fbpixel

Search icon
Search
Απώλεια μαλλιών και stress: Βρήκαμε τον τρόπο να το καταπολεμήσετε
HAIR & NAILS

Απώλεια μαλλιών και stress: Βρήκαμε τον τρόπο να το καταπολεμήσετε

Πολυπαραγοντικά προβλήματα που μπορείτε να λύσετε


Σε αντίθεση με την επιβεβλημένη επίσκεψη στο δερματολόγο σας για τη θεραπεία της ορμονικής ακμής ή για να υποβληθείτε σε μια συνεδρία λέιζερ υπερχρωματισμού, η τριχόπτωση είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λίγο πιο διστακτικοί στο να συζητήσουν. Οι γυναίκες ειδικά μπορεί να νιώθουν μια ενδόμυχη ενοχή και μια ντροπή στο να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν αραίωση. Αν και το 50% έχει αυτό το πρόβλημα κανείς δεν εστιάζει σε μια από τις βασικές αιτίες που είναι το καθημερινό stress. 

Σε εποχές, όπως αυτή, που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φαίνεται πως ο χρόνος και η πιθανότητες είναι εναντίον σας. Πάντα το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή, ακολουθεί η συνειδητοποίηση και μετά έρχεται η πολυπόθητη αντιμετώπιση. Φυσικά, όλα αυτά δε μπορούν να γίνουν σε μια μέρα αλλά με ολιστική προσέγγιση μπορείτε να τα καταφέρετε.

mallia-trixoptosi-Bzrpy.png

Κανονικός κύκλος ανάπτυξης  

Τα μαλλιά σας δεν είναι ποτέ στάσιμα, τα θυλάκια, ή οι ρίζες βρίσκονται σε έναν συνεχή κύκλο ανάπτυξης, χαλάρωσης και ανάπαυσης. Η αναγεννητική ή αναπτυξιακή φάση καθορίζεται γενετικά και μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Μερικές φορές και περισσότερο. Η μεταβατική φάση εμφανίζεται μετά τη φάση της αναγέννησης, σηματοδοτώντας το τέλος της ενεργού ανάπτυξης τριχών για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες. Τέλος, υπάρχει η φάση telogen κατά την οποία, σε περίπου τρεις μήνες, τα μαλλιά παραμένουν στο θυλάκιο έως ότου σπρωχθούν από τα νέα. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως αυτή η φάση μπορεί να επιδεινωθεί από το γενικευμένο άγχος, που προωθεί τα μαλλιά γρηγορότερα προς την απώλεια.

Stress, μαλλιά και απώλεια

Ενώ η απώλεια μαλλιών είναι ένα διαρκές πρόβλημα για το οποίο οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία, οι ειδικοί καταλήξαν στο γεγονός πως αυτή την περίοδο τα περιστατικά αυξήθηκαν. Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας αντιμετωπίζει αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή παράγεται από τα επινεφρίδια σας, αλληλεπιδρά με διάφορες άλλες ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει το πέρασμα στη φάση telogen. Όπως αναφέραμε, αυτό είναι το σημείο όπου τα μαλλιά σας είναι πιο ευαίσθητα στην πτώση. Σε αυτό προστίθεται πως το άγχος, ενίοτε, προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που με τη σειρά του θα σας οδηγήσει στο ξύσιμο και θα ωθήσει αυτές τις τρίχες να πέσουν ταχύτερα.

mallia-trixoptosi-1.jpg

Ο πραγματικός ένοχος της τριχόπτωσης που προκαλείται από το άγχος είναι η φλεγμονή και οι επιζήμιες επιπτώσεις της στα κύτταρα του σώματος, μεταξύ των οποίων είναι και τα θυλάκια των μαλλιών. Νέες μελέτες έχουν μετατοπίσει την εστίαση στην απώλεια μαλλιών στη διαχείριση των ορμονών του stress, όπως η κορτιζόλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρατηρείτε ότι ενσωματώνονται περισσότερα φυσικά ανακουφιστικά συστατικά στα συμπληρώματα μαλλιών και στα λοιπά προϊόντα. 

Με άλλα λόγια, η ενσωμάτωση μιας πρακτικής ευεξίας στο σπίτι όπως ο διαλογισμός ή η ακουστική πίεση μπορεί να είναι μια σοφή απόφαση αυτή τη στιγμή.

Οι επιλογές θεραπείας

Η αντιμετώπιση οποιουδήποτε τύπου τριχόπτωσης είναι ένας μακρύς δρόμος. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι μόνες βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις είναι το να χρησιμοποιείτε βιταμίνες και να τα κουρεύετε συχνά. Χρησιμοποιώντας ένα απαλό σαμπουάν και μαλακτικό για τη διατήρηση ενός υγιούς τριχωτού της κεφαλής. Με αυτή την τοπική εφαρμογή θα θρέψετε τα θυλάκια σας και θα τονώσετε την ανάπτυξη. Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη σε έναν ειδικό που μπορεί να σας προτείνει μέχρι και θεραπείες με λέιζερ. 

Η περιήγηση στον "κόσμο" των συμπληρωμάτων για τα μαλλιά μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι ρύθμισης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Βρείτε τα προϊόντα που σας ταιριάζουν και θα δείτε ουσιαστικά αποτελέσματα σε τέσσερις έως έξι μήνες. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να στοχεύσετε στην αναγέννηση των μαλλιών μόνο στο κεφάλι σας. Με μια τέτοια θεραπεία οι τρίχες από όλο το σώμα σας, θα μεγαλώνουν.

mallia-trixoptosi-2.jpg

Όσον αφορά τα λέιζερ, υπάρχουν μερικές επιλογές που προσφέρονται από τους ειδικούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Το KeraLase -που είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό- για παράδειγμα είναι μια επιλογή θεραπείας στην οποία ανοίγετε τα κανάλια των θυλακίου των τρίχας με λέιζερ και στη συνέχεια τοποθετείτε το Kerafactor, το οποίο είναι μια πατενταρισμένη φόρμουλα πλούσια σε κυτοκίνη και βλαστοκύτταρα που λειτουργεί καλύτερα από το PRP [πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια] για την ανάπτυξη των μαλλιών. Απλώς θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί. Τα μαλλιά μεγαλώνουν 1 εκατοστό κάθε μήνα, οπότε μπορείτε να περιμένετε να δείτε πιο όμορφα μαλλιά στον αντίστοιχο καιρό μετά την έναρξη της θεραπείας. 

Παρόλο που μπορεί να είναι τραυματικό να αντιμετωπίσετε την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με το άγχος, είναι ένα οξύ πρόβλημα και αν ενεργήσετε γρήγορα, είναι αναστρέψιμο.