fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Όσα αξίζει να απολαύσετε στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Όσα αξίζει να απολαύσετε στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Cinema

Les Filles d'Olfa

photo-4-at-copyright-tanit-films.jpg

Η υποψήφια για Όσκαρ Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin) αναδομεί την σπαρακτική ιστορία της Olfa, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ανεκπλήρωτο κενό καθώς και άλλα κομβικά οικογενειακά πρόσωπα ξαναζωντανεύουν επαγγελματίες ηθοποιοί, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. Τελικά, έχοντας πλήρη επίγνωση της άρρηκτης σχέσης που συνδέει κάθε ερευνητή με το αντικείμενο της έρευνας, η σκηνοθέτρια δημιουργεί έναν υπερπολύτιμο χώρο ώστε η οικογένεια της Olfa να διεκδικήσει κάτι από την επούλωση και την αυτογνωσία που τόση ανάγκη έχει, την ώρα που η ταινία καταλήγει να μιλά με αφοπλιστική αμεσότητα για τη μνήμη, τη μητρότητα και τον χώρο που απομένει στις θηλυκότητες εντός του ασφυκτικού πατριαρχικού πλαισίου. Πρωταγωνιστούν: Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Zine El-Abidine Ben Ali.

Info: ASTY (Κοραή 4), καθημερινά 17:55, 20:00, 22:05.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

the-hunger-games-trailer-03-042723-fa971ad490ce47dab9d76e3815afa9dc.jpg

Η Rachel Zegler (West Side Story) πρωταγωνιστεί ως Lucy Gray Baird , και είναι ο επιλεγμένος φόρος της Περιοχής 12 που θα παλέψει για την επιβίωσή της στην αρένα, στους 10 ους Αγώνες Πείνας. Όμως, ο Tom Blyth ως μέντορας της, ο οποίος υποδύεται τον Coriolanus Snow, βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στα καθήκοντά του στην Κάπιτολ και τα συναισθήματα που αναπτύσσει σταδιακά για εκείνη. Πρωταγωνιστούν: Rachel Zegler, Tom Blyth, Hunter Schafer, Viola Davis, Peter Dinklage, Jason Schwartzman.

Info: Cine Αλεξάνδρα αίθ. 1 (Κρέμου 141), Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30.

Kaibutsu

827189.jpg

Όταν ο μικρός της γιος Minato αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα, η μητέρα του νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανακαλύπτοντας ότι ένας δάσκαλος είναι υπεύθυνος, απαιτεί από το σχολείο να μάθει τι συμβαίνει. Καθώς όμως η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της μητέρας, της δασκάλας και του παιδιού, η αλήθεια αναδεικνύεται σταδιακά. Ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα (με την ταινία Κλέφτες Καταστημάτων) και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Hirokazu Kore - Eda επιστρέφει με μια δυναμικά συγκινητική ιστορία αγάπης, καθήκοντος, κοινωνικών συγκρούσεων και μυστικών. Πρωταγωνιστούν: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa.

Info: Κηφισιά 1+2 cinemax αίθ. 2 (Λεωφόρος Κηφισίας 245), καθημερινά στις 22:15.


Theatre

Δήμητρα Νικητέα, «Πνίγομαι», στο Θέατρο Nous

pnigomai-1.jpg

Η Δήμητρα Νικητέα στα 23 της έτη, κάνει ένα τολμηρό βήμα και βουτάει, ανεβάζοντας της 1η της solo παράσταση. Η Δήμητρα «πνίγεται» με τις εξής απορίες: Τελικά το 10 είναι μόνο για τον Θεό; Θα μπορούσε ο Φεμινάζι να είναι ο Χίτλερ φασαία Εξαρχειώτισσα; Πού είναι οι φανταστικοί μας φίλοι; Έχουμε σπυριά επειδή δεν κάνουμε σεξ, ή δεν κάνουμε σεξ επειδή έχουμε σπυριά; Γιατί όλοι είναι αγανακτισμένοι στη λαϊκή αγορά; Ποιος παρανοϊκός σκέφτηκε τα έθιμα για να μην φάει ποτέ κράξιμο; Δεν είναι λίγο άδικο το βραβείο στην ιππασία να το παίρνει ο άνθρωπος και όχι το άλογο;

Info: Θέατρο Nous- Creative space, Τροίας 34, Παρασκευές 17/11 - 08/12 στις 21:30.

«Ρέκβιεμ» του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο θέατρο «Άττις» - 2ος Χρόνος

763421.jpg

Δυο γυναίκες συναντιούνται, ή μάλλον αιωρούνται, σ' έναν ρευστό χρόνο και σ' έναν αχαρτογράφητο τόπο που μπορεί να είναι ο Άδης. Η μια γυναίκα υποδέχεται την άλλη, την προσκαλεί και την καθοδηγεί σε ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο ταξίδι μνήμης, όσο η δεύτερη αρνείται να αναγνωρίσει την τωρινή κατάστασή της και να ανακαλέσει τον εφιάλτη. Η κάθοδος στον Άδη καταλήγει σε μια κατάφαση: αλληλεγγύη και μνήμη για τα θύματα των γυναικοκτονιών. Εξάλλου, η επίκληση στη μνήμη, ένα επιτακτικό «θυμήσου» ως μόνιμη επωδός, αποτελεί για το Άττις ένα πάγιο αίτημα ενάντια στη λήθη και το εφήμερο. Σκηνοθεσία- Σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος. Παίζουν: Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά.

