fbpixel

Search icon
Search
Ryuichi Sakamoto: Μία ζωή γεμάτη στιγμές, μία καριέρα γεμάτη σταθμούς
PEOPLE & MOMENTS

Ryuichi Sakamoto: Μία ζωή γεμάτη στιγμές, μία καριέρα γεμάτη σταθμούς

Ο εμβληματικός Ιάπωνας συνθέτης «έφυγε» κι αφήνει πίσω του μία σπουδαία κληρονομιά


Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του. Ένας άνθρωπος με όραμα, με διορατικότητα, με μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ο Ryuichi Sakamoto έγραψε τη δική του ιστορία, σε πολύ δύσκολα χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με σπουδαίες επιτυχίες και ταινίες, που αγαπήθηκαν πολύ από τους movie-lovers κι όχι μόνο. Μετά από μία πολύ σκληρή μάχη με τον καρκίνο, «έφυγε» στα 71 του χρόνια, ωστόσο, άφησε πίσω του μία σπουδαία κληρονομιά. 

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για έναν πολύ-πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, που δε λύγισε μπροστά σε κανένα εμπόδιο κι έμαθε να παλεύει κόντρα σε όλους και σε όλα.

Σπουδαία προσωπικότητα!

Who is who

shutterstock-1137930932.jpg

Γεννήθηκε στο Τόκιο τον Ιανουάριο του 1952 κι από εκεί, ξεκίνησε ένα τεράστιο ταξίδι με πολλούς, διαφορετικούς σταθμούς. Ο πατέρας του, Kazuki Kasamoto, υπήρξε γνωστός εκδότης που συνέδεσε το όνομά του με τον εκδοτικό οίκο Kawade Shobo Shinsha, ενώ η μητέρα του είχε αφιερώσει τη ζωή της στην οικογένειά της. Η μουσική μπήκε στη ζωή του Ryuichi σε πολύ νεαρή ηλικία, καθώς από τα 10 του μόλις χρόνια, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση με τους Beatles και πολύ γρήγορα κατάλαβε κι ο ίδιος ότι η σχέση αυτή θα είχε σπουδαίο μέλλον. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ ως μαθητής λυκείου ήταν κάτι παραπάνω από ενεργός και συνήθιζε να παίρνει πολλές πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και γιορτές. Σπούδασε εθνομουσικολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο κι επικεντρώθηκε -αρχικά- στην παραδοσιακή μουσική, ενώ δεν έκρυψε ποτέ πως τον συγκινούσε βαθιά η ινδική και η αφρικανική μουσική παράδοση.

Προφανώς, αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο, καθώς ο Claude Debussy ήταν ένας άνθρωπος που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την πορεία και την εξέλιξή του, με τον Kasamoto να σημειώνει σε μία από τις συνεντεύξεις του, πως: «Η ασιατική μουσική επηρέασε πολύ τον Debussy και ο Debussy με επηρέασε πολύ. Άρα η μουσική πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και επιστρέφει κλείνοντας έναν πλήρη κύκλο». Ήταν ένας άνθρωπος με σπουδαίο όραμα. Ένας άνθρωπος που δε φοβήθηκε και δε δίστασε ποτέ να κάνει ένα step μπροστά, να δοκιμάσει τα όρια και τις δυνάμεις του και να παρουσιάσει κάτι νέο, κάτι καινοτόμο σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούσε με τεράστιο ενδιαφέρον το κάθε του βήμα. Το 1978, δημιούργησε το συγκρότημα Yellow Magic Orchestra (YMO), μαζί με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi, με την φουτουριστική techno-pop μουσική τους να αποτελεί οδηγό για τις επόμενες γενιές. Η μουσική δεν αποτελούσε απλά κομμάτι της καθημερινότητάς του, ήταν η ίδια του η ζωή κι η συντροφιά του, μέχρι το μεγάλο φινάλε...

Success Story

shutterstock-1033587376.jpg

Οι Yellow Magic Orchestra θεωρήθηκαν πρωτοπόροι κι η μουσική τους υπήρξε σημαντική για πολλούς διαφορετικούς λόγους, καθώς -μεταξύ άλλων- οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς από ηλεκτρονικά μουσικά είδη, φτάνοντας στο «σήμερα». Το προσωπικό album του Sakamoto, με τίτλο Β-2 Unit που κυκλοφόρησε το 1980, έπαιξε τον δικό του, καθοριστικό ρόλο, με φόντο εξέλιξη της μουσικής, ενώ στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του συνεργάστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες όπως οι David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N'Dour, and Fennesz. Σταθμός στην καριέρα του, υπήρξε το τραγούδι που έγραψε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην Βαρκελώνη, ενώ συνέδεσε το όνομά του με μία σειρά από ταινίες, όπως το The Sheltering Sky (1990), το Little Buddha (1993) και το The Revenant (2015).

Υπάρχουν οι άνθρωποι που αρνούνται να μιλήσουν ανοικτά για σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή τους. Υπάρχουν κι αυτοί που δε φοβούνται την έκθεση και μοιράζονται τις εμπειρίες, τις δύσκολες και τις εύκολες στιγμές τους. Ο Ryuichi Sakamoto ανήκε ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του φάρυγγα το 2014. Η μάχη που έδωσε ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή, αλλά το πάλεψε μέχρι το τέλος και μίλησε και δημόσια για τη δική του εμπειρία. «Εφόσον έχω φτάσει τόσο μακριά στη ζωή μου, ελπίζω να καταφέρω να κάνω μουσική μέχρι την τελευταία μου στιγμή», έλεγε στις τοποθετήσεις του. Η μουσική δεν ήταν κομμάτι του απλά, ήταν η πραγματικότητα, η κανονικότητά του. Το 2021, μίλησε ξανά ανοικτά για τη δική του μάχη, γνωστοποιώντας ότι έπασχε από καρκίνο του εντέρου. «Τα νέα ήταν αποκαρδιωτικά αλλά χάρη στους εξαιρετικούς γιατρούς που γνώρισα η εγχείρηση ήταν πετυχημένη. Αυτήν τη στιγμή αναρρώνω. Λόγω της συγκεκριμένης συνθήκης τα μακρινά ταξίδια για δουλειά θα είναι δύσκολα. Παρόλα αυτά θα συνεχίσω να εργάζομαι όσο μπορώ. Από εδώ και μπρος θα ζω μαζί με τον καρκίνο αλλά εύχομαι να μπορέσω να κάνω μουσική για λίγο καιρό ακόμη», ήταν τα λόγια του. Επέλεξε ξανά να μιλήσει, να επικοινωνήσει την κατάστασή του. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν τα παράτησε. Στο πλευρό του είχε τα τέσσερα παιδιά του, που απέκτησε στους τρεις γάμους του. Τελικά, στα 71 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσα από τη μουσική του.

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, με έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ήταν πρωτοπόρος, ήταν οραματιστής κι αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική. Ο Ryuichi Sakamoto άφησε τη δική του παρακαταθήκη και θα μείνει για πάντα ζωντανός μέσα από τις δημιουργίες του, που θα αποτελέσουν οδηγό και για τις επόμενες γενιές...