fbpixel

Search icon
Search
Angelina Jolie: Το statement που δήλωσε τη