fbpixel

Search icon
Search
Athens' calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
AGENDA

Athens' calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε μια ξεχωριστή ψυχαγωγία.

Let's take a look together!

EXHIBITIONS

«Το μέλλον δεν υπάρχει, αλλά σ’αγαπώ τόσο πολύ» του Denys Shantar στη γκαλερί Crux

781987.jpg
Στη γκαλερί Crux παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Denys Shantar στην Ελλάδα: "The future doesn’t exist but I love you so much". Ο Denys Shantar (1997 Χερσώνα, Ουκρανία) είναι εικαστικός, επιμελητής και ακτιβιστής, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα και τη Ζυρίχη. Η έκθεση συγκεντρώνει δύο σύνολα δουλειάς του. Το πρώτο περιλαμβάνει έργα σε ύφασμα, κέντημα και κοστούμια με σαφείς αναφορές στην πολιτιστική του κληρονομιά, τις προσωπικές του εμπειρίες και τις κοινωνικές επιταγές. Κατασκευάζει σημαίες που διαδηλώνουν για τις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες των νέων, πάνω σε παραδοσιακά οικιακά αντικείμενα και υφάσματα, αναδεικνύοντας την αντιπαράθεση της ουκρανικής του κληρονομιάς και της σύγχρονης ζωής του. Ταυτόχρονα σχεδιάζει ρούχα και στολές εργασίας με εκκλησιαστικά και παραδοσιακά υφάσματα, εμπνευσμένα από παραδοσιακές φορεσιές.

Το δεύτερο μέρος γεφυρώνει την πρακτική του με τον σημερινό τόπο φιλοξενίας του, την Αθήνα και την Ελλάδα. Εμπνέεται από την queer ελληνική μυθολογία, ακολουθώντας ήρωες όπως ο Υάκινθος, ο Κυπάρισσος και ο Κρόκος. Όλοι τους εραστές θεών, πέθαναν με τραγικό τρόπο και μετατράπηκαν σε λουλούδια. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ο Denys σχολιάζει την ποικιλία των προσωπικών εμπειριών, το δίλημμα ανάμεσα στους κοινωνικούς κανόνες και την ελεύθερη ροή της ζωής. Η έκθεση σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε από την αείμνηστη θεωρητικό τέχνης Κατερίνα Νίκου.

Info: Crux Galerie, Σέκερη 4, Αθήνα. Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 από τις 18:00 έως τις 22:00. Ώρες επίσκεψης: Πέμπτη & Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 13:00 έως τις 17:00. 

 Degustation Menu for Carnivorous Plants. To eat or to be eaten? στο Rizom Athens

782157.jpg
Η έκθεση παρουσιάζει το δημιουργικό διάλογο μεταξύ σαρκοφάγων φυτών και καλλιτεχνικών έργων - εγκαταστάσεων από τρεις Έλληνες εικαστικούς, την Ξένια Βήτου, τον Χρήστο Δεληδήμο και τον Κωνσταντίνο Λαδιανό. Μεταξύ τροπικών μονστέρων με δερματώδη φύλλα και ανθεκτικών, αυτόνομων αερόφυτων, οι τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες καταλαμβάνουν το χώρο του concept ανθοπωλείου Rizom και στήνουν το δικό τους ιδιαίτερο βοτανικό κήπο. Με εναρκτήρια αναφορά την ταινία τρόμου του 1960, "The Little Shop of Horrors", οι καλλιτέχνες φέρνουν τις δικές τους "Audrey Junior" στη φυτογενή γκαλερί.

Info: Rizom Athens, Βούρβαχη 3, Αθήνα. Εγκαίνια: Παρασκευή, 21 Απριλίου, στις 19:00. Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν DJ sets από τους Mr.Schwarz & Ubu Dancer.

