fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Όσα μπορείτε να απολαύσετε στην πρωτεύουσα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Όσα μπορείτε να απολαύσετε στην πρωτεύουσα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Tο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Theatre & Performances

«Κακούργα πεθερά» της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Θέατρο Πόρτα

theater-kakourgapethera.jpg

Στο νέο έργο της, η Νεφέλη Μαϊστράλη εμπνέεται από ένα διάσημο έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, το Έγκλημα της Χαροκόπου ή το Έγκλημα του αιώνα, όπως το χαρακτήρισαν οι δημοσιογράφοι της εποχής. Το 1931, ανήμερα των Θεοφανίων, στις όχθες του ποταμού Κηφισού, ξεβράζονται σακιά που περιέχουν ένα διαμελισμένο πτώμα. Η έρευνα της αστυνομίας θα υποδείξει ως ενόχους την πεθερά, τη σύζυγο, τον ξάδερφο της και την υπηρέτρια του σπιτιού. Η κοινή γνώμη συνταράσσεται, όχι μόνο από την αγριότητα του εγκλήματος, αλλά ειδικότερα από το γεγονός ότι οι βασικοί δράστες είναι γυναίκες. Η σκληρή πατριαρχική κοινωνία αδυνατεί να πιστέψει ότι μια γυναίκα –ακόμη κι αν είναι θύμα χρόνιας κακοποίησης όπως αποδείχθηκε στη δίκη– είναι ικανή για μια τόσο φρικιαστική πράξη. Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Παπανδρέου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης. 

Info: Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59), από 04/12, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Coronet

808346.jpg

Ένας μονόλογος–κλαυσίγελος μιας γυναίκας στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας. Μιλάει στον εύζωνα γιό της που φυλάει σκοπιά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Απέναντι της αυτός, θέλει δε θέλει θα την ακούσει, παλιά όταν του μιλούσε η μάνα του έφευγε, τώρα είναι ανυπεράσπιστος μπροστά της. Ανυπεράσπιστη και αυτή, μόνο μία ομπρέλα έχει να κρύβεται από κάτω της σαν σε καταφύγιο από την πραγματικότητα. Κι όταν η πραγματικότητα δεν της ταιριάζει η ομπρέλα της τη σώζει πάλι όπως τον ακροβάτη που σχοινοβατεί. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου. Ερμηνεύει η Μαριάννα Τουμασάτου.

Info: Θέατρο Coronet (Φρύνης 11), από 04/12, κάθε Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00.

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι, Olivier Saillard & Tilda Swinton στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

unnamed.jpg

Μπορεί ένα κοστούμι να δημιουργήσει μια νέα τελετουργία; Η βραβευμένη με Όσκαρ Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard για πρώτη φορά στη Στέγη, με μια τελετουργική performance, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τις «Χίλιες και μία νύχτες» ώς το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα». "Lacrimae rerum" («[υπάρχουν] δάκρυα για τα πράγματα»): τη σημασία αυτού του λατινικού ρητού έρχεται να μας θυμίσει η ιδιαίτερη παράσταση-σύγχρονη ιεροτελεστία, "Embodying Pasolini" που έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 11 έως 16 Δεκεμβρίου. Γιατί τα κοστούμια και τα αντικείμενα των ταινιών του αξέχαστου Πιερ Πάολο Παζολίνι, έτσι αντισυμβατικά όπως ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται μπροστά μας,είναι ικανά να φέρουν δάκρυα στα μάτια.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 11–16 Δεκεμβρίου, Δευτέρα & Παρασκευή 20:00, Τρίτη-Πέμπτη–Σάββατο 18:00 & 21:00.


Music Stages

Κωστής Μαραβέγιας live στο Vox

snfcc-kostis-maraveyas-7Fs9v.jpg

O Κωστής Μαραβέγιας στο πλαίσιο της χειμερινής περιοδείας του έρχεται στο Vox για πέντε εμφανίσεις. Με χαρά, ελπίδα, χιούμορ, εξαιρετικά θετική διάθεση, με μελωδία και ρυθμό. Έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και απολαμβάνει τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί. Όσοι έχουμε ζήσει συναυλία του, ανυπομονούμε για την επόμενη. Μια σειρά από πολύχρωμα πολιτισμικά μουσικά πάρτι από αυτά που ξέρει να φτιάχνει ο Κωστής με κάθε ευκαιρία. Απλόχερα αληθινές μουσικές γιορτές που παρασύρουν, εμπλουτίζοντας τις αισθήσεις, την ψυχή και την καρδιά.

Info: Vox (Ιερά Οδός 16), 01-29/12, κάθε Παρασκευή στις 21:00.

