fbpixel

Search icon
Search
Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα, κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική «έκπληξη»


Η Αθήνα απολαμβάνει το φθινόπωρο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας.

Let's take a closer look!

EXHIBITIONS

«Tα Λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας

809957-MNtAT.jpg

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής διοργάνωσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας και του 14ου FISTIKI FEST, παρουσιάζεται η έκθεση «Tα Λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Αφετηρία της έκθεσης είναι το σχέδιο Λαϊκά παιχνίδια, 1935, με μελάνι, κάρβουνο και άσπρο παστέλ σε χαρτί, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα.
Το κύριο ιστορικό σώμα της έκθεσης βασίζεται σε αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, επιλεγμένα σε συνομιλία με το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα από όπου πηγάζει και η ιδέα της έκθεσης στην Αίγινα, ενώ διακεκριμένοι εικαστικοί συνομιλούν με το συναρπαστικό αυτό μικροσκοπικό σύμπαν μέσω των έργων τους.Είκοσι δύο μικροπαίχνιδα κατασκευασμένα από ευτελή υλικά -πηλό, τσίγκο, ύφασμα, χαρτί, γεμάτα χρώματα και φαντασία από τις δεκαετίες του 1930, του 1940 και του 1950 από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μαζί λίγα ακόμη παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια από ιδιωτικές συλλογές, πλαισιώνονται από εξαιρετικά παλαιότερα ή φιλοτεχνημένα για την έκθεση εικαστικά έργα, σε έναν οπτικό διάλογο που συμπληρώνει τον ιστορικό πυρήνα της έκθεσης. Eπιμέλεια της Αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης, Ίριδας Κρητικού και αρχιτέκτονος, υπεύθυνης του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, Μαίρης Βέργου.

Info:
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 11:00 έως τις 13:00 & από τις 19:00 έως τις 21:00. Διάρκεια: έως 24 Σεπτεμβρίου. 

Βραδινή ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης 

shutterstock-1052871617-600x412-1-1oonD.jpg

Μοναδική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, την ώρα που ο χώρος αποκτά την δική του μαγεία στο φως του ηλιοβασιλέματος και τα εκθέματα ακόμη μεγαλύτερη γοητεία… Ο «Μοσχοφόρος, ο Μέγας Αλέξανδρος, η «κόρη του Αντήνορα", ο «Κέκροπας και ο «Πάνδροσος μας περιμένουν για να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Στα διαφορετικά επίπεδα του Μουσείου με τους άνετους διαδρόμους, η Ακρόπολη μας αφηγείται την δική της πορεία μέσα στους αιώνες… Πάντα με εξειδικευμένο διπλωματούχο ξεναγό / αρχαιολόγο.

Info: Μουσείο Ακρόπολης. Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, 19.30 – 21.30. *Σημείο συνάντησης: Προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης, στο άγαλμα της Γλαύκας, κοντά στην θύρα εξόδου. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση. Η ξενάγηση προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών. Για οποιοδήποτε ερώτημα, επικοινωνείτε στην επίσημη σελίδα ή στο 210-3230102.

Έκθεση φωτογραφίας του Alain Schroeder στη Blank Wall Gallery

811061.jpg

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ του κόσμου, ο οποίος κουβαλά στην πολυετή καριέρα του ενδιαφέρουσες διακρίσεις. Ο Alain Schroeder συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μέσα από τα πάντα επίκαιρα έργα του. Στην έκθεσή του Blank στη Wall Gallery παρουσιάζονται τέσσερεις ενότητες: Δύο ασπρόμαυρες και δύο έγχρωμες. Ο Alain βρίσκει ενδιαφέρον να φωτογραφίζει τόσο την αστική ζωή και το δυτικό τρόπο ζωής όσο και θέματα που σχετίζονται με την οικολογία αλλά και τον ανθρωπισμό. Σε αυτή την έκθεση υπάρχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα συνοικιακό café στις Βρυξέλλες και έγχρωμες φωτογραφίες από το Upper East End της Νέας Υόρκης, αλλά και φωτογραφίες από την Ταϊλάνδη μικρών παιδιών που παίρνουν μέρος σε αγώνες Muay Thai, ένα γεγονός που αποτελεί μέρος της παράδοσης και της καθημερινότητάς τους, αλλά και εικόνες που παρουσιάζουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που επιτελείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε τριτοκοσμικές χώρες.

