fbpixel

Search icon
Search
Art identity: Οι 4 εικαστικές εκθέσεις που ξεκινούν προσεχώς στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Art identity: Οι 4 εικαστικές εκθέσεις που ξεκινούν προσεχώς στην Αθήνα

Η ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις επισκέψεις μας στους φθινοπωρινούς χώρους του κέντρου της


Η καρδιά της πρωτεύουσας μας αποκαλύπτει ξανά τα πολύτιμα μυστικά της Τέχνης, χαρίζοντάς μας για ακόμη ένα φθινόπωρο την ξεχωριστή ευκαιρία να μυηθούμε σε ένα σύμπαν, γεμάτο με ενδιαφέροντα παιχνίδια εικόνων. Οι καλλιτεχνικοί χώροι της Αθήνας βρίσκονται στη σφαίρα του εθνικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί τους πολιτιστικούς τους χώρους και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από πολλά υποσχόμενα έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών.

Ας δούμε μαζί τις 4 εικαστικές εκθέσεις της Αθήνας, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προσεχώς...

Έκθεση φωτογραφίας "Foodprint" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

italy2-at-chris-de-bode.jpg
@Chris de Bode

Απαθανάτιση της μυσταγωγίας της προετοιμασίας και απόλαυσης της μεσογειακής τροφής. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας "Foodprint" πρόκειται για μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα από μια σειρά εικόνων πέντε ευρωπαίων φωτογράφων, συνδέεται η Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, ζωντανεύοντας έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν στους: Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll. Την έκθεση συνοδεύουν εργαστήρια φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις μαγειρικής, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη. 

Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα. Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, 19:00 - 22:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00 | Πέμπτη, 11:00-22:00. Για το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΕΜΣΤ.

"A walk along the shore" του Νίκου Τοπαλίδη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

nikostopalidis-the-horizon-graphite-on-paper-150x300cm-2018-at-zoumboulakisgalleries-1.jpg
NikosTopalidis, The Horizon. @ ZoumboulakisGalleries

Γραφίτης και χαρτί συνθέτουν το πιο ατμοσφαιρικό νυχτερινό σκηνικό. Χαράξεις και σκαλίσματα δημιουργούν ένα αισθητηριακό παιχνίδι ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Η πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη, Νίκου Τοπαλίδη, με τίτλο “Α walk along the shore”, μας εισάγει στη δική του ματιά προς την άγρια γοητεία του βραδινού τοπίου, με την υπόσχεση να μας χαρίσει μια σειρά από ερεθίσματα και τροφή για σκέψη σχετικά με τον μυστηριώδη χαρακτήρα αυτών των αναπαραστάσεων. Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Κριεζώτου 6, Αθήνα. Εγκαίνια: Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18.00 - 21.00. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή, 11.00 -20.00 | Τετάρτη & Σάββατο 11.00 –15.00. 

"Agape/Αγάπη" της Helen Marden στη Gagosian Athens

helen-marden.jpg

Η δημοφιλής Αμερικανίδα εικαστικός Helen Marden μας συστήνει στα ενδιαφέροντα έργα της, τα  έντονες τις επιρροές από τα ταξίδια της στην Ελλάδα και στο Μαρόκο. Πρωτότυπα ωμά και φυσικά υλικά πρωταγωνιστούν σε κάθε της δημιουργία, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό άγριας ομορφιάς. Η έκθεσή της με τίτλο "Agape/Αγάπη" στην Athens Gagosian παρουσιάζει πρώιμα έργα ζωγραφισμένα στο εργαστήριό της στην Ύδρα μαζί με μια νέα σειρά ακρυλικών και ρητινούχων πινάκων που επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερη αδυναμία της στις έντονες χρωματικές παλέτες και στην handmade διαδικασία. Τόσο στους παλαιότερους όσο και στους νεότερους καμβάδες της κυρίαρχη θεματική είναι η σημασία του τόπου. Ενώ το πιο πρόσφατο έργο ζωγραφίστηκε στο στούντιό της στο Tivoli, τα ωκεάνια μπλε και τα βαθιά κόκκινα χρώματα θυμίζουν την ελληνική θάλασσα. Έχοντας κατά νου αυτές τις εμπειρίες, δημιουργεί πίνακες που μεταφέρουν αποτελεσματικά τον θεατή σε μακρινούς τόπους καθώς και σε διαλογιστικές καταστάσεις ύπαρξης.

Info:
 Gagosian Athens, Οδός Αναπλήρων Πολέμου 22. Έναρξη: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 21 Οκτωβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 19:00. 

Εγκατάσταση “A Summer Evening” της Ιωάννας Πανταζοπούλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

artistonthecomposer-pantazopoulou-3.jpg

Ένας άκρως δημιουργικός δεσμός ανάμεσα στην κλασική μουσική και τις εικαστικές Τέχνες συνεχίζει να προσκαλεί το κοινό στο γοητευτικό του σύμπαν. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο "The Artist on The Composer", μια συνέργεια του ΝΕΟΝ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία ξεκίνησε το 2019, διακρίνεται για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, χαρίζοντας σε κάθε επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει μια διαφορετική αισθητηριακή εμπειρία. Στην τρίτη ανάθεση του προγράμματος, σε επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, η εικαστικός Ιωάννα Πανταζοπούλου, πρόκειται να παρουσιαστεί η εγκατάσταση “A Summer Evening” της  Ελληνίδας εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Ιωάννας Πανταζοπούλου. Το έργο αποτελείται από 135 γλυπτά και εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται σε μια σχολαστικά χορογραφημένη σκηνική αλληλουχία, με τη live εκτέλεση του 36 λεπτών έργου του σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη George Crumb Music for a Summer Evening (Makrokosmos III), από τους Νίκο Κυριόσογλου, Στέφανο Θωμόπουλο (πιάνο) και τους Καζούγιο Τσουνεχίρο, Κώστα Αργυρόπουλο (κρουστά), σε δύο ενισχυμένα πιάνα και κρουστά. Επιμέλεια: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ).

Info: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Ημέρες & ώρες επίσκεψης: 22/9 στις 19.30 & 21.00 | 23-24/9 στις 19.30. 

Κεντρική φωτογραφία: Έκθεση φωτογραφίας "Foodprint"