«Ρομαντισμός στα άκρα - 200 χρόνια από τη γέννηση του Μπρούκνερ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

romantismos-sta-akra.jpg

Ο Γερμανός μαέστρος Cornelius Meister, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και Ορχήστρας της Στουτγάρδης, κάνει το ντεμπούτο του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποσχόμενος να εγείρει τα πιο ακραία, παθιασμένα συναισθήματα στο φιλόμουσο κοινό. Τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί στο άκουσμα της δημοφιλούς Τέταρτης Συμφωνίας του Μπρούκνερ που τόσο ανάγλυφα ζωγραφίζει τις χαρές και την ομορφιά της Ζωής; Όσο για το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκυ, τα λόγια είναι περιττά, μιας και πάντα κατορθώνει να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής με τις μελωδίες και τη δραματικότητά του. Η Αλεξία Μουζά, με το αστείρευτο ταλέντο της και τα σπάνια πιανιστικά της χαρίσματα αναμένεται να προσφέρει μία ανάγνωση που θα κόβει την ανάσα!

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 01/12 στις 20:30.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης για δεύτερη χρονιά στη Σφίγγα

b33e6c98f664a42117d108877b7ccf42-xl.jpg

Με διάθεση συγκροτήματος επί σκηνής και επικοινωνίας με όχημα τα τραγούδια, συναντιούνται και φέτος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης, στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, για περιορισμένες εμφανίσεις. Μετά την πρώτη τους τρομερά επιτυχημένη συνύπαρξη στη Σφίγγα πέρσι και τις συναυλίες του καλοκαιριού, οι δυο τους έρχονται ξανά να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια «γυμνά αλλά και γυμνασμένα, όπως τη στιγμή που έρχονται στο φως». 

Info: Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής), 01-29/12, κάθε Παρασκευή στις 22:00.

Bryan Adams live στο OAKA Basketball Arena

bryan-adams-hamburg-mg-0631-flickr.jpg

Greeks wanna rock! Με αυτήν τη φράση υποδέχτηκε το ελληνικό κοινό τον Καναδό rock star πριν 4 χρόνια σε μια μεγαλειώδη συναυλία που δεν ξέχασε κανείς από όσους ήταν εκεί εκείνο το βράδυ. Και ακριβώς 4 χρόνια μετά ο Bryan Adams, ο τραγουδιστής και songwriter που θεωρείται και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς rocker στον κόσμο, επιστρέφει στην Ελλάδα. Η απίστευτη δυναμική της φωνής του και η ερμηνεία του, η ενέργεια και η εκρηκτική σκηνική παρουσία του – όλοι όσοι τον έχουν δει live μιλούν για το performance του και τις διαρκείς αλλαγές κιθάρας που κάνει τα μάτια να μην ξεκολλούν από πάνω του - εξακολουθούν να ξεσηκώνουν το κοινό πάνω από 40 χρόνια.

Info: OAKA Basketball Arena (Κηφισίας 37, Μαρούσι), 5 Δεκέμβριο στις 21:00.


Exhibitions & More

Δημήτρης Κυριάκος - έκθεση "Saying without Saying"

830264.jpg

H Art Zone Gallery 42 Athens, παρουσιάζει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 20.00, την πρώτη ατομική έκθεση του Δημήτρη Κυριάκου "Saying without saying". Ο Δημήτρης Κυριάκος, είναι ένας καλλιτέχνης που μέσα από τα αφαιρετικά του τοπία, μας ταξιδεύει στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης κι αυτό γιατί και ως ψυχίατρος ταυτόχρονα, γνωρίζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής. Με γνώμονα την προσωπική του ανάγκη για τη ζωγραφική που ξεκίνησε στην εφηβεία και συμπορεύονταν πάντα με την ιατρική, την ίαση, τον άνθρωπο, εξελίσσεται ως μία προσωπική διαδρομή που τον ταλανίζει μέσα σε αυτό το μονοπάτι, όπου εμπεριέχονται σπουδές στην τέχνη, που εξελίσσονται μαζί του στο χρόνο κι όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Για μένα η ζωγραφική και η ψυχανάλυση δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα, το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Τώρα ποιο ήρθε πρώτο αυτό είναι προς συζήτηση».

Info: Art Zone Gallery 42 Athens (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 42), 01/12 - 05/01/2024, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 15:00 - 21:00, Τετάρτη & Σάββατο 11:00 - 15:00.