Info: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα. Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Σάββατο (εκτός Πέμπτης) από τις 17:30 έως τις 21:30. Διάρκεια: έως 20 Σεπτεμβρίου. 

"Synthespian" της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

811671.jpg

Με το πρότζεκτ "Synthespian" η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30Χ40 εκ. τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.", αναφέρει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Info: Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακής, εκτός Τρίτης από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 5 Οκτωβρίου.

«Ζωγραφική 2019-2023» του Μελέτη Λούκου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

810611.jpg

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα-ζωγράφου Μελέτη Λούκου με τίτλο «Ζωγραφική 2019-2023». Δύο βασικές ενότητες διακρίνονται σε αυτήν την έκθεση, τα λάδια και οι ακουαρέλες. Καλύπτουν το διάστημα 2019-2023. Στα λάδια αποτυπώνονται τοπία-εικόνες από αποδράσεις στη φύση, με πρωταγωνιστή το φως και το χρώμα. Όταν με την πανδημία οι αποδράσεις έλλειψαν, η καθημερινή απασχόληση με την αναπαράσταση ταπεινών καθημερινών πραγμάτων μέσα στο σπίτι, με τις ακουαρέλες, αποτέλεσε το αντίδοτο και τη φυγή από μια ζοφερή πραγματικότητα, μια νότα αισιοδοξίας.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ελευθέριο Κορδελιό. Έναρξη: 12 Σεπτεμβρίου. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 19:00. Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 15:00. Διάρκεια: έως 22 Σεπτεμβρίου. 

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

04-toulouse-lautrec.jpg

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001). Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από "μνήμες λουσμένες στο όνειρο", κατά την τόσο λυρική περιγραφή του Γουατεμαλέζου συγγραφέα Miguel Ángel Asturias. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Info:
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα μέχρι Κυριακή (εκτός Παρασκευής) από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Δεκεμβρίου 2023.

THEATRE

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στο θέατρο Βράχων

791460-ny7jz.jpg

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε δει τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, κ.ά.

Info: Θέατρο Βράχων, Οδός Ταταούλων. Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00,

«Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

791328-wzgrm-Xgtlx.jpg

Η θεατρική εταιρεία Νέα Εποχή θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 σε επιλεγμένες πόλεις την τραγωδία του Ευριπίδη "Βάκχες", σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου. Δυο σημαντικοί ηθοποιοί μοιράζονται τους κύριους ρόλους της τραγωδίας. Στο ρόλο του Διόνυσου ο Δημήτρης Λάλος και στο ρόλο του Πενθέα ο Γιώργος Χριστοδούλου.

Ο Διόνυσος, καρπός της ένωσης του Δία με τη Σεμέλη, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως θεός και δεν τιμήθηκε ποτέ στην πατρίδα της μητέρας του. Έχοντας ήδη κατακτήσει την Ασία, ο Διόνυσος καταφθάνει τώρα στη Θήβα, συνοδευόμενος από έναν όμιλο γυναικών από την Λυδία -των Βακχών- που τον ακολουθούν πιστά. Σκοπός του να διαδώσει τη λατρεία του στη Θήβα και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να δώσει ένα μάθημα στους ασεβείς που τον αρνούνται. Σκηνοθεσία Έλενα Μαυρίδου. Μετάφραση Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λάλος, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Χριστοδούλου, κ.ά.

Info:
 Ωδείου Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

«Τι φάση πάλι, ρε;» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο θέατρο Άλσος

alsos-txxjg-ejq5y-zbhgy.jpg

Μετά την περσινή #soldout επιτυχία, η πολυτάλαντη Δήμητρα Παπαδοπούλου επιστρέφει για 2η σεζόν στο θερινό Θέατρο Άλσος και παρουσιάζει τις: Βίκυ Σταυροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Ματίνα Νικολάου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου και τους: Γιάννη Ζουγανέλης, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Θανάση Αλευρά, Λευτέρη Ελευθερίου, Στράτο Λύκο, Θοδωρή Αθερίδη, Πάνο Μουζουράκη. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φωκάς Ευαγγελινός. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης - Φωκάς Ευαγγελινός.

