fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Όσα μπορείτε να απολαύσετε το επόμενο δεκαήμερο στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Όσα μπορείτε να απολαύσετε το επόμενο δεκαήμερο στην Αθήνα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Cinema

Napoleon

screen-shot-2023-07-31-at-112410-am-e1692205607890.jpg

Η ταινία Ναπολέων είναι μια θεαματική, επική περιπέτεια για την πολυτάραχη άνοδο και πτώση του εμβληματικού Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον οποίο υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Joaquin Phoenix. Η ταινία, μια πολύ υψηλών προδιαγραφών παραγωγή με την υπογραφή του θρυλικού σκηνοθέτη Ridley Scott, αποτυπώνει το ανελέητο ταξίδι του Βοναπάρτη στην εξουσία υπό το πρίσμα της εμμονικής, εκρηκτικής σχέσης του με τη μόνη αληθινή του αγάπη, την Ιωσηφίνα, προβάλλοντας τις οραματικές στρατιωτικές και πολιτικές τακτικές του μέσα από μερικές από τις πιο απαιτητικές δυναμικές σκηνές μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier.

Info: Cinerama (Αγίας Κυριακή 30, Παλαιό Φάληρο), καθημερινά στις 20:00.

Desperation Road

828920.jpg

Ένα φιλμ νουάρ που διαδραματίζεται σε μία έκρυθμη πόλη του Μισισιπή, όπου μία μητέρα και η μικρή της κόρη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, εκεί που διασταυρώνονται το ουίσκι, τα όπλα και η δίψα για εκδίκηση. Μετά από την επταετή του φυλάκιση για φόνο, ο Ράσελ πιστεύει ότι έχει εξοφλήσει το χρέος του απέναντι στην κοινωνία, αλλά τα αδέλφια του νεαρού άντρα που δολοφονήθηκε δεν έχουν την ίδια άποψη. Περιμένουν τη στιγμή που θα αποφυλακιστεί, διψασμένοι για αίμα και εκδίκηση. Λίγο πιο κάτω, στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο προς τη Λουϊζιάνα, η Μέιμπεν και η μικρή της κόρη κάνουν οτοστόπ κάτω από τον ανελέητο ήλιο, με όλα τους τα υπάρχοντα σε μια σακούλα σκουπιδιών. Πρωταγωνιστούν: Willa Fitzgerald, Mel Gibson, Garrett Hedlund.

Info: Options Ίλιον Αίθ. 7 (Λεωφορος Δημοκρατιας 67Α), καθημερινά στις 20:15 και στις 22:45.

Roter Himmel

828911.jpg

Ένα μικρό εξοχικό στη Βαλτική θάλασσα. Οι μέρες είναι ζεστές και δεν έχει βρέξει εδώ και εβδομάδες. Τέσσερις νέοι συναντιούνται, παλιοί και νέοι φίλοι. Τα ξερά δάση που τους περιβάλλουν παίρνουν φωτιά, όπως ανάλογα και τα συναισθήματα τους. Η ευτυχία, η απόλαυση και η ο έρωτας, αλλά ταυτόχρονα η ζήλια, η πικρία και οι εντάσεις. Πολύ σύντομα οι φλόγες φτάνουν και εκεί. Πρωταγωνιστούν: Thomas Schubert, Paula Beer, Enno Trebs.

Info: Κηφισιά 1+2 cinemax Αίθ. 1 (Λεωφόρος Κηφισίας 245), καθημερινά στις 20:30.


Theatre

«Συρανό» του Edmond Rostand στο Θέατρο Αλκυονίς

819762-iBNzE.jpg

Συρανό. Το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Αλκυονίς. O κεντρικός ήρωας του έργου, ο ασυμβίβαστος ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ (Μιχάλης Σαράντης), είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη (Λένα Παπαληγούρα). Θεωρεί όμως πως εκείνη δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του. Τη Ρωξάνη πολιορκεί και ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Νικόλας Χανακούλας). Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια. Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά, μ΄αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Λένα Παπαληγούρα, Ιάσονας Παπαματθαίου, Νικόλας Χανακούλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Γιώργος Φασουλάς.

Info: Θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42), 24 Νοεμβρίου 2023 - 31 Ιανουαρίου 2024, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 18:00.

«Εύθραυστον» της Αγγελικής Τσαμπάζη στον Πολυχώρο Vault

829510.jpg

Ένα κείμενο, το οποίο γράφτηκε κυριολεκτικά πάνω σ' ένα κρεβάτι, για να παιχτεί πάνω σ' αυτό. Όχι από άποψη, αλλά από ανάγκη. Γιατί δεν γινόταν αλλιώς... Η Αγγελική, για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής της, δεν μπορούσε να σταθεί πολλή ώρα όρθια, να περπατήσει, να μείνει καθιστή σε μια καρέκλα, λόγω του αυτοάνοσου νοσήματος, των κινητικών προβλημάτων και του χρόνιου πόνου, που αυτό της προκάλεσε. Περνούσε ως επί το πλείστον το χρόνο της σ‘ ένα κρεβάτι. Έμαθε να ζει και να συνδιαλέγεται με τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από αυτήν τη συνθήκη. Ξαπλώνοντας κυριολεκτικά όπου και αν βρισκόταν. Αυτό που για τον υπόλοιπο κόσμο ήταν περίεργο, γι' αυτήν ήταν απολύτως φυσιολογικό. Μέσα από τα μάτια της, έπαψαν και οι γύρω της, να το βλέπουν πια περίεργο. Σ' αυτόν τον μονόλογο η ηρωίδα, ως η παιδική φίλη της Frida Kahlo, συναντιέται μαζί της σε μια φανταστική συνθήκη. Επάνω σε ένα κρεβάτι, αναμέτρηση "στα ίσα". Πρόσωπο με πρόσωπο. Αποζητώντας τη βοήθεια της. Ξεγυμνώνοντας η μία τη ψυχή της άλλης. Ερμηνεία: Αγγελική Τσαμπάζη.

