fbpixel

Search icon
Search
Athenian news: 8 νέες must-visit εκθέσεις στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Athenian news: 8 νέες must-visit εκθέσεις στην Αθήνα

Ιδανικές για λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο


Η Αθήνα είναι -κατά γενική ομολογία- μία πόλη με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο καταφθάνουν σε αυτήν visitors και art-lovers από κάθε γωνιά του κόσμου. Είτε ανήκετε κι εσείς σε αυτούς, είτε όχι, πραγματικά αξίζει να την προσθέσετε στην bucket-list σας και σίγουρα, θα δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις σε αυτήν και θα λατρέψετε πολύ περισσότερο την πιο καλλιτεχνική της πλευρά.

Εμείς συγκεντρώσαμε τις must-see εκθέσεις, που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε υπέροχους χώρους τέχνης και μουσεία, τις οποίες προτείνουμε να επισκεφτείτε, αν θέλετε να συνδυάσετε την παρουσία σας στην πρωτεύουσα με κάτι διαφορετικό και πολύ-πολύ ιδιαίτερο.

Η Αθήνα στα καλύτερά της!

Nelly’s

1.webp

Μία πολυδιάστατη φωτογράφος, μία γυναίκα με πολλά, διαφορετικά πρόσωπα. Γνωρίστε την Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998) και σπουδαίο έργο της, κάνοντας ένα απολαυστικό ταξίδι στο χρόνο, από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, αλλά και την παρουσία της στη Νέα Υόρκη. Γνωστές αλλά και άγνωστες εικόνες, εντυπωσιακά τοπία, έγχρωμες φωτογραφίες, αλλά και πλούσιο φωτορεπορτάζ είναι μερικά μόνο από όσα θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όποιος βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούλιο.

Info: Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, 23 Φεβρουαρίου - 23 Ιουλίου

Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου

seirines-odisseas-1980ladi-se-moysama190-x-1955-ek-silloghi-ethnikis-pinakothikis-moysioy-aleksandroy-soutsoy-600x419.jpg

Μια έκθεση προς τιμήν του σπουδαίου ζωγράφου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, μας καλεί να εξερευνήσουμε κάθε κρυφό μονοπάτι που έδινε ώθηση στη δημιουργική του φύση. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του Γιάννη Γαΐτη, καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944, με την περίφημη Αυτοπροσωπογραφία με λάδι σε μουσαμά έως το τέλος της πολυεπίπεδης δράσης του.

Info: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, έως τον Μάιο 

Τι καλά λέει το αηδόνι! 

img-0912-inner.jpg

Στον 1ο όροφο του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, οι καλλιτέχνες Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλίας Παπαηλιάκης σχεδίασαν, σε συνεργασία με την Πολύνα Κοσμαδάκη, έναν εικαστικό «διάλογο» με τις συλλογές νεοελληνικής - λαϊκής τέχνης. Η διαδρομή που προτείνουν προσκαλεί τον θεατή σε στάσεις - στιγμές συνομιλίας με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, φωτίζοντας τις αστείρευτες εκφράσεις του μέρους και του όλου στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Ο κόσμος, η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το σκοτεινό μεταφυσικό, παίρνουν μορφή, χρωματίζονται, αποκτούν υλικότητα και σχηματοποιούνται σε σύνδεση με κάθε φάση της ελληνικής πολιτισμικής περιπέτειας, έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από λαϊκά τεχνουργήματα, αντικείμενα και φορεσιές. Τα 20 περίπου έργα από πηλό, χαρτί, νήμα και χρώματα, έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον μουσειακό χώρο, με αναφορά σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή σύνολα αντικειμένων της μόνιμης έκθεσης. Το νερό, η εστία, το χώμα, το ιερό, ο ναός, η πόλη και η εξοχή, ο διάκοσμος, ο διαβάτης, ο φύλακας, ο άγγελος και το πεπρωμένο είναι μερικά από τα στοιχεία μιας αφήγησης ή μύησης, που γεννιέται με το λαϊκό τραγούδι Τι καλά λέει το αηδόνι.

