fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τον εικαστικό, Στρατή Ταυλαρίδη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τον εικαστικό, Στρατή Ταυλαρίδη

Με αφορμή την έκθεσή του Paper Love


Η ζωή για τον Στρατή Ταυλαρίδη ξεκίνησε σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όταν τελείωνε το δημοτικό σχολείο, ο δάσκαλος του αντιλήφθηκε τις μαθησιακές του δυσκολίες και ουσιαστικά τον απάλλαξε από τα καθήκοντα ενός τυπικού μαθητή, παρακινώντας τον να δουλέψει σε έναν τομέα που αισθανόταν πιο άνετα, τη ζωγραφική. Η έμπνευση και η καθοδήγηση από εκπαιδευτικούς συνεχίστηκε και στο Τεχνικό Λύκειο Γραφιστικών Εφαρμογών. Εκεί έμαθε να επιμένει σε αυτό που τον εκφράζει υποδεικνύοντας του ουσιαστικά τον δρόμο για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Μέσα στη Σχολή κατάφερε να εξελίξει τα αισθητικά του κριτήρια και να δουλέψει πάνω σε αυτά που τον απασχολούν.

Tι είναι η έκθεση Paper Love που ετοιμάζετε, με ποια αφορμή δημιουργήθηκε και πώς προέκυψε; 

Πρόκειται για μία έκθεση-ημερολόγιο. Είναι η καταγραφή μιας ασύμβατης αγάπης κομμένη στο χαρτί με χειρουργικό νυστέρι. Η έκθεση “Paper Love” εμπνεύστηκε, δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται σε μια Αποθήκη Χάρτου, στις εγκαταστάσεις των χαρτιών Περράκη. Στο στάδιο αναμονής, εκεί που το νέο καθαρό χαρτί περιμένει να έρθει η δίκη του στιγμή για να καταγράψει τη επόμενη ιστορία αγάπης. Οι άνθρωποι ανά τους αιώνες συνηθίζουν να εκφράζουν τον έρωτα γράφοντας επιστολές ο ένας στον άλλον πάνω σε χαρτί. Να λαξεύουν τα αρχικά τους πάνω στην ύλη, σε πέτρες, σε μάρμαρα, στο νωπό τσιμέντο του αστικού τοπίου. Νομίζοντας πως ο χρόνος δεν θα τον φθείρει. Αλλά αυτοί φθείρονται, αλλάζουν. Όλα αλλάζουν.

img-8333.jpg

Πώς προέκυψε η τεχνική σας, πως την επεξεργαστήκατε και πώς εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου;  

Η σχέση μου με το paper cut ξεκίνησε πριν 13 χρόνια. Το «paper cutting» μου βγήκε τελείως αυθόρμητα, ενώ σπούδαζα στην σχολή Καλών Τεχνών. Θυμάμαι μία μέρα και ενώ ζωγράφιζα σε έναν καμβά σκέφτηκα ότι ήθελα να το τρυπήσω και να δω από μέσα, άνοιξα έτσι μια τρύπα και εκεί ξεκίνησαν όλα. Περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιώ ότι δεν θα ήμουν ποτέ ένας ζωγράφος με πινέλο, ο οποίος προσθέτει ύλη πάνω στον καμβά ζωγραφίζοντας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αφαίρεση και αυτό που προσπαθώ να κάνω μέσω της τεχνικής του paper cut είναι να ζωγραφίζω αφαιρώντας. Μέσα από αυτή την πολύωρη, χειρωνακτική εργασία οδηγούμαι στον πυρήνα μου.

Έχετε περάσει και στις τρεις διαστάσεις. Πόση ελευθερία σας δίνει αυτό και που στοχεύετε.

Η δημιουργία εμπεριέχει μόνο ελευθερία για μένα. Κάποια από τα έργα τέχνης που δημιουργώ μοιάζουν με αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία πλέον έχουν χάσει την χρηστική τους υπόσταση. Εκεί, λοιπόν, γίνεται η μετάλλαξή τους σε κάτι άλλο, σε κάτι που θυμίζει αλλά δεν είναι… Προσπαθώ να στρέψω το βλέμμα του θεατή σε κάτι που έχουμε παύσει να παρατηρούμε, το οποίο εξαιτίας του τρόπου ζωής, μας περνά πλέον απαρατήρητο. Σε κάτι απλό.

Χαρτί και νυστέρι τα αγαπημένα σας υλικά, πώς καταλήξατε σ’ αυτά και τι είναι αυτό το ξεχωριστό που σας προσφέρουν; 

Το χαρτί μου έδωσε απλόχερα όλα αυτά που έψαχνα ώστε να μπορέσω να εκφράσω τη λεπτότητα, την κίνηση και την ευαισθησία που με απασχολούν. Το χειρουργικό νυστέρι με το οποίο αφαιρώ κομμάτια από το χαρτί είναι το εργαλείο γραφής μου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα.

Το χαρτί σαν υλικό μου προσφέρει τρομερή ευελιξία και μου δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσω και να μεταλλάσσω την τεχνική μου συνεχώς.

Πώς τα χαρτιά Περράκη συνδιαλέγονται με το έργο σας; 

Χαρτί και Πολιτισμός. Δυο λέξεις που αλληλοσυμπληρώνονται και η μια υφίσταται λόγω της άλλης. Η καλλιτεχνική έκφραση πάνω σε ειδικά χαρτιά αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της πηγαίας συνύπαρξης τους.

