Ήταν θυμάμαι ένας χρόνος πριν, ίσως και λίγο περισσότερο, όταν γυρνούσαμε στην πόλη στήνοντας παράλληλα τις σελίδες του έντυπου, αδημονώντας για νέες αφίξεις στον food & drink local χάρτη μας. Υπήρχε βέβαια καιρός πριν, ένας θόρυβος για ένα νέο μαγαζί που στήνεται στην παραλία. Υπήρχαν προσδοκίες για ένα νέο all day στέκι. Η τέλεια τοποθεσία στην παραλία και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο της πόλης τραβάει ξανά την προσοχή με μια κινητικότητα, η οποία ενισχύεται με νέα γαστρό-project που εκτός από ποτό προσφέρουν και μια comfort κουζίνα με ευέλικτα ωράρια που μας άρεσε πολύ.
Κάτι "Blanc" συνέβαινε λοιπόν. Μετά ήρθε το opening, ξεκίνησε μια ροή νέου κόσμου για καφέ και ποτό, έγιναν μερικά δυνατά Κυριακάτικα πάρτι που συνεχίζονται σταθερά, και σιγά, σιγά ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε -και να γράφουμε- για τα νόστιμα πρωινά τους μαζί με τον καφέ, αλλά και μερικά περιποιημένα appetizers με ωραία twist, ως «ταίρια» για τα ανάλογα κοκτέιλ, τα κρασιά και τα spirit. Αυτή τη σεζόν, επιστρέψαμε όμως με άλλο σκοπό. Να δοκιμάσουμε τα κυρίως πιάτα τους και μερικά κοκτέιλ από την κάρτα τους.
Τα highlights
To μενού στο Blanc επιμελήθηκαν οι 7 Thalasses, και η κυρίως κουζίνα τους έχει στηθεί ευέλικτα και μπορεί να είναι μια φυσική συνέχεια ενός καλού πρωινού καφέ το Σαββατοκύριακο, μπορεί να είναι ένα lunch-break της μίας ώρας, μπορεί να είναι ένα after-work early drink που καταλήγει σε βραδινό αφού λειτουργεί από τις 2.00 το μεσημέρι, ως τις 12.30 το βράδυ. Σερβίρουν τέλεια πάστα, ριζότο, σαλάτες με healthy πρόσημα και πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές που ξεφεύγουν από τη γραμμή, ορεκτικά και κάποια κυρίως γύρω στα 5 πιάτα- με βάση το κρέας και το ψάρι.
Όλο το μενού έχει μια ισορροπία και τα κυρίως πιάτα συνοδεύονται πάντα από κάτι φρέσκο, και ακόμη και τα πιο ζουμερά κρέατά τους με ανεβασμένη ένταση που μπορεί να προκύπτει από μια μαρινάδα ή κάποια πιο πιπεράτη σος, σερβίρονται με λαχανικά, μαύρο ρύζι, μανιτάρια, πουρέ παστινάκι ή πουρέ γλυκοπατάτας, σπαράγγια, μπρόκολο. Και μας άρεσε πολύ αυτή η φρεσκάδα, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι γεύσεις ήταν σωστές, ζωηρές, εκεί που έπρεπε αλλά καθόλου βαριές. Γιατί στο μαγείρεμά τους χρησιμοποιούν έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο και ό,τι φτιάχνεται στο τηγάνι, μαγειρεύεται μόνο με έλαια φυτικής προέλευσης.
Στην πρώτη μας απόβαση, δοκιμάσαμε μια δροσερή σαλάτα με iceberg, κολοκυθάκι, κοτόπουλο, κάτι τραγανά, τέλεια πιτάκια τορτίγιας -αν αγαπάτε τις ζύμες θα με καταλάβετε-, ξηρό ανθότυρο και μια ντρέσιγνκ από λιαστή τομάτα που έδινε ένταση. Κι επειδή υπήρχε διάθεση για πάστα, κινηθήκαμε με μια επιλογή που ναι μεν εμπεριείχε κάποια κοινά συστατικά με τη σαλάτα, αλλά όταν βλέπω νιόκι σε κατάλογο, σε οποιαδήποτε μορφή κι εκτέλεση, δεν υπάρχει καμία «αντίσταση».
Το στοίχημα βέβαια πολλές φορές με τα νιόκι πατάτας, είναι η ισορροπία στο αλεύρι και στην παρασκευή του ζυμαριού που μπορεί να είναι και ο λόγος για αυτά τα βαριά και σκληρά ή αντιθέτως πολύ αδιάφορα και μαλακά νιόκι που έχετε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή σας. Τα συγκεκριμένα ήταν πολύ ισορροπημένα. Μόλις είχαν φτιαχτεί, και κατέφτασαν αχνιστά και ζεστά στο τραπέζι. Πολύ comfort πιάτο. Βλέπεις τα αφράτα νιόκι που έχουν πάρει χρώμα από τη νόστιμη κρέμα λιαστής τομάτας, να μπλέκονται με το κοτόπουλο που ήταν πολύ καλά μαγειρεμένο και σωστά κομμένο και προσκυνάς. Από πάνω για γαρνιτούρα, μερικές φλούδες από ξηρό ανθότυρο.
Λίγο extra φρέσκο τριμμένο πιπέρι, και είσαι έτοιμος! Μαλακά με στρόγγυλη γεύση, όχι παραβρασμένα, με ένταση, καθόλου όμως αλμυρά. Σε κάθε μπουκιά νιώθεις τον άμυλο της φρέσκιας πατάτας, καταλαβαίνεις ότι έχει μπει καλό λάδι. Όσο για το ανθότυρο, είναι αποξηραμένο και ώριμο, που σημαίνει ότι ξεχάστε ό,τι ξέρατε περί ενός αδιάφορου τυριού. Το συγκεκριμένο, αφήνει μια υφάλμυρη, βουτυρώδη γεύση, κάπως έντονη με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά που αποζημιώνουν. Δε θα πω περισσότερα, γιατί αξίζει να δοκιμάσετε, όχι μόνο τα νιόκι αλλά και τα κρεατικά τους και τις σαλάτες.
Θα σας πω μόνο ότι «σβήσαμε» με μια δροσερή κρέμα λεμονιού με λευκή σοκολάτα, κόκκινα φρούτα, σπιτική γκρανόλα και μια αέρινη, ιταλική μαρέγκα. Για το φινάλε; Ένα πολύ ξεχωριστό, χειμωνιάτικο "Berries on fire". Απίθανο, ζεστό κοκτέιλ που σερβίρεται σε ποτήρι κρασιού, με φωτιά στο μπαρ και σβήνεται μπροστά σου. Τέλειο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Να τους επισκεφτείτε, αξίζει!
Λεωφόρος Νίκης 9
Facebook: @BlancGastrobar
Instagram: @blanc_gastrobar