Info: Μουσείο Μπενάκη, 1ος όροφς, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, έως 23 Απριλίου 

Βασίλης Σκυλάκος

alcoy-9.jpg

Ζωγράφος, γλύπτης, αλλά και διακοσμητής, σχεδιαστής κοσμημάτων και παλαιοπώλης, ο Βασίλης Σκυλάκος (1930-2000) ήταν ένας καλλιτέχνης με πολύ ιδιαίτερη αισθητική. Το έργο του σχετίζεται με διάφορες μεταπολεμικές τάσεις και κινήματα κι αυτό που του άρεσε πάντα, ήταν να δίνει ζωή σε ό,τι δεν χρειαζόταν πια. Τίποτα δεν ήταν περιττό γι' αυτόν, το κάθε αντικείμενο είχε τη δική του ουσία και σημασία. Τώρα, ο επιμελητής, Χριστόφορος Μαρίνος συγκεντρώνει μερικά από τα πιο εμβληματικά του έργα από το 1960 έως τα '90s, σε μία must-see έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 10 Μαρτίου - 23 Απριλίου

Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής

14-paris-tavitian-moysio-kikladikis-tekhnis.jpg

Το πρώτο step για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) είναι πια γεγονός! Η έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής" παρουσιάζεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και για πρώτη φορά παγκοσμίως 15 από τις αρχαιότητες παρουσιάζονται στην Αθήνα, σε μία έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 και περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα. Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της συλλογής 161 αρχαίων ελληνικών θησαυρών από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Αμερικανού συλλέκτη Leonard Stern και μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας μπαίνει σε μία νέα εποχή.

Ιnfo: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, έως 31 Οκτωβρίου

Modern Love: Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας 

808x808-cmsv2-9f9caa9e-0870-5530-a5fe-9801bcda6a5c-7260302.jpg

Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, στους δεσμούς των ανθρώπων, στα συναισθήματα και τις σχέσεις. Μία έκθεση για όλους όσους θέλουν να εξετάσουν την εξέλιξη των σχέσεων στη διάρκεια των χρόνων. Πώς είναι ο έρωτας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των social media; Τι έχει αλλάξει; Έχουν εμπορευματοποιηθεί τα συναισθήματα; Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενεί μία έκθεση για την ενσώματη εμπειρία του ψηφιακού και την ασώματη εμπειρία της εγγύτητας στη σημερινή εποχή, μετά την πανδημία. Η "Modern Love: Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας", σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του μουσείου παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, για art-lovers και μη.

Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ), έως 28 Μαΐου

Ένδυμα Ψυχής

1-kkhCh.jpg

Από τον Δεκέμβριο του 2022, έως και τις 26 Μαρτίου το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξενεί μία πλούσια έκθεση με τίτλο "Ένδυμα Ψυχής", με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Σε αυτήν, φιλοξενούνται περίπου εβδομήντα έργα, που έχουν χωριστεί σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από τη μητροπολιτική Ελλάδα, τη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές απ’ όπου έχει περάσει ο ελληνισμός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Info: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, έως 26 Μαρτίου

Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα

apo-ti-meghalisti-syghkhroni-ellada-meros-a-4-min.jpg

Με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, η έκθεση "Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα" παρακολουθεί την πορεία του ελληνικού κράτους στο πέρασμα των χρόνων. Στο πρώτο μέρος της, που παρουσιάζεται τώρα, αναφέρεται στην ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και σπάνια αντικείμενα, που πλαισιώνονται από μαρτυρίες και αποσπάσματα ημερολογίων, ενώ οι guests έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα διαδραστικό ταξίδι στον πολεοδομικό χάρτη της πόλης των αρχών του 20ού αιώνα. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, που μετατρέπεται σε έκθεμα.

Info: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13, έως 30 Ιουνίου