fbpixel

Search icon
Search
Αντιγήρανση στην πράξη: Γιατί όλοι μιλούν για τα τελομερή;
MAGAZINE

Αντιγήρανση στην πράξη: Γιατί όλοι μιλούν για τα τελομερή;

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Tα τελομερή είναι τμήματα του γενετικού μας υλικού (DNA), τα οποία βρίσκονται στο τέλος κάθε χρωμοσώματος. Η κύρια λειτουργία τους είναι να εμποδίζουν το σπάσιμο των χρωμοσωμάτων κατά τη διαίρεση του κυττάρου.

Ωστόσο, λόγω ορισμένων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως:

• Ανθυγιεινή διατροφή

• Έντονο stress

• Καθιστική ζωή

• Κάπνισμα

• Ατμοσφαιρική ρύπανση

• Μη ποιοτικό ύπνο

• Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

• Ηλιακή ακτινοβολία

Μειώνεται το μήκος των τελομερών με γρηγορότερο ρυθμό από τον κανονικό, κι αυτό μας κάνει να γερνάμε γρηγορότερα!

Υπάρχει πια, εδώ και κάποια χρόνια, ένα τεστ μέτρησης του μήκους των τελομερών που προσδιορίζει τη βιολογική μας ηλικία, η οποία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από τη χρονολογική. Αυτό το τεστ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό γήρανσης των κυττάρων μας. Όσο μεγαλύτερα τελομερή έχουμε, τόσο επιβραδύνεται η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού μπορούμε με τον τρόπο ζωής μας να ρυθμίσουμε το μήκος των τελομερών μας.

Συγκεκριμένα, αυτό γίνεται με:

• Μεσογειακή διατροφή ή χορτοφαγική δίαιτα

• Καθημερινή άσκηση

• Σωστή αναπνοή

• Μεθόδους διαχείρισης stress (Διαλογισμό)

Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του μήκους των τελομερών για περισσότερο διάστημα και κατ’ επέκταση να οδηγήσουν σε μακροζωία. Σύμφωνα με τους διακεκριμένους επιστήμονες του Harvard, μόνο το 20% της μακροβιότητάς μας καθορίζεται από το DNA μας. Το υπόλοιπο 80% το καθορίζουμε εμείς με τις επιλογές μας στην καθημερινότητά μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει, εκτός από τη χρονολογική μας ηλικία -που, όπως όλοι γνωρίζουμε, καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησής μας-, και η βιολογική μας ηλικία. Μπορεί, λοιπόν, δύο άνθρωποι να είναι 40 χρονών, αλλά ο ένας να έχει βιολογικό προφίλ 25άρη και ο άλλος 50άρη. Η βιολογική μας ηλικία επηρεάζεται κυρίως από τη διατροφή μας, την άσκηση, το stress, αλλά και πολλούς άλλους βιολογικούς δείκτες.

Η βιολογική ηλικία του καθενός μετριέται με εξειδικευμένα τεστ και στη συνέχεια δίνονται συμβουλές γύρω από τον τρόπο ζωής, ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, ειδικά εάν δε συμβαδίζει με τη χρονολογική ηλικία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Yale, η μεγαλύτερη βιολογική ηλικία που έχει υπολογιστεί στο εργαστήριό τους ήταν 120 ετών.

Συνήθως, αυτά τα τεστ χρησιμοποιούν δείγμα αίματος ή σιέλου, στο οποίο μετρούν τη μεθυλίωση του DNA. Το αποτέλεσμα μπορεί να ρίξει φως στις πιθανότητες που έχει κάποιος να νοσήσει από σοβαρές ασθένειες στο μέλλον και να τον βοηθήσει να ξεκινήσει την πρόληψη όσο πιο νωρίς γίνεται.

Η σημασία όλων αυτών έγκειται τελικά στο εξής: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, μπορούμε όμως να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ζήσουμε υγιείς πολλά καλά χρόνια. 

birhnh-pasxalerh.jpg

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024