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας και τα highlights στην καριέρα σας; 

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που είχα την χαρά, στην αρχή της καλλιτεχνικής μου πορείας, να συναντήσω τον εικαστικό Νίκο Αλεξίου. Έναν μεγάλο δάσκαλο της τέχνης, με τρομερή αφοσίωση, συνέπεια και εργατικότητα στο έργο του. Αξίες που μου μετάγγισε με τρομερή γενναιοδωρία και τις κρατώ ως σήμερα.

img-8338.jpg

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει η τέχνη; 

Η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από την τέχνη. Το πως αντιμετωπίζουμε την ζωή, τους ανθρώπους, τα πάντα. Όλα είναι θέμα αισθητικής.

Ποιες είναι οι σωστές δόσεις ενέργειας που διαθέτετε σε αυτήν, και σε όλα τα υπόλοιπα; 

Είμαι δοσμένος ολοκληρωτικά. Δεν το αντιμετωπίζω σαν κάτι διαφορετικό από εμένα, είναι η φύση μου. Η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από το να παρατηρώ, να μελετώ το αίσθημα και να και να το καταγράφω μέσω της δημιουργίας. Αυτή είναι η ζωή μου.

Τι διαφορετικό βρήκατε στην Αθήνα; 

Στην Αθήνα ζω την τελευταία δεκαετία. Τη γνώρισα στην πιο άσχημη περίοδό της και αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω μία πόλη η οποία έχει κάτι να πει. Είναι μια πόλη που δεν είναι όμορφη αλλά για κάποιο λόγο το φως της και η ενέργεια των ανθρώπων την κάνουν γοητευτική στα μάτια μου. Η πόλη αυτή σε προκαλεί να τη ζήσεις. Να χαθείς μέσα σ' αυτή και να βρεις κάθε φορά κι άλλο δρόμο για να τη διασχίσεις.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε ένα έργο σας σε κάποιον χώρο και ποιο είναι για εσάς το σημαντικότερο. Μιλήστε μου για τις συνεργασίες σας και τι έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα; 

Είναι πολύ σπουδαίο ο κόσμος να θέλει να σε βάλει στο σπίτι του και αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά όταν επιλέγουν τα έργα μου να τους συντροφεύουν στην καθημερινότητά τους.

Με ενδιαφέρουν οι καλλιτεχνικές συνεργασίες με φρέσκα άτομα χωρίς στεγανά. Να ανταλλάσσουμε απόψεις, εμπειρίες και να μην σταματάμε να διεκδικούμε τα όνειρα μας. Ο κόσμος μας σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους καλλιτέχνες.

img-8325.jpg

Τι άλλο σχεδιάζετε; 

Βρίσκομαι σε μια πολύ δημιουργική στιγμή έχοντας ξεκινήσει αρκετούς παράλληλους κύκλους εργασίας. Αυτή τη στιγμή η προσοχή μου όλη βρίσκεται πάνω στην ατομική μου έκθεση με τίτλο «Paper Love» που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στις 19.30, στις εγκαταστάσεις των χαρτιών Περράκη, στην Αθήνα. Όλα τα έργα της έκθεσης όπως και πολλές λεπτομέρειες, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν μέσα από το Instagram Stratis Tavlaridis και το site stratistavlaridis.com

Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα; 

Έχω την χαρά και την τιμή, να εκπροσωπήσω την χώρα μας στην Izmir Mediterranean Biennial τον Ιανουάριο 2024, στην Σμύρνη της Τουρκίας. Εκεί, καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Μεσογείου έχοντας ως κοινό παρονομαστή τον τίτλο της έκθεσης “Κοιτάζοντας το ίδιο νερό” δημιουργήσαμε και παρουσιάζουμε τα έργα μας υπό την αιγίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης της Τουρκίας.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει…

Δημιουργία, ψυχική ηρεμία και όμορφα ταξίδια.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας. 

Παρατηρητικός, επίμονος και εργατικός.

img-8329.jpg

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και η τελευταία έκθεση που λατρέψατε; 

Στην καρδιά μου θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση η έκθεση του Hopper στο αγαπημένο μου Whitney Museum της Νέας Υόρκης.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς

Η αρμονία μέσα από την έλλειψη του ολόκληρου.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει…

Να αφεθώ στο πάθος ενός έρωτα.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Αυτό που λείπει ορίζει αυτό που μένει.

Info

"Οι άνθρωποι, ανά τους αιώνες, συνηθίζουν να εκφράζουν τον έρωτα γράφοντας επιστολές ο ένας στον άλλον πάνω σε χαρτί. Να λαξεύουν τα αρχικά τους πάνω στην ύλη, σε πέτρες, σε μάρμαρα, στο νωπό τσιμέντο του αστικού τοπίου.

Νομίζοντας πως ο χρόνος δεν θα τον φθείρει.

Αλλά αυτοί φθείρονται, αλλάζουν.

Όλα αλλάζουν.

Η καταγραφή μιας ασύμβατης αγάπης σε χειροποίητα ασιατικά χαρτιά λίγων γραμμαρίων, κομμένα στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι με την τεχνική του papercut."

Μια έκθεση - ημερολόγιο η οποία εμπνεύστηκε, δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις των χαρτιών Περράκη.

Where: Χαρτιά Περράκη / Αλκμήνης 10, Αθήνα 118 54

Opening: Πέμπτη 30.11.2023 / 19.30 - 23.00