Info: Θέατρο Άττις, έως τις 14/01/2024, καθημερινά στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Πλατόνωφ» του Anton Chekhov στο θέατρο Τόπος Αλλού

808641.jpg

Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα είναι κολοσσιαίο σε διάρκεια και αποτελεί τη «μήτρα» όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχωφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις, που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία. Παίζουν: Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Φραγκιογλου, Θοδωρής Ελευθεριάδης, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννης Ζέρβας κ.ά.

Info: Θέατρο Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων), Παρασκευές, Σάββατα, Κυριακές στις 20:30.

''Underground'' στο θέατρο Ακροπόλ

813891.jpg

Η εμβληματική ταινία "Underground" του Emir Kusturica, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (1995) και βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο «Άνοιξη τον Ιανουάριο» και στo μυθιστόρημα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα» του Dušan Kovačević, ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Πρωταγωνιστούν: Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννης Τσορτέκης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Info: Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11), Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:45 και στις 21:00.


Exhibitions & Music Stages

David Murray Quartet live στο Half Note

music-feature1-939de726214af15e.jpg

Ένας μουσικός που αντιπροσωπεύει πλήρως την μετά – Coltrane δημιουργική εξέλιξη της τζαζ, είναι ο θρυλικός σαξοφωνίστας, μπάσο-κλαρινετίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής David Murray, που επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 17 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Ο ανανεωμένος David Murray επιστρέφει στην αγαπημένη του Αθηναϊκή σκηνή Half Note Jazz Club, με την νέο του κουαρτέτο, που αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς όπως η Marta Sanchez στο πιάνο, ο Luke Stewart στο μπάσο και ο Russell Carter στα τύμπανα.

Info: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Παρασκευή και Σάββατο στις 22:30, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30.

Microcosmos: Lambert στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

827519.jpg

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, που κινείται πέρα και έξω από ταμπέλες και είδη, με πρωταγωνιστές μουσικούς που σε όλη την πορεία τους εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου, πραγματοποιείται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η φετινή σειρά Microcosmos, παρουσιάζει πέντε καινοτόμους καλλιτέχνες με -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εμφανές- τζαζ υπόβαθρο, οι οποίοι ξεχώρισαν στο εγχώριο και διεθνές μουσικό στερέωμα διαταράσσοντας τις φόρμες και τα όρια προς πάσα μουσική κατεύθυνση.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 19/11 στις 21:00.

Ομαδική έκθεση «Δάσκαλοι και επίγονοι» στην Γκαλερί Σκουφά

826593.jpg

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Δάσκαλοι και Επίγονοι». Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα εμβληματικών ζωγράφων της γενιάς του 30' και του 60'. Στο σύνολο τους, και οι δύο γενιές καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται για τη λιτότητα και το λυρισμό τους, χαρακτηριστικά τα οποία αφομοιώνονται διαφορετικά από τον κάθε καλλιτέχνη. Η συμβολή τους στην διαμόρφωση της Νεοελληνικής τέχνης και των τάσεων της εποχής υπήρξε καθοριστική από τους μεν και τους δε.

Info: Γκαλερί Σκουφά, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 - 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00 - 21:00, Παρασκευή 10:00 - 20:00, Σάββατο 10:30 - 16:00.

Ομαδική έκθεση "Lost, eroded & Vulnerable"

828081.jpg

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Lost, eroded & Vulnerable" που φιλοξενεί τα έργα 9 νέων καλλιτεχνών. Όταν η επιφάνεια των πραγμάτων αποτελεί ταυτόχρονα και το μέγιστο βάθος τους και τίποτα δε διατηρεί κάποια αβεβαιότητα ή ασάφεια, είναι πολύ εύκολο να μην μπορούμε στ' αλήθεια να συνδεθούμε. Ο κόσμος γίνεται συνεχώς όλο και πιο διαφανής κι όμως όλο και πιο παράδοξος: ενώ η πλήρης άρση της αμφισημίας εμφανίζεται ως απόλυτο πρόταγμα των καιρών, συχνά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε μεταξύ του αυθεντικού και της προσομοίωσης. Συμμετέχουν: Γιώργος Γεωργίου, Shekine Nainti, Μίλτος Δίγκας κ.ά.

Info: TAF, The Art Foundation (Νορμανού 5), Τετάρτη με Κυριακή 15:00 - 23:00.

Have fun!