fbpixel

Search icon
Search
Art in islands: Οι 5 κορυφαίες εκθέσεις που θα απολαύσουμε φέτος στα ελληνικά νησιά
ARTS & CULTURE

Art in islands: Οι 5 κορυφαίες εκθέσεις που θα απολαύσουμε φέτος στα ελληνικά νησιά

Οι πρωτοβουλίες που θα μας συστήσουν μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών


Ο τόπος που συνεχίζει να γεννά πολιτισμό, ακόμη και αν παραμένει αντιμέτωπος με τις πιο δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες. Η χώρα μας αποκαλύπτει ξανά τα πολύτιμα μυστικά της Τέχνης, χαρίζοντάς μας για ακόμη ένα καλοκαίρι την ξεχωριστή ευκαιρία να μυηθούμε σε ένα σύμπαν, γεμάτο με ενδιαφέροντα παιχνίδια εικόνων. Οι νησιωτικοί προορισμοί βρίσκονται στη σφαίρα του εθνικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί τους πολιτιστικούς τους χώρους και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών. Οι δημιουργικές αυτές πρωτοβουλίες προβλέπεται να κατακτήσουν τον δικό τους χώρο στην καρδιά των φιλότεχνων, και όχι μόνο, επισκεπτών, προσφέροντάς τους χρόνο και χώρο για εξερεύνηση και παρατήρηση. 

Ας δούμε μαζί τις 5 εκθέσεις στα ελληνικά νησιά, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε φέτος...

"Dream machines" στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Ύδρα)


Τεχνολογία και ανθρώπινη φαντασία. Δυο κεντρικοί πυλώνες, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Αυτή η ισχυρή σχέση αλληλοεπηρεασμού πρόκειται να αποδεχθεί μέσα από το project "Dream machines" στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο νησί της Ύδρας και στους σπηλαιώδεις χώρους του Σφαγείου. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο διευθυντής και επιμελητής του Acute Art στο Λονδίνο, Daniel Birnbaum και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του New Museum, του Ιδρύματος Nicola Trussardi στο Μιλάνο καθώς και του Ιδρύματος Beatrice Trussardi, Massimiliano Gioni. Το Dream Machines παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά έργα, από την επανερμηνεία του Ulf Linde του μύλου καφέ του Marcel Duchamp (1911) -που περιγράφεται από τον André Breton ως μια κολασμένη μηχανή- μέχρι μια επιλογή από πρόσφατα πειράματα που εξερευνούν εικονικές σφαίρες.

Info: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Επαρ. Οδ. Μανδρακίου-Μωλόυ, Ύδρα. Διάρκεια: Από 20 Ιουνίου έως 30 Οκτωβρίου 2023. 1:00–13:00 & 19:00–22:00. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30 – 16:00.

"Matter Anonymous | Ανώνυμη Ύλη" του Χριστόφορου Δουλγέρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

xristoforos-doylgeris-matter-anonymous-3.jpg

Ψυχισμός και χρώμα έχουν συνθέσει μια δυναμική σχέση, την οποία μας μεταφέρει η έκθεση "Matter Anonymous | Ανώνυμη Ύλη" του Χριστόφορου Δουλγέρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Όπως περιγράφει σε ένα απόσπασμα του κειμένου του ο επιμελητής της έκθεσης, Σταύρος Καβαλλάρης: «Οι εκτυπώσεις του Δουλγέρη, αν και πλήρως εμπλεκόμενες με τη σημασία του χρώματος, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα ενός συγκεκριμένου ψυχισμού, ο οποίος υπερβαίνει την όποια «ελευθεριότητα» του ματιού. Παραδόξως, το χρώμα παίζει ένα σημαντικό ρόλο καθώς η ενέργεια μετατοπίζει την αφήγηση από την υφή και την συναισθηματική έκφραση του υλικού στη συμβολική «προσωπικότητα» του εκτυπωτή, ως ένα φαινόμενο του αντικειμένου-συμβόλου που εκτελεί μία ανθρώπινα ελεγχόμενη λειτουργία». 

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο. Διάρκεια: έως 10 Οκτωβρίου 2023. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 09:00-14:00 & 19:00-21:00 | Σάββατο - Κυριακή 10:00-15:00. 

«Δέκα» στην K-Gold Temporary Gallery, Λέσβος

mats-ek-vallinas-1.jpg

Με το μήνυμα του επαναπροσδιορισμού των ανθρώπινων σχέσεων στο «εδώ και τώρα» μας εισάγει αυτό το καλοκαίρι η K-Gold Temporary Gallery στην έκθεση με τίτλο «Δέκα», γιορτάζοντας τη δέκατη επέτειο δράσης της στη Λέσβο. Έχοντας σημειώσει έναν ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς και οργανισμούς, μας μεταφέρει τα κύρια μηνύματά της. Το κοινωνικό αυτό πείραμα αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία και έφερε την Τέχνη κοντά σε όλους, αναδεικνύοντας εμφατικά πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει καταλύτης για το γίγνεσθαι των ελληνικών νησιών.

