fbpixel

Search icon
Search
Απώλεια βάρους: H δίαιτα με μηλόξυδο μπορεί να συμβάλλει;
WELLNESS

Απώλεια βάρους: H δίαιτα με μηλόξυδο μπορεί να συμβάλλει;

Μια πρόταση ευεξίας που έχει κερδίσει πολλές celebrities


Συχνά, αναζητούμε πληροφορίες για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων υγείας στο διαδίκτυο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη! Αντίθετα, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η πρόταση «δίαιτα για απώλεια βάρους με μηλόξυδο» (ή μερικές φορές αποκαλούμενη detox με μηλόξυδο) ήταν μεταξύ των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων σε αυτού του είδους τα θέματα στο Google. Μια γρήγορα έρευνα λοιπόν, και ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει ότι το εν λόγω θαυματουργό μηλόξυδο χρησιμοποιείται ιατρικά εδώ και αιώνες!

Γιατί αυτό είναι ενδιαφέρον; Και, το πιο σημαντικό, λειτουργεί;

Τι είναι η δίαιτα με μηλόξυδο;

Το μηλόξυδο προέρχεται από μήλα που έχουν συνθλιβεί, αποσταχθεί και στη συνέχεια υποστεί ζύμωση. Μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Τα υψηλά επίπεδα οξικού οξέος του, ή ίσως άλλες ενώσεις, ευθύνονται για τα υποτιθέμενα οφέλη του για την υγεία. Αν και οι συστάσεις για τη δοσολογία ποικίλλουν, οι περισσότερες είναι της τάξης του 1 έως 2 κουταλιών του γλυκού πριν ή μαζί με τα γεύματα.

jennifer-schmidt-xkuj-hgbzx4-unsplash.jpg

Τι μπορεί να κάνει η δίαιτα με μηλόξυδο για εσάς;

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ενώσεις που περιέχει το ξύδι είναι γνωστές για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση της δύναμης, για αποτοξίνωση, ως αντιβιοτικό, ακόμη και ως θεραπεία για το σκορβούτο. Ενώ κανείς δεν χρησιμοποιεί πλέον το μηλόξυδο ως αντιβιοτικό (τουλάχιστον, κανείς δεν θα έπρεπε), έχει γίνει δημοφιλές πια για την απώλεια βάρους. Ποιες είναι οι αποδείξεις;

Μελέτες έδειξαν ότι το οξικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την εναπόθεση λίπους και να βελτιώσει τον μεταβολισμό. Η πιο ευρέως αναφερόμενη μελέτη σε ανθρώπους είναι μια δοκιμή του 2009 σε 175 άτομα που κατανάλωναν ένα ρόφημα που περιείχε 0, 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ξύδι κάθε μέρα. Μετά από τρεις μήνες, εκείνοι που κατανάλωναν ξύδι είχαν μέτρια απώλεια βάρους (2 έως 4 κιλά) και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που δεν το έπιναν. Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξυδιού προήγαγε το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό, αλλά ότι το έκανε προκαλώντας ναυτία.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ξύδι μπορεί να αποτρέψει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 εμποδίζοντας την απορρόφηση αμύλου. Ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του μηλόξυδου για απώλεια βάρους ή άλλα οφέλη για την υγεία, δεν είναι σαφές πότε πρέπει να πίνουμε μηλόξυδο (για παράδειγμα, αν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα μπορούσε να είναι καλύτερη) ή πόση ποσότητα μηλόξυδου ανά ημέρα είναι ιδανική.

Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στη συγκεκριμένη δίαιτα;

pesce-huang-x86sti30xe-unsplash.jpg

Για πολλές φυσικές θεραπείες, φαίνεται να υπάρχει μικρός κίνδυνος, οπότε κυριαρχεί μια κοινή προσέγγιση είναι «γιατί να μην το δοκιμάσουμε;». Ωστόσο, για τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύδι, μερικές προειδοποιήσεις είναι απαραίτητες:

  • Το ξύδι πρέπει να αραιώνεται. Η υψηλή οξύτητά του μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών όταν το πίνετε σκέτο - η κατανάλωσή του ως συστατικό βινεγκρέτ σαλάτας είναι ο καλύτερος τρόπος.
  • Έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τα χαμηλά επίπεδα καλίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το κάλιο (όπως τα κοινά διουρητικά που λαμβάνονται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης).
  • Το ξύδι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σχετικά με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύδι.

Οπότε;

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η προσθήκη μηλόξυδου στη διατροφή σας δεν θα σας βλάψει αλλά δεν θα οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα. Το καλύτερο θα ήταν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και να προσθέσετε την άσκηση στη ζωή σας!