fbpixel

Search icon
Search
Απιστία: 9 τρόποι για να τη διαχειριστείτε καλύτερα
PSYCHOLOGY

Απιστία: 9 τρόποι για να τη διαχειριστείτε καλύτερα

Ώστε να εξελιχθεί η κατάσταση όσο πιο ανώδυνα γίνεται


Ο δεσμός δύο ανθρώπων από ένα πολύ όμορφο κλίμα μπορεί να καταλήξει σε μια σκληρή πραγματικότητα. Ένα κομμάτι που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ως προς τις σχέσεις είναι κατά πόσο ο σύντροφος είναι αφοσιωμένος σε αυτήν. Θα έλεγε κανείς πως ειδικά για όσους δεν αντέχουν να διαχειριστούν το αίσθημα της ζήλιας, η απιστία ήδη μόνο στη σκέψη τους αναστατώνει και τους επηρεάζει ψυχολογικά. Είναι καλό πριν δημιουργήσουμε μια σχέση να είμαστε βέβαιοι για τα συναισθήματά μας και να θεμελιώνουμε γερές βάσεις εμπιστοσύνης. Άλλωστε, οτιδήποτε κι αν συμβεί αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια και η αλήθεια θα λάμψει. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τον έρωτα, δίχως να ταλαιπωρούμε τους εαυτούς μας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση απιστίας;

Όταν, λοιπόν, φτάνει η στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε επ' αυτοφώρω είτε με άλλους τρόπους, τότε η λογική απουσιάζει. Είναι μια μορφή προδοσίας, ένα ακλόνητο ψέμα που αφορούσε τη σχέση σας, το οποίο είναι αδύνατον να το εμπεδώσουμε απευθείας. Όλα χρειάζονται χρόνο.

Η απιστία μπορεί να είναι ένας κρυφός δεσμός, ένα one night stand, ακόμα κι ένα φλερτ. Δεν σημαίνει απαραίτητα ερωτική επαφή, καθώς οποιαδήποτε κίνηση ξεπερνάει τα όρια και προσβάλλει τον άνθρωπο που έχει κάποιος δίπλα του, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αμέσως, η ψυχολογική μας υπόσταση καταρρέει. Επικρατεί η σύγχυση, η απέχθεια, το μίσος και γεμίζουμε με δυσχερή συναισθήματα. Όλη αυτή η κατάσταση είναι ικανή να φθείρει την αυτοεκτίμησή μας, δημιουργώντας μετέπειτα trust issues με τους γύρω μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Προκειμένου, να αποφύγετε κάθε αρνητισμό που διοχετεύεται μέσα σας, όποτε κι αν σας προκύψει, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε τους παρακάτω τρόπους διαχείρισης.

1. Μη ρίχνετε ευθύνες σε εσάς

    Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πως ο άνθρωπός μας έδρασε τόσο άσχημα προς το πρόσωπό μας. Πολλοί σκέφτονται όσα λάθη έχουν κάνει και δικαιολογούν την απιστία. Μη το κάνετε. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει σε μια σχέση, η προδοσία δεν είναι λύση. Όσοι δεν αισθάνεστε χαρούμενοι, τότε ο χωρισμός είναι η σωστή επιλογή.

    milan-popovic-fhvpa4-fpu8-unsplash-gbuup.jpg

    2. Μη μπείτε στη διαδικασία της εκδίκησης

      Όπως αναφέραμε δεν επικρατεί η λογική. Η ουσία δεν είναι να πονέσει και αυτός, αλλά να εστιάσετε σε εσάς και να τον αφήσετε πίσω με τις δικές του σκέψεις και επιλογές. 

      3. Συνεχίστε τη ζωή σας

        Σίγουρα, δε θα είναι οι καλύτερες μέρες της ζωής σας, θα νιώθετε αδύναμοι, αλλά μην επιτρέψετε να καταρρεύσετε. Πιθανότατα να μην επιθυμείτε να πάτε στη δουλειά και θα θέλετε να «κλειστείτε» στον εαυτό σας. Όλα αυτά εάν διογκωθούν μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε κατάθλιψη. Θα κλάψετε και θα πονέσετε. Απαιτεί υπομονή. Παρόλα αυτά, προσπαθήστε να μην αναδιοργανωθείτε και να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας. Άλλωστε είναι και ένας τρόπος για να ξεχνιέστε.

        1-kxs72.jpg

        4. Αντιμετωπίστε το

          Όποτε νιώσετε έτοιμοι, θα πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι και να μάθετε τι ακριβώς συνέβη. Όλα τα προβλήματα εξαφανίζονται μόνο τότε, διαφορετικά θα παραμείνει ως απωθημένο, βασανίζοντας τις σκέψεις μας.

          5. Η φροντίδα είναι το παν

            Ασχοληθείτε με όσα σας αρέσουν, βρεθείτε με τους φίλους σας και διασκεδάστε, πηγαίνετε κομμωτήριο ή σ' ένα κέντρο ευεξίας. Δώστε όλη την προσοχή στον εαυτό σας, επειδή σας αξίζει.

            6. Μην επηρεαστείτε από τους γύρω

              Ζητήστε την άποψη των δικών σας, αλλά μην τους επιτρέψετε να αποφασίσουν για εσάς στο πως θα διαχειριστείτε το γεγονός. Το αν θα χωρίσετε ή θα επιλέξετε να δώσετε μια ευκαιρία είναι στο χέρι σας.

              7. Μην παρασυρθείτε από την αγάπη

                Τα συναισθήματα σας για τον σύντροφό σας δεν αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Όσο κι αν πληγωθείτε, μη ξεχνάτε πως ενδεχομένως θα σας προσεγγίσει και θα σας εξομολογηθεί το πόσο μετανιωμένος είναι. Καλύτερα είναι να πάρετε λίγες μέρες απόσταση και να μιλήσετε, όταν θα είστε συνειδητοποιημένοι.

                zeygaria-apostasi.jpg

                8. «Ο έρωτας με έρωτα…» δεν ισχύει πάντα

                  Ένα μεγάλο λάθος είναι να βιαστείτε να βρείτε τον επόμενο και ίσως να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε σχέση μαζί του. Φυσικά, αυτό μπορεί να βοηθάει ψυχολογικά ορισμένους, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βιώσετε τα συναισθήματα σας για να επουλωθεί πλήρως η «πληγή».

                  9. Ο ψυχολόγος είναι τρόπος ζωής

                    Μη φοβηθείτε να επισκεφθείτε έναν ειδικό, εάν διαπιστώσετε πως μόνοι σας δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Η δουλειά τους είναι να μας προσφέρουν στήριξη εκεί που εμείς βλέπουμε τα πράγματα δύσκολα.