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «ζωντανεύει»

shutterstock-762015847.jpg

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 19:00 ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ «ζωντανεύει» και μαζί του ολόκληρη η πόλη κινείται στον ρυθμό των Χριστουγέννων. Η λαμπερή γιορτή με οικοδέσποινα την ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη δίνει το έναυσμα των γιορτών με τα 80 πλατάνια να "πλημμυρίζουν" το Κανάλι με φως και το Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων να χαρίζει λάμψη στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το σκηνικό της, κατεξοχήν, χριστουγεννιάτικης βόλτας στην Αθήνα συμπληρώνουν το Παγοδρόμιο στο Κανάλι, με μία πίστα υψηλών προδιαγραφών για στροβιλίσματα σχεδόν πάνω στο νερό, και τα Σιντριβάνια που κορυφώνουν τη χριστουγεννιάτικη εμπειρία με χρώμα και φαντασία. Όπως κάθε χρόνο, το ραντεβού δίνεται στην Αγορά όπου η παιδική χορωδία του El Sistema Greece δίνει το έναυσμα της βραδιάς με παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια, οι Mwenso and the Shakes, έρχονται απευθείας από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και ξεσηκώνουν το κοινό με ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τίτλο "Afrofuturistic Christmas Wonderland". Μια πληθωρική μουσική performance πασπαλισμένη με χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη και all-time classic επιτυχίες όπως "Santa Claus is coming to town", "Have yourself a merry little Christmas", "Rudolph the red nose reindeer", "Winter wonderland" και "Silent night" μεταξύ άλλων.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ.Συγγρού), 01/12 στις 19:00.

Χριστούγεννα στο The Ellinikon Experience Park

shutterstock-2239344939.jpg

Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων γυρίζει γύρω από το The Ellinikon Experience Park , που ετοιμάζεται να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους για να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Για όλο τον Δεκέμβριο και μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου το δικό σου Πάρκο θα φιλοξενεί καθημερινά υπέροχες δράσεις και εκπλήξεις, κάνοντας τα δικά σου Χριστούγεννα ακόμη πιο μαγικά. Η αυλαία των φετινών εορτασμών θα ανοίξει με τη συναρπαστική εκδήλωση φωταγώγησης του Πάρκου την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18:00. Πρόκειται για μια μοναδική «συμφωνία» φωτός και μουσικής που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, στην Πλατεία Α του Πάρκου ένα φαντασμαγορικό show με προβολείς θα φωτίσει τον ουρανό του Ελληνικού, υπό την επιμέλεια του καταξιωμένου Lighting Designer Τάσου Περδικούρη. Το μοναδικό αυτό θέαμα θα «ντύσει» μουσικά η γιορτινή μελωδία που έχει δημιουργήσει ο ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης Ερμής Γεραγίδης ειδικά για τη βραδιά, την οποία θα ερμηνεύσει ο ίδιος στο πιάνο, με τη συνοδεία της τσελίστριας Στέλλας Τέμπρελη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την εντυπωσιακή φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Info: The Ellinikon Experience Park, Ελληνικό 167 77, 03/12 στις 18:00.

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

chaeronea-visual-identity-2711.png

H έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», τονίζει τη σημασία της μάχης της Χαιρώνειας για τη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο. Η μάχη έφερε τους Μακεδόνες οριστικά στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο υπό τη βασιλεία του Φιλίππου. Τη μέρα αυτή, ο δεκαοκτάχρονος τότε πρίγκιπας Αλέξανδρος κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ήττα του Ιερού Λόχου των Θηβαίων. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) 14/12 - 31/03/2024.

Plus one!

snapinstaapp-406064270-335548556002579-1697277860479867766-n-1080.jpg

Ένα κόσμημα εμπνευσμένο από τις πύλες των αρχαίων ελληνικών σπιτιών που διακοσμούνται με Γρύπες. Οι Γρύπες, μυθικά όντα των αρχαίων πολιτισμών, είναι οι προστάτες των θησαυρών κυρίως του χρυσού που συνδέεται με την ευημερία του σπιτιού την προστασία και την ευτυχία. Το γούρι είναι διαθέσιμο στο Cycladic Shop και online στο cycladic.gr/shop.

«Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» στο Μουσείο Ακρόπολης

sikofantia-toy-apelli.jpg

Πώς προσωποποιούνται η Ζήλεια, ο Φθόνος, η Διαβολή, η Συκοφαντία, τα ανθρώπινα πάθη και τα συναισθήματα; Κι ακόμα ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, ο Ύπνος, το Όνειρο και ο Θάνατος; Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία, Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα θα είναι επισκέψιμα και ορατά στη νέα έκθεση με τίτλο «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη.

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), 04/12 - 14/04/2024, η έκθεση είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Have fun!