 Documents οf Breathing των Πάσκουα Βοργιά και Παύλου Φυσάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

780265.jpg

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός την έκθεση φωτογραφίας "Documents of Breathing" (Τεκμήρια Αναπνοής) της Πάσκουα Βοργιά και του Παύλου Φυσάκη. Η έκθεση δίνει νέα πνοή σε αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα αποτελούν δηλαδή "τεκμήρια αναπνοής". Οι ίδιοι περιγράφουν το έργο τους ως μια συλλογή από θραύσματα μνημοσύνης που ανευρίσκονται και δομούνται με τρόπο συνειρμικό, προσωπικό και συλλογικό.

Ο τίτλος της έκθεσης, δανεισμένος από ένα αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο, ένα ξόρκι δηλαδή που δίνει στον νεκρό το δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή, δηλώνει την αρχειακή διάσταση του έργου αλλά και μια εσωτερική αντίφαση. Ενώ τα Τεκμήρια Αναπνοής είναι τεκμήρια πνοής και δημιουργούν ένα άνοιγμα προς τη ζωή, ταυτόχρονα συνομιλούν με τους νεκρούς. Στις επιβιώσιμες εικόνες που συλλέγουν και υπομνηματίζουν η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης, το παρόν και το παρελθόν, το προσωπικό και το συλλογικό είναι αδιαχώριστα.

Info: Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Κυριακή από τις 11:00 έως τις 15:00. Πέμπτη & Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 20:00. Σάββατο από τις 11:00 έως τις 19:00. Διάρκεια: έως 17 Μαίου.

Οpera Portal του Gosha Levochkin στη γκαλερί Allouche Benias

781972.jpg

Καθαρές δομές, αυστηρές γεωμετρικές φόρμες και γλυπτική συμβολή μορφών και αντικειμένων αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Ο Ρωσοαμερικανός ζωγράφος, Gosha Levochkin, μας προσκαλεί μέσω των δημιουργιών του, να συστηθούμε με τον ξεχωριστό του κόσμο, στον οποίο επικρατεί ένας ενδιαφέρον και καινοτόμος διάλογος, στον οποίο δύο κόσμοι συνυπάρχουν αρμονικά. Τα εικονιζόμενα αντικείμενα είναι καθημερινά οικιακά είδη, όπως ο φούρνος που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας. Ο Levochkin γοητεύτηκε από το τελετουργικό της εισαγωγής πρώτων υλών στο φούρνο. Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, λειτουργεί ως πύλη σε μια άλλη διάσταση, όπου τα νέα σχήματα αποκαλύπτονται σαν "όπερα". Ο σεβασμός του για το αντικείμενο έγκειται στο γεγονός ότι ο φούρνος συνδυάζει το στοιχείο της επιβίωσης με την αλχημεία. Είναι ένας φόρος τιμής στον πειραματισμό. Από την άλλη πλευρά, ο ανελκυστήρας - κεντρικό έργο της έκθεσης - είναι μια κινούμενη μηχανή που περικλείει τη δική μας ακινησία, λειτουργώντας ως πύλη σε ένα άλλο βασίλειο.

Info:
Allouche Βenias Gallery, Κανάρη 1, Αθήνα. Ώρες επίσκεψης: Τρίτη μέχρι Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 19:00 & Σάββατο από τις 11:00 έως τις 17:00. Διάρκεια: έως 20 Μαΐου. 

Land Rights (part 2): I wasn’t, but I am now in the wrong location"στο 1927 art space

782198.jpg

"Σε ποιον ανήκει η πόλη, ποιος ανήκει σε αυτήν και ποιος την συνδημιουργεί;" Αυτά αποτελούν τα δύο κύρια ερωτήματα, με τα οποία καταπιάνεται το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης με τίτλο "Land Rights I wasn’t, but I am now in the wrong location. Με αυτή την έννοια, η έκθεση μοιράζεται τους προβληματισμούς που εγείρουν τα κοινωνικά κινήματα στην Αθήνα και σε άλλες μητροπόλεις, οπου η διεκδίκηση του δικαιώματος στο δημόσιο χώρο, τα κοινά, την κατοικία, μετατρέπεται σε ανοιχτό πεδίο σύγκρουσης διαφορετικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων όπου αντιπαρατίθενται η πόλη ως βιωμένη εμπειρία με την πόλη ως ανταλλακτική αξία.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της θεματικής Land Rights, το πρώτο κομμάτι της οποίας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2022 με επίκεντρο τα δικαιώματα της φύσης/επι της φύσης. Συγκροτείται από καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες αλλά και παρουσίαση ερευνητικού έργου, των: Teresa Leug (Hong Kong), Δήμητρα Λαϊνά (Ελλάδα), Nathan Kensinger (ΗΠΑ), Χάρης Μπασκόζος (Ελλάδα), Rong Zang (Ταιβάν), Experimenτ Apodrasis (Ελλάδα), Edith Brunette & Francois Lemieux (Kαναδάς), κ.α.