Info:
Άλσος Κυψέλης, Ευελπίδων 4, Αθήνα. Ώρες και ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

«Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

ekinos-kai-ekinos.jpg

Ο Λουκάς και ο Σόλων είναι δύο αντι-στερεοτυπικοί σοφοί, δύο αντισυμβατικοί αλήτες, που θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί και προτείνουν απαντήσεις που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί επίσης. Δύο άνθρωποι που θέλουν να είναι ελεύθεροι και τίποτα να μην τους εμποδίζει σε αυτό το ταξίδι της ελευθερίας τους. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας. Κείμενο: Κώστας Μουρσελάς. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Ρήγας. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Κουρτέσης, Μαρία Καμακάρη.

Info: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μεταμορφώσεως Σωτήρος 25-27, Βριλήσσια. Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:15. 

«Εκάβη» του Ευριπίδη στο Βεάκειο Θέατρο

786701-fagcc.jpg

Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος. Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη. Παίζουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης. Χορός: Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Νιόβη Χαραλάμπους.

Info:
Βεάκειο θέατρο, Λόφος Προφήτη Ηλία. Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

794290.jpg

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Μπιμπής, κ.ά.

Info: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου. Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

MUSIC CONCERTS

The Italian Tenors Live στο Βεάκειο θέατρο

792987.jpg

Μετά τις sold out συναυλίες στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, οι Ιταλοί Τενόροι έρχονται στο Βεάκειο για μια μοναδική βραδιά, γεμάτη επιτυχίες, ιταλική μουσική και γνωστές άριες. Οι Ιταλοί Τενόροι τραγουδούν μαζί το "Caruso" του Lucio Dala, το "Con Te Partiro" του Andrea Boccelli, διάσημα Ιταλικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60, ναπολιτάνικα, αλλά και άλλα αγαπημένα τραγούδια που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες όπως "Gloria", "Mamma Maria", "That's Amore" και τα συνδυάζουν με τις ωραιότερες άριες από τις διάσημες όπερες του Verdi και Puccini, σε μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις που μας κάνει να ταξιδέψουμε από την Σκάλα του Μιλάνου μέχρι την Όπερα της Ρώμης και από την Αρένα της Βερόνα μέχρι το Κολοσσαίο!

Info: Βεάκειο θέατρο, Ηρακλείου 13, Πειραιάς. Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Woody Allen Live στο Ηρώδειο

803854-hXiYk.jpg

Ο Woody Allen είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους πρωταγωνιστές στη βιομηχανία το θεάματος. Σε πάνω από πενήντα χρόνια καριέρας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και έχει εμφανιστεί σε πολλά δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει πάνω από πενήντα ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες ακροβατούν μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας. Πάντοτε είναι καυστικές, διασκεδαστικές, ειλικρινείς και περιλαμβάνουν θέματα όπως η θρησκεία και τον έρωτα. Το ρομαντικό στοιχείο δε λείπει, ενώ θίγονται συχνά οι φόβοι και τα άγχη του σύγχρονου νευρώδη ανθρώπου. Άλλωστε τέτοιου είδους άνθρωπος είναι και ο ίδιος.

Παίζει κλαρινέτο από μικρός και από το 1997 πραγματοποιεί συναυλίες με την New Orleans Jazz Band της Νέα Υόρκης. Το 2023 θα πραγματοποιήσει την τελευταία παγκόσμια περιοδεία του σαν μουσικός. Στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του στην Ευρώπη έρχεται στο Ηρώδειο, για μια μοναδική συναυλία με την οποία αποχαιρετά το ελληνικό κοινό που τόσο τον λάτρεψε. Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός σ’ αυτή την τελευταία περιοδεία της καριέρας του θα συνοδεύεται από τη διάσημη "New Orleans Jazz Band" με Μαέστρο τον Conal Fowkes.

Info:
Ωδείου Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Κάτω από την Ακρόπολη» με τον Αντώνη Ρέμο και τον Michael Bolton στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

fc3d3c22-e65b-4458-b401-8b6fb4b591a1-odghfgh.jpg

Ο Αντώνης Ρέμος συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ο ερμηνευτής καρδιάς, με υπέροχη φωνή, από την πρώτη μέρα της καριέρας του μέχρι και σήμερα βρίσκεται αδιάλειπτα στην κορυφή, τα τραγούδια του κατακτούν πάντα τις πρώτες θέσεις στα charts ενώ οι ερμηνείες του είναι αξεπέραστες. Ο Michael Bolton με την βαθιά αισθαντική φωνή του, τις διαχρονικές του επιτυχίες και τα νέα του τραγούδια έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αντώνη Ρέμο στην σκιά της Ακρόπολης σε μία μοναδική συναυλία, γεμάτη μοναδικές ερμηνείες, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δεν έχει σύνορα. Η μουσική συνάντησή τους πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου υπόσχεται να μας γεμίσει με τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις. 

Info: Ωδείου Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00. 

Don't miss!

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

809361-Bx5wm.jpg

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου ανοίγει τις πύλες της στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023.

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το σύνολο, σχεδόν, της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του Πάρκου. Στον αναμορφωμένο και ιστορικό -για το βιβλίο- χώρο, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πολυποίκιλο, πολιτιστικό γεγονός.

Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν: Συναυλία με τη μεγάλη ερμηνεύτρια, Ελένη Δήμου, συναυλία από το Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη, συναυλία με την υψίφωνο Κρίστυ Καθαρίου, παιδική θεατρική παράσταση "Το καρναβάλι των ζώων" από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών "Νικόλα Τζιβελέκη", εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, διημερίδα πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών. Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο "Γυναίκα - πολυσύνθετο ανάγνωσμα" και είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 κοσμεί έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, Γιώργου Ρόρρη.

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή "Μελίνα Μερκούρη"
Συντονίζει η Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ).

Συμμετέχουν:
Χριστίνα Δάλλα (αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ)
Ελένη Νίνα – Παζαρζή (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο
Πειραιώς)
Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Καθηγήτρια Διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας)
Μαρία Στρατηγάκη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
Θα ακουλουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού Το Καρναβάλι των Ζώων
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή Μελίνα Μερκούρη
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με την εταιρεία Μέθεξις παρουσιάζουν το μουσικό παιδικό παραμύθι Το Καρναβάλι των Ζώων (Le
Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns.
Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών στο πιάνο, βιολί, φλάουτο
βιολοντσέλο και κρουστά, καθώς και χορευτών μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Η Γυναίκα στην έβδομη τέχνη"
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή Μελίνα Μερκούρη
Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιάννης Σολδάτος και Κατερίνα Ευαγγελάκου.
Εισηγητές: Παντελής Βούλγαρης (Σκηνοθέτης): Το προξενιό μιας γυναίκας (Από το Προξενιό της Άννας στις Νύφες), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σκηνοθέτιδα): Η γυναίκα πίσω από την κάμερα, από τη Σαντάλ Άκερμαν έως την Εύα Στεφανή, Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορία, θεωρία και πολιτικές της ταυτότητας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): Μάνα, η άλλη Γυναίκα, Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης): Ζούσε τη ζωή της (κώδικες της ηθικής στον κινηματογράφο), Χρήστος Νταμπακάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου): Η Παγώνα και οι άλλες (ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), Φοίβη Οικονοπούλου-Αγγελοπούλου (Παραγωγός): Οργανώνοντας μεγάλες διεθνείς παραγωγές, Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός): Η γυναίκα μπροστά στην κάμερα, Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτιδα): Νέα γυναίκα, μόνη πίσω απ’ την κάμερα, Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός του κινηματογράφου - Συγγραφέας): Από την Γκόλφω στην Ευτυχία, Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης).

Info: Πεδίον του Άρεως. Διάρκεια: 1- 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες και ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα, Πέμπτη & Κυριακή από τις 18:00 έως τις 22:30. Παρασκευή & Σάββατο από τις 18:00 έως τις 23:00. Κυριακή από τις 10:30 έως τις 15:00.

Social Ballroom Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

snfcc-social-ballroom-festival-photo-eftyhia-vlahou-768x512-vDnUV.jpg
Photo: ©Eftyhia Vlahou

To Social Ballroom Festival, το καθιερωμένο πλέον χορευτικό φεστιβάλ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφει και φέτος στην Αγορά στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου και υπόσχεται ένα αξέχαστο τριήμερο με dancehall, tango και boogie woogie ρυθμούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοιχτά μαθήματα χορού, εντυπωσιακά χορευτικά σόου, συναυλίες και dj sets και προσκαλεί όλους τους λάτρεις του χορού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, σε μια τριήμερη γιορτή. Στο πρώτο μέρος της κάθε βραδιάς, που ξεκινά στις 19.30, δάσκαλοι και χορευτές αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός διαφορετικού χορού κάθε μέρα, ενώ στις 21.00 ξεκινούν μοναδικά χορευτικά πάρτι.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου | Dancehall
19.30-21.00 Μάθημα χορού με τη Sara Ganem
21.00-23.00 Πάρτι

Η χορεύτρια και δασκάλα dancehall Sara Ganem μυεί το κοινό στο στυλ και τα βήματα ενός ξεχωριστού, γεμάτου ενέργεια «χορού του δρόμου» που έχει τις ρίζες του στη μακρινή Τζαμάικα. Μαζί της, η ομάδα της Unity Vybz. Μετά το μάθημα, η βραδιά συνεχίζεται με ένα πάρτι.

Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου | Tango
19.30-21.00 Μάθημα χορού με τους Tangopolis
21.00-23.00 Πάρτι με Ζωντανή μουσική: Κώστας Βλαχόπουλος (μελωδική φυσαρμόνικα) και Herman Mayr (κιθάρα, πιάνο, φωνή)

H καλλιτεχνική ομάδα Tangopolis (Διονύσης Θεοδωρόπουλος και Χλόη Θεοδωροπούλου) φέρνει αργεντίνικο άρωμα χορού στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.
Έμπειροι χορευτές καθοδηγούν το κοινό στον πιο ερωτικό χορό μέσα από φιγούρες απαράμιλλης γοητείας. Ακολουθεί «milonga» (χορός για όλους) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου | Boogie Woogie
19.30-21.00 Μάθημα χορού με τους Rollin' Foxes
21.00-23.00 Πάρτι με τους HiROLLERS

Την Κυριακή 10/09 το βράδυ οι ρυθμοί αλλάζουν και σειρά έχει το boogie woogie, ένα είδος χορού rock ‘n’ roll. Το μάθημα αναλαμβάνουν οι Rollin' Foxes, (οι Μάνος Κουβάκης και Ρόδη Καγγελάρη) πρωτοπόροι στη διάδοση και τη διδασκαλία του boogie woogie στην Ελλάδα. Η βραδιά κορυφώνεται με τους HiROLLERS, το μουσικό σχήμα του κοντραμπασίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Χρήστου Ζώη, που υπόσχονται να παρασύρουν όλους τους συμμετέχοντες σε ένα ξέφρενο πάρτι.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού. Διάρκεια: 8 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Κολωνού 2023

tango-greco-1.jpg

Το Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει δυναμικά τον Σεπτέμβριο στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού. Σημείο συνάντησης το θέατρο Κολωνού, που από τις 8 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ξεχωριστές ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Μετά την επιτυχία του καλοκαιρινού προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια σκηνή», που υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΟΠΑΝΔΑ, στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, απλώνοντας τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ραντεβού το φθινόπωρο με κοινό και καλλιτέχνες στο θέατρο Κολωνού, αλλά και στο θέατρο Γκράβας, συνεχίζοντας να προσφέρει πολιτισμό, ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής στις γειτονιές της Αθήνας.

Info: Θέατρο Κολωνού Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός | Θέατρο Γκράβας Ταϋγέτου 60, Γκράβα. Διάρκεια: Από 8 έως 28 Σεπτεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: «Συμφωνικό Ρεμπέτικο», Φεστιβάλ Κολωνού.