Η έκθεση «ΔΕΚΑ», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, αναπτύσσεται ως ένα πρόγραμμα προβολών με αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους εικαστικούς και χορογράφους διεθνώς, οι οποίοι πειραματίστηκαν με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση. Πρωτοποριακά έργα από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, προσεγγίζοντας, ταυτόχρονα, το σώμα ως μέσο αντίστασης και διεκδίκησης στα όρια τέχνης, πολιτικής και ακτιβισμού. 

Πέρα από τις προβολές, η αυλή της Gallery φιλοξενεί μια ηχητική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και συνθέτη Cory Arcangel, ο οποίος μελετά την τεχνολογία της μουσικής και τον αντίκτυπό της στη σύγχρονη τέχνη. Η σουίτα «24 Χοροί για Ηλεκτρικό Πιάνο» βασίζεται σε house και techno riffs, ενώ παρουσιάστηκε σε μια παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «ΔΕΚΑ» πραγματοποιείται από το βιωματικό  πολυχώρο τέχνης «Λευκό Χαρτί» στη Μυτιλήνη με δημιουργικά εργαστήρια, σε επιμέλεια των Μαρί Μουσταϊζή και Μιχάλη Μεϊμάρογλου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Info: K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, Λέσβος. Διάρκεια: Από 21 έως 30 Ιουλίου 2023. Ωράριο λειτουργίας: 11:00-14:00 και 19:00-22:00. 

«Ἐπί τύμβῳ» του Αλέκου Κυραρίνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου 

alekos-kyrarini.jpg

Η Citronne Gallery και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων συνεχίζουν με επιτυχία την 11αετή συνεργασία τους και αυτή τη φορά μας παρουσιάζουν την έκθεση «Ἐπὶ τύμβῳ» του διακεκριμένου Έλληνα εικαστικού, Αλέκου Κυραρίνη. Δεκαπέντε έργα μεικτής τεχνικής συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και αντανακλούν την γεωμετρία της αρχαίας ελληνικής καλλιτεχνικής παράδοσης, αλλά τα στοιχεία του δυτικοευρωπαϊκού μοντερνισμού. Πρόκειται να μας μεταφέρουν τα κεντρικά μηνύματα του καλλιτέχνη, τα οποία αφορούν στη σχέση ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή, διαχρονικά συμπαντικά ερωτήματα από την απώτατη Αρχαιότητα.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, πλατεία Κορυζή, Πόρος. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30 – 16:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου. 

«Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» στο Μέγαρο Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

image-2-2.jpg

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει μια νέα έκθεση που ενώνει για πρώτη φορά δυο σημαντικές συλλογές με έργα του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Η έκθεση «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» κάνει την παρουσία του Χαλεπά πιο έντονη αυτό το καλοκαίρι στο νησί του, την Τήνο. Η παρούσα έκθεση έρχεται να ενώσει κατά κύριο λόγο τα δύο εξαιρετικά σημαντικά σύνολα για το έργο του καλλιτέχνη, τη συλλογή του Ι.ΤΗ.Π. και τη συλλογή έργων του Ιδρύματος Ωνάση (συνολικά περισσότερα από 40 γλυπτά). Και στις δύο συλλογές περιλαμβάνονται έργα της πρώτης (εποχής της Κοιμωμένης) και κυρίως της δεύτερης περιόδου (Τήνου) του Χαλεπά. 

Σημαντικά έργα από την πρώτη περίοδο του καλλιτέχνη (1868-1878) που ‘επιστρέφουν’ στην Τήνο για να συναντήσουν τη Φιλοστοργία, που εκτίθεται στην Τήνο, είναι το περίφημο πορτρέτο της αδελφής του Κατερίνας, η προτομή του Δημητρίου Πολιορκητή, καθώς και η μικρή κεφαλή Κόρης (η τελευταία από τη συλλογή του Γιάννη Γαΐτη), έργα που τον συντρόφευαν όταν επέστρεψε στο νησί μετά το ψυχιατρείο της Κέρκυρας (1902-1930) και έδωσαν το έναυσμα για πολλές μετέπειτα δημιουργίες του σε Τήνο και Αθήνα. Σημαντικότατα είναι τα έργα από την περίοδο της Τήνου στο Ίδρυμα Ωνάση, το Παραμύθι της Πεντάμορφης σε πηλό, Η Γενοβέφα και οι Δήμιοί της (πηλός), ο Εκατόγχειρ (γύψος), καθώς και δύο νέα αποκτήματα του Ιδρύματος Ωνάση, το Μυστικό (γύψος, προ του 1927) και το πορτρέτο της Καλλιόπης Παπαδημητρακοπούλου (γύψος π. 1924). Επιμέλεια έκθεσης: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος

Info: Η έκθεση «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και οργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Διάρκεια έκθεσης: Από 10 Ιουνίου έως 16 Οκτωβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 9:00 – 14:30, Παρασκευή – Κυριακή 10:00 – 14:00 & 19:00 – 21:30. 

Κεντρική φωτογραφία: Jesus Vallinas photographer ( σχετικά με έκθεση «Δέκα» στην K-Gold Temporary Gallery, Λέσβος)