Eπιμέλεια/ Παραγωγή: Ακτίνα Σταθάκη / Βetween the Seas

Info:
 1927 art space, Κυψέλης 35, Αθήνα. Ώρες επίσκεψης: Πέμπτη & Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 13:00 έως τις 16:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00. Κυριακή από τις 14:00 έως τις 18:00. 

THEATRE

154 Bertha στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

tutti.jpg

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει από τις 19 Απριλίου στο Υπόγειο τη νέα παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή και της Ομάδας ΟΠΕRΑ, «154 Bertha». Μια κωμικοτραγική ιστορία εντός της “οικογενειακής εστίας” - κάποτε πεδίον δόξης λαμπρόν προσωπικών, έμφυλων, γενεακών και πάντοτε πολιτικών συγκρούσεων, τώρα άδειο κέλυφος όπου αντηχούν άσφαιρα πυρά. Ένας άντρας -κατά τη γνώμη του, ιδεολόγος-, η γυναίκα του -κατά τη γνώμη της, πραγματίστρια-, η αδελφή της -που, κατά τη γνώμη της, όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο. 

Κι οι τρεις αιχμάλωτοι της συνύπαρξης. Παρελθόν, αδράνεια, φόβος, εγκλωβισμός, ματαίωση, πόλεμος. Άνθρωποι που δε βλέπουν, άνθρωποι περίκλειστοι, κληροδοτούν την άχαρη κληρονομιά της ερημίας στην επόμενη γενιά: ένα κορίτσι -που, κατά τη γνώμη του, τίποτε δεν αξίζει τίποτε- αδιάφορο για πόθο και ζωή, ένα αγόρι που βλέπει μπρος και πίσω, με θράσος περισσό “σοφό” ερήμην. Η φρενήρης αποδόμηση στερεοτύπων αποκαλύπτει την αμηχανία εγκαθίδρυσης νέων: Στη θέση του κουρασμένου ορθού λόγου, η νέα μαγική σκέψη -ταφόπλακα σμιλευμένη μέσα στην απομάγευση της νεωτερικότητας· στη θέση της σύγκρουσης, ο κανιβαλισμός· στη θέση της ιδέας, ο φασισμός της παντοδύναμης επιδραστικότητας. Το έργο, μ' όλες τις αναμνήσεις της μεγάλης δραματουργίας, αναδύεται από εποχή ήττας -με επίγνωση. Χωρίς τις μεγάλες τραγωδίες της Ορέστειας, χωρίς τα γενναία δράματα του Πατέρα, ας είναι μια γκριμάτσα και μια αμυδρή ελπίδα εξόδου -στον καθαρό αέρα ή στην αστερόσκονη. Πρωταγωνιστούν: Νέστορας Κοψιδάς, Αμαλία Τσεκούρα, Δανάη Σαριδάκη, Λένα Μποζάκη, Γιώργος Ζυγούρης. 

