fbpixel

Search icon
Search
Arc de Triomphe: Το θρυλικό μνημείο του Παρισιού «ντύνεται» με μια δημιουργία του καλλιτέχνη Christo
DESIGN NEWS

Arc de Triomphe: Το θρυλικό μνημείο του Παρισιού «ντύνεται» με μια δημιουργία του καλλιτέχνη Christo

Το installation αποτίνει φόρος τιμής σε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης


Στο πλαίσιο μιας μεταθανάτιας έκθεσης τέχνης του αείμνηστου Christo, το θρυλικό Arc de Triomphe καλύπτεται με ένα ύφασμα σε ασημί και μπλε αποχρώσεις του αξεπέραστου καλλιτέχνη που έφυγε πέρυσι από τη ζωή. Η αψίδα του 19ου αιώνα, που χτίστηκε από τον Ναπολέοντα για να τιμήσει τους στρατιώτες, μετατρέπεται σε μια λαμπερή, τυλιγμένη οθόνη που θα είναι ορατή για το κοινό από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Η νέα όψη του μνημείου

9ad63bd3865f22b0c52c775a17a08178e314f6fd-1631524508-f3a92e9f-960x640.jpg

Οι εργαζόμενοι άρχισαν να ξετυλίγουν φύλλα ανακυκλώσιμου πλαστικού πάνω από το ορόσημο του Παρισιού πριν από μερικές ημέρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και τα βλέμματα από ανθρώπους που περνούσαν. Συνολικά, 25.000 τετραγωνικά μέτρα υφάσματος θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αψίδας.

Εκτός από το ύφασμα, το έργο θα περιλαμβάνει επίσης 3.000 μέτρα κόκκινο σχοινί -εξίσου ανακυκλώσιμο. Η περιτύλιξη και η οριστικοποίηση του σχεδίου θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, λίγο πριν την επίσημη προβολή του.

Ένας φόρος τιμής στον Christo

christo-e1591002646361.jpg
Christo


Το έργο είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών για τον Christo και τη Jeanne-Claude, συν-σχεδιάστρια και σύζυγό του. Ο ίδιος ο Christo πέθανε τον Μάιο του περασμένου έτους χωρίς να δει ποτέ το έργο να υλοποιείται. Η ιδέα ήρθε προκλήθηκε στον ίδιο πρώτη φορά όταν νοίκιασε ένα διαμέρισμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου τη δεκαετία του 1960. Θαύμασε τόσο πολύ το μνημείο που ήθελε να του δώσει το δικό του στίγμα.

Αυτή η δημιουργία εποπτεύεται εν μέρει από τον ανιψιό του Vladimir Javacheff, καθώς και τις γαλλικές αρχές και το σπουδαίο Centre Georges-Pompidou, με τεράστια προσήλωση στη σχεδιαστική φιλοσοφία του μοναδικού καλλιτέχνη. Ο ίδιος έδειχνε τεράστια εμπιστοσύνη στον ανιψιό του, αλλά και στο συγκεκριμένο μουσείο, όπου τα έργα του κοσμούνται στους χώρους του μέχρι και σήμερα.

c659266315e6313242c0cbd34b9db0fa1fa13d3e.jpg


Ο ανιψιός του δηλώνει γεμάτος ενθουσιασμό: «Η τυλιγμένη Αψίδα του Θριάμβου αρχίζει να παίρνει μορφή και να προσεγγίζει το όραμα που ήταν ένα όνειρο ζωής για τον Christo αλλά και τη σύζυγό του». Μάλιστα, αναφέρει πως ο καλλιτέχνης άφησε πίσω του λεπτομερή σχέδια και σκίτσα για την εγκατάσταση, γράφοντας ότι ήθελε η αψίδα να γίνει «σαν ένα ζωντανό αντικείμενο που διεγείρεται από τον άνεμο και αντανακλά το φως».

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

56587021-303.jpg
Christro & Jeanne-Claude | Πηγή: Sotheby's


Ο Christo, του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Christo Javacheff, γεννήθηκε το 1935 στη Βουλγαρία. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1958 και άρχισε να πειραματίζεται με το τύλιγμα αντικειμένων σε ύφασμα και σχοινί, δημιουργώντας σαγηνευτικές εγκαταστάσεις τόσο στην Πόλη του Φωτός όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ίδιος και η Jeanne-Claude επέβλεψαν πολλές μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις -συμπεριλαμβανομένου του covering της παλαιότερης γέφυρας του Παρισιού με κίτρινο ύφασμα το 1985. Μάλιστα, ο Christo επιμελήθηκε επίσης κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου, το Reichstag, το 1995.

Ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βρεθούν στο επίκεντρο. Το σχεδιαστικό του DNA διέφερε κατά πολύ, γι' αυτό και παραμένει αξέχαστο. Πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2020, αφήνοντας πίσω του τεράστια καλλιτεχνική κληρονομιά.