fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Έχοντας μπει κι επίσημα στον πιο καλοκαιρινό μήνα του χρόνου, η πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα δρώμενα που αξίζουν την προσοχή μας. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον από σήμερα έως την Κυριακή.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Έκθεση / Performance "The River / Voicing Water - Xριστίνα Νάκου / Άννα Παγκάλου"

884888.jpg

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων. The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά: 09:00 - 17:00.

Ταινία "Daddio"

dakota-daddio-lead.webp

Νέα Υόρκη. Αεροδρόμιο JFK. Μια νεαρή γυναίκα μπαίνει στο πίσω κάθισμα ενός κίτρινου ταξί, ο ταξιτζής ξεκινάει την κούρσα, και καθώς οι δυο τους κατευθύνονται τη νύχτα προς το Μανχάταν... ξεκινούν την πιο απροσδόκητη συζήτηση. Σκηνοθεσία: Christy Hall. Πρωταγωνιστούν: Dakota Johnson, Sean Penn, Marcos A. Gonzalez.

Info: Village Cosmos Αίθ. 2 (11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών), Δευτέρα 20:15 & 22:40.


Τρίτη

Ομαδική έκθεση "So far, so close – Τόσο μακριά, τόσο κοντά"

888861.jpg

H έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου Προξενείου της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στον πλαίσιο του εορτασμού «2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας». Στην έκθεση παρουσιάζονται 57 έργα σύγχρονης χαρακτικής Ιαπώνων και Ελλήνων καλλιτεχνών, από τη συλλογή έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη (Βασ. Όλγας 162 και Μαρτίου), Τρίτη 09:00 - 15:00.

«Η Ιφιγένεια των Ταύρων» στο Επταπύργιο

bb1qfqum.jfif

Μια Ιφιγένεια, ένας Πυλάδης, ένας Ορέστης και κάποιος Άντον Τσέχοφ σε ένα αντάμωμα άχρονο θα χαράξουν ομόκεντρους κύκλους σε μια αέναη σύγκρουση με τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους. Όλοι τους απόγονοι των συνώνυμων ιστορικών προσώπων. Κληρονομιά το όνομά τους... Βάρος αμέτρητο στους ώμους τους... Πώς να αποτινάξουν από πάνω τους όσα τους χρέωσε η ιστορία; Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική: Χριστόφορος Χριστοφής. Παίζουν: Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Κωνσταντίνος Λιάρος, Νάστια Ντεντάεβα, Ελένη Φώτου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024».

Info: Επταπύργιο, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:15.


Τετάρτη

Ταινία "Lucky Winners"

888034.jpg

1 πιθανότητα στις 19 εκατομμύρια! Πιο πιθανό είναι να σε χτυπήσει μετεωρίτης παρά να κερδίσεις το λόττο. Για τους τυχερούς νικητές της ταινίας, το όνειρο μεταμορφώνεται γρήγορα σε έναν εκρηκτικό και ξεκαρδιστικό εφιάλτη. Σκηνοθεσία: Romain Choay, Maxime Govare. Πρωταγωνιστούν: Fabrice Eboué, Audrey Lamy, Anouk Grinberg, Pauline Clément, Louise Coldefy, Sami Outabali, Victor Meutelet.

Info: Ελληνίς θερινός (Λεωφόρος Στρατού, στον χώρο της Έκθεσης), Τετάρτη στις 22:50.


Πέμπτη

Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη θάλασσα της Αρετσούς

marine-kalamaria-24.jpg

Μελωδικά και ξεχωριστά θα είναι τα καλοκαιρινά βράδια στην Καλαμαριά, με τις Πέμπτες να γεμίζουν μουσικές δίπλα στη θάλασσα. Ο Δήμος Καλαμαριάς, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού και η ΔΕΤΕΚ ΑΕ διοργανώνουν μουσικές συναντήσεις νέων σχημάτων της πόλης σε ρυθμούς jazz, ethnic, κλασικού και έντεχνου ρεπερτορίου και καλούν κάθε Πέμπτη του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Μικρό Κιόσκι στην «Ακτή Αρετσού» για μία... δροσερή βουτιά πολιτισμού. Πέμπτη 08.08.2024 Μουσικές για δυο κιθάρες (Χρ. Βερνάρδος & Δεσ. Αρβανιτίδου).

Info: Πλαζ Αρετσούς (Νικολάου Πλαστήρα, Καλαμαριά), Πέμπτη στις 21:00.

Διεθνής έκθεση "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

fpcn-1820-toro-r-tavros.jpg

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Πέμπτη 12:00 - 20:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Περιοδική έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο»

875397.jpg

Με την έκθεση «Από εδώ και πέρα: Ιστορίες για το επόμενο αύριο» σηματοδοτείται ένας κύκλος επανεξέτασης των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με στόχο να δημιουργηθούν νέα σημεία επαφής και σύνδεσης του κοινού με τα έργα, το Μουσείο και την ιστορία του. Ιστορίες που προέκυψαν από τα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως προτάσεις όχι άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00.

Έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια|60 στιγμές»

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Στις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Τώρα, 60 χρόνια μετά, η σημαντική επέτειος τιμάται με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου. Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 17:00.