Info: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Πεσμαζόγλου 5, 10564 Αθήνα. Παραστάσεις Τετάρτη με Κυριακή ώρα 21.00 έως και 7 Μαΐου. 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Δημήτρη Καραντζά στο Εθνικό θέατρο 

romeo-juliet-progr-69.jpg

Από τη μία το ζωογόνο πάθος κι από την άλλη η στυγνή βία. Από τη μία η ποίηση, το φως, η αγάπη και από την άλλη η χυδαιότητα, το σκοτάδι, το μίσος. Η συγκλονιστική ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, των δύο νέων από τη Βερόνα που τόλμησαν να αγαπηθούν παρά τη μοιραία έχθρα που χώριζε τις πανίσχυρες οικογένειές τους, βασίζεται σ’ ένα εκρηκτικό μίγμα αντιθέσεων. Τοποθετώντας τη σκηνική δράση σ’ έναν χώρο που ξεκινά ως τόπος αναψυχής και καταλήγει να γίνει ομαδικός τάφος, η σκηνοθεσία επιχειρεί να φωτίσει και τις δύο αυτές, αποκλίνουσες τροχιές στο έργο του Σαίξπηρ: από τη μία τη σήψη και τη φθορά μιας έκλυτης κοινωνίας που βουλιάζει, συμπαρασύροντας στον βούρκο καθετί αγνό και όμορφο, κι από την άλλη την ακατάσχετη ορμή του έρωτα που κινείται προς το φως. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός. 

Info: Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 17:00 και στις 20:30

Σκηνές από έναν Γάμο του Ingmar Bergman στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά 

777001.jpg


Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ingmar Bergman γράφηκε ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. "Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω" έλεγε ο ίδιος. Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των "σκηνών", η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον. Φιλική Συμμετοχή στο Video της Παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Info: Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Από 21 Απριλίου 2023. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης. 

Ο χρυσός δράκος του Roland Schimmelpfennig στο Σύγχρονο θέατρο

770241.jpg


Ένα γαστρονομικό σημείο και πολλές ιστορίες ανθρώπων. Στην παράσταση «Ο Χρυσός Δράκος», πέντε πρόσωπα μεταμορφώνονται επί σκηνής σε δεκαεπτά διαφορετικούς ανθρώπους μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας. Πέντε Ασιάτες μάγειρες, στην κουζίνα του ομώνυμου ταϊλανδο-κινεζο- βιετναμέζικου εστιατορίου μεταφέρουν βιώματα των ενοίκων. Πρωταγωνιστούν: Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Αλεξανδρής, Χρήστος Σαπουντζή, κ.ά. 

Info: Σύγχρονο θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα. Κάθε Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 18:30. Διάρκεια: έως 21 Μαΐου. 

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

774257.jpg
Με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υποδέχεται ένα από τα εμβληματικότερα έργα του σπουδαίου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες ηθών των τελευταίων αιώνων. Περίπου 360 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο του Μολιέρου παραμένει επίκαιρο. Ακόμη και σήμερα, ο μισάνθρωπος Αλσέστ -απόλυτα δικαιολογημένα- θα επέκρινε ανελέητα την ανειλικρίνεια, την υποκρισία και την εξαπάτηση του ίδιου μας του εαυτού ή των άλλων. Θα ήταν, μάλιστα, διατεθειμένος να υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες θα επέφερε αυτή του η συμπεριφορά. Ο Μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν ανέβηκε στο Παρίσι το 2018 και έκανε δεκάδες παραστάσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, σημειώνοντας τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιωργής Τσαμπουράκης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, κ.ά.

Info: Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00. Σάββατο στις 17:45 και στις  21:00. Κυριακή στις 19:00. 


Tom Segura "I’m Coming Everywhere World Tour" στο Christmas Theater

1b3fe8ee-32ae-4263-b8de-351780601def-1819881-tablet-landscape-large-16-9.jpg


Ο επιτυχημένος stand-up κωμικός Tom Segura, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κωμωδίας, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε περιοδείες στον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Christmas Theater το Σάββατο 22 Απριλίου 2023. Το περιοδικό Paste ανέφερε ότι το κωμικό ύφος του διαθέτει "μια φυσική ικανότητα αφήγησης, η οποία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ανέκδοτα και τα τοποθετεί σταθερά σε νέο ξεκαρδιστικό έδαφος". 

Info: Christmas Theater, Λεωφ. Βεΐκου (στο ύψος του Άλσους Βεΐκου). Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 20:30  Η παράσταση θα γίνει εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.

MUSIC EVENTS

Borderline Festival 2023

779473.jpg

Το φεστιβάλ μουσικής Borderline επιστρέφει για 12η χρονιά στην καρδιά της πόλης, με ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα επαναπροσδιορίσει τον ρυθμό του αθηναϊκού κοινού. Η ποπ σε νέες περιπέτειες ή ποιο είναι το soundtrack της Αθήνας σήμερα; Το Borderline 2023 της Στέγης από 21 έως 23 Απριλίου υπόσχεται να κάνει την πόλη να χορεύει στα όρια για τρεις μέρες. Μέσα από DJ sets και live performances, το Borderline, το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα συνεχίζοντας την εξερεύνηση των οριογραμμών μεταξύ των διαφορετικών τεχνών, πολιτισμών και παραδόσεων.

Στο Borderline 2023, νέοι Έλληνες δημιουργοί, μέλη της δραστήριας τοπικής κοινότητας, συναντιούνται με ανερχόμενους διεθνείς καλλιτέχνες σε τρία σημεία της πόλης, δημιουργώντας ένα νέο soundtrack για την Αθήνα: ένα μεσογειακό μωσαϊκό που αντικατοπτρίζει το διαρκώς μεταβαλλόμενο μουσικό τοπίο, επαναφέροντας την αποκαλούμενη "περιφέρεια" στο κέντρο της πολιτιστικής παραγωγής. Από τα ανοιχτά σε όλους events στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έως τις μεταμεσονύκτιες συναυλίες στο Gagarin 205 και τις live performances στον Εκθεσιακό Χώρο –1 της Στέγης.

Info: Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα. Σάββατο 22 Απριλίου από τις 00:00 έως τις 05:00. Δημοτική αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα. Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Απριλίου από τις 17:30 έως τις 23:30. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα, Κυριακή 23 Απριλίου από τις 19:15 έως τις 23:55.

Μήδεια του Luigi Cherubini

723839.jpg


H Μήδεια του Κερουμπίνι είναι η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τρία σπουδαία λυρικά θέατρα της Αμερικής: τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, την Όπερα του Καναδά και τη Λυρική Όπερα του Σικάγου. Η Μήδεια σε σκηνοθεσία του κορυφαίου σκηνοθέτη της όπερας Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ, η οποία θα ανοίξει τη σεζόν 2022/23 της Μετροπόλιταν, θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε Μόντρεαλ και Σικάγο. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. Στον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο του τίτλου θα κάνει το ντεμπούτο της μια κορυφαία σοπράνο της εποχής μας, η διεθνώς καταξιωμένη Anna Pirozzi.

Info: Κεντρική Σκηνή τηε ΕΛΣ - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Πρεμιέρα: Τρίτη 25 Απριλίου στις 19:30. Διάρκεια: έως 9 Μαιου. 

Στην οδό Φρυνίχου...ξανά στο Θέατρο Τέχνης Kάρολου Κουν

img-4435.jpeg

Στην οδό Φρυνίχου ξανά. Μια νέα «συνομιλία» του Θοδωρή Βουτσικάκη με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τον Βαγγέλη Μαχαίρα στο ούτι και το μαντολίνο, σε μουσικές και τραγούδια που αναδεικνύονται μοναδικά στην υποβλητική ατμόσφαιρά της σκηνής του θεάτρου Τέχνης στην Πλάκα.

Σύγχρονα και κλασικά ελληνικά τραγούδια, που με σιγουριά θα τα ονομάζαμε Αγάπες της Ζωής μας και κάποιες ιδαίτερες επιλογές-εκπλήξεις από την αγγλική και ιταλική μουσική σκηνή Στίχοι δυνατοί, μελωδίες καθαρές, όλα με έναν στόχο και προορισμό να δώσουν το χώρο και τον χρόνο που αξίζει σε αυτό το θαύμα των τριών λεπτών που λέγεται τραγούδι. «Στο στήθος μου χτυπά σαν βροχή του κόσμου η ομορφιά κι η ψυχή. Σαν μιας Άνοιξης αρχή» ...όπως λέει και ένα από τα καινούργια τραγούδια του Θοδωρή Βουτσικάκη σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, τη δεύτερη δισκογραφική τους συνεργασία μετά την αγαπημένη «Όμορφη Ζωή», που αυτό το διάστημα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν.

Info: Θέατρο Τέχνης Kάρολου Κουν, Πεσμαζόγλου 5, Aθήνα. 21, 22, 25 Απριλίου στις 21.00 & 23 Απριλίου στις 20:00

Συναυλία "Η ωραία μυλωνού" του Franz Schubert στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

h-oraia-milonou.jpg
φωτο Α. Σιμόπουλος
Μια σκηνοθετημένη συναυλία με είκοσι τραγούδια – είκοσι σταθμούς πάνω σε μια άδεια σκηνή, ή μια κινηματογραφική αφήγηση ενός μαθητευόμενου εργάτη-ταξιδιώτη, που ιχνηλατεί τις είκοσι στάσεις μιας πορείας που διέγραψαν πρώτοι οι Wilhelm Müller και Franz Schubert το 1823, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τόσο το είδος του κύκλου τραγουδιών όσο και το κίνημα του Ρομαντισμού γενικότερα; Η μεσόφωνος και performer Λένια Ζαφειροπούλου, υπό την καθοδήγηση του χορογράφου Τάσου Καραχάλιου, τραγουδά και παρουσιάζει στη σκηνή κάθε λογής αντικείμενα, φτιάχνοντας τους δικούς της μικροκόσμους που εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά τόπους για να την οδηγήσουν στη δική της κάθαρση.

Info:
Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Παρασκευή 21 Απριλίου στις 20:30 & Κυριακή 23 Απριλίου στις 19:30.


Ηρώ Live στο Half Note Jazz Club

779359.jpg

Η Ηρώ επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για 3 ξεχωριστές εμφανίσεις, από την Παρασκευή 21 μέχρι και την Κυριακή 23 Απριλίου. Πειραματίζεται, ανακαλύπτει, διασκευάζει τραγούδια του Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με την άνεση και τη σιγουριά μιας ερμηνεύτριας που ξεπερνάει τα στεγανά και ταξιδεύει χωρίς άγκυρες στον ωκεανό της μουσικής.

Info: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα. Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Απριλίου στις 22:30. Κυριακή 23 Απριλίου στις 21:30.

EXCLUSIVE EVENTS

Το Τhe Fashion Room Service επιστρέφει στο BROWN Lighthouse Athens

frs-ath-1.jpg

Το μεγαλύτερο fashion party της Αθήνας πλησιάζει στον διακεκριμένο ξενοδοχειακό Όμιλο Brown Hotels με την υπόσχεση να μας χαρίσει μια φαντασμαγορική και άκρως μοδάτη ημέρα. Το μυθικό Brown Lighthouse Αthens θα μας συστήσει με ακόμη περισσότερες εκπλήξεις το THE FASHION ROOM SERVICE, τον σημαντικότερο θεσμό ανάδειξης της ελληνικής μόδας, υπό την διοργάνωση του περιοδικού Ozon. Για μια ολόκληρη ημέρα είμαστε καλεσμένοι στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου για να απολαύσουμε σε κάθε πολυτελές δωμάτιό του, το οποίο θα έχει μεταμορφωθεί καταλλήλως, μια υπέροχη εμπειρία, άκρως κατάλληλη για το ανοιξιάτικο shopping μας. Μην χάσει κανείς το πολλά υποσχόμενο Rooftop Party, το οποίο θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 20:00 στον 10ο όροφο!

Dress code: Be yourself, always!

Info: BROWN Lighthouse Athens, Mαρίκας Κοτοπούλη 3. Instagram: @brownhotels, Facebook: @Brown Hotels

Κεντρική φωτογραφία: Από την παράσταση Μήδεια του Luigi Cherubini.