fbpixel

Search icon
Search
Από την Ουκρανία στην Ελλάδα: Το Διεθνές Φεστιβάλ «Odessa Classics» φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη!
ARTS & CULTURE

Από την Ουκρανία στην Ελλάδα: Το Διεθνές Φεστιβάλ «Odessa Classics» φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη!

Τα βλέμματα στρέφονται στην πόλη μας


Ένα από τα πιο σημαντικά Φεστιβάλ στο χώρο της κλασικής μουσικής, το «Odessa Classics», με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως και τις 13 Ιουνίου 2022. Το Διεθνές Φεστιβάλ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό, ωστόσο, η ρωσική εισβολή κι οι επιθέσεις στην Ουκρανία, κατέστησαν αδύνατη τη διεξαγωγή του εκεί, με την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη να αποδέχεται αμέσως την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov, προκειμένου να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του. Κάπως έτσι, η προσοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στρέφεται στη Θεσσαλονίκη...

240387892-4137340329716107-1521630152346296829-n.jpg
Μία σπουδαία στιγμή για την πόλη!

The Festival

Από την Οδησσό, στη Θεσσαλονίκη! Η σκληρή πραγματικότητα στην Ουκρανία κι ο πόλεμος, που συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, για να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη φρίκη, έκανε τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ να ψάξουν μία νέα «στέγη» για το σπουδαίο αυτό γεγονός. Έτσι, η Θεσσαλονίκη φοράει τα καλά της κι ετοιμάζεται να υποδεχτεί κορυφαία ονόματα της κλασικής μουσικής. Για πρώτη φορά, το «Odessa Classics 2022» παρουσιάζει στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε, διαφορετικές συναυλίες. Τον θρυλικό βαρύτονο Thomas Hampson, τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope και τον Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν -επίσης- το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

The Program

Η πρώτη, εναρκτήρια συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00 το βράδυ, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να ενώνει τις δυνάμεις της με τον Τhomas Hampson σε ένα ξεχωριστό gala όπερας, ενώ ο Αlexey Botvinov θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozzart. Ο Τhomas Hampson θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή, έχοντας βραβευτεί ακόμη και με Grammy, έχοντας -μεταξύ άλλων- στη συλλογή του 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους. Ο Alexey Botvinov -από την άλλη- κατέχει τον τίτλο του «καλλιτέχνη του λαού της Ουκρανίας», έχοντας να επιδείξει μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

festival-odessa-classics.jpg

Τη δεύτερη μέρα, στις 10 Ιούνιου και συγκεκριμένα στις 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ουκρανικής μουσικής οι Daniel Hope και Alexey Botvinov και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς, αλλά και το κοινό σε μια εκδήλωση με τίτλο «Meet the Artists». Ο πρώτος, θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους βιολιστές του κόσμου, έχοντας λάβει -μεταξύ άλλων- το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Την ίδια μέρα, αλλά στις 21:00 το βράδυ, στην Ροτόντα, ο Daniel Hope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μεταφέρουν το κοινό σε μερικά από τα πιο γνωστά γεγονότα της εποχής. Στις 11 Ιουνίου, στις 21:00 το βράδυ στη Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες για βιολί και πιάνο, ενώ το μεγάλο φινάλε του γνωστού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

The War

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη και την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις της Ρωσίας, εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους κι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει, ενώ παιδιά, γυναίκες κι ηλικιωμένοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Η κατάσταση στη χώρα ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, γι' αυτό ακόμη κι η πιο μικρή βοήθεια, έχει τη δική της σημασία. Τα έσοδα του φετινού «Odessa Classics» θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και πλέον, ευχή όλων είναι τη νέα χρονιά, να επιστρέψει στο... σπίτι του, στην Οδησσό, εκεί όπου ανήκει. Οι τέχνες κι η μουσική ενώνουν και χαρίζουν ελπίδα, ακόμη κι όταν το σκοτάδι δείχνει να κυριαρχεί...