Info: Πολυχώρος Vault (Μελενίκου 26), 24 Νοεμβρίου 2023 - 26 Ιανουαρίου 2024, Παρασκευές στις 21:00.

«Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη» του Άκη Δήμου στο H.ug

827389.jpg

Η bijoux de kant, μετά το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» (2016) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ι. Κονδυλάκη "Η πρώτη αγάπη" και "Τα δάση στα γόνατα" (2019) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι «Ο Παλαιός των ημερών», συναντιέται για τρίτη φορά με τον Άκη Δήμου ολοκληρώνοντας την «τριλογία του έρωτα» με το έργο «Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη». Γραμμένο και τοποθετημένο στην ανάστατη Ελλάδα του Μεσοπολέμου από έναν εμβληματικό πεζογράφο της γενιάς του '30, το νεωτερικό για την εποχή του και μοντέρνο μέχρι σήμερα  «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, δεν είναι παρά ο φευγαλέος χώρος μιας ουτοπίας όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με τις πολλαπλές ματαιώσεις του. Παίζουν: Αδελαΐδα Κατσιδέ, Νίκος Κουκάς, Ηλέκτρα Μπαρούτα. 

Info: H.ug (Μελιταίων 14), 24 Νοεμβρίου 2023 - 30 Δεκεμβρίου 2023, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.


Exhibitions & Music Stages

Ευανθία Ρεμπούτσικα «Γυναίκες της Μεσογείου»

unnamed-5.jpg

Στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου το κοινό του Κολλεγίου Αθηνών, υποδέχεται την πρωτότυπη μουσική παράσταση τις «Γυναίκες της Μεσογείου». Το interactive κι απρόσμενο αυτό project, που τιτλοφορείται "Γυναίκες της Μεσογείου", φέρει πλατιά την υπογραφή της οικοδέσποινας και δημιουργού της παράστασης, Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οι προσφιλείς ήχοι και μελωδίες της Ευανθίας, δεν περιορίζονται μόνο στο Αιγαίο, τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά ξανοίγονται σε όλη την Μεσόγειο.

Info: Κολέγιο Αθηνών (Στέφανου Δέλτα 15), 24 & 25 Νοεμβρίου στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη Μαρία Παπαγεωργίου

o-thanos-mikroutsikos-sto-irodeio-1024x575.jpg

Η Μαρία Παπαγεωργίου προσεγγίζει για πρώτη φορά το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, ενός δημιουργού που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Η ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τραγούδια διαχρονικά, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτήριζε με νόημα ως τραγούδια του «κοινού αισθήματος», όπως «Καραντί», «Ένα μαχαίρι», «Ελένη», «Ερωτικό», «Θεσσαλονίκη», «Μια πίστα από φώσφορο», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» κ.ά.

Info: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), 24 Νοεμβρίου στις 20:30.

Στρατής Ταυλαρίδης, έκθεση "Paper Love"

orgasm-2022-handmade-paper-forn-nepal-210x310cm.jpg

Χαρτί και Πολιτισμός. Δυο λέξεις που αλληλοσυμπληρώνονται και η μια υφίσταται λόγω της άλλης. Η καλλιτεχνική έκφραση πάνω σε ειδικά χαρτιά αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της πηγαίας συνύπαρξης τους. Η εταιρία Χαρτιά Περράκη στηρίζει την σχέση του χαρτιού με τον πολιτισμό και παρουσιάζει τον εικαστικό Στρατή Ταυλαρίδη στη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο "Paper Love". Οι άνθρωποι, ανά τους αιώνες, συνηθίζουν να εκφράζουν τον έρωτα γράφοντας επιστολές ο ένας στον άλλον πάνω σε χαρτί. Να λαξεύουν τα αρχικά τους πάνω στην ύλη, σε πέτρες, σε μάρμαρα, στο νωπό τσιμέντο του αστικού τοπίου.

Info: Χαρτιά Περράκη (Αλκμήνης 10, Αθήνα 118 54), 30.11.2023 - 9.12.2023 Δευτέρα – Παρασκευή / 09:00 – 15:00, Σάββατο / 11:00 – 15:00.

Ομαδική έκθεση "Ocean's Breath" / «Η ανάσα του ωκεανού»

829686.jpg

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Ocean's Breath"/ «Η ανάσα του ωκεανού». Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την τεράστια σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη. Ο τίτλος της παραπέμπει στο οξυγόνο που μας προσφέρει ο ωκεανός καθώς μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται κυρίως στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού. Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εμπνέονται από τον ωκεανό για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο που θίγουν θέματα όπως το χρώμα του που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, το οξυγόνο που μας εξασφαλίζει, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την απειλή του από την κλιματική κρίση (λιώσιμο πάγων, οξίνιση) αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει. Η τέχνη συναντά την επιστήμη της θάλασσας και κάθε έργο, πέρα από τον εικαστικό του ρόλο, μετατρέπεται σε πεδίο γνώσης και προβληματισμού.

Info: Μουσείο των Ηρακλειδών - Παράρτημα Απ. Παύλου (Αποστόλου Παύλου 37), Τετάρτη - Παρασκευή 13:00 - 18:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 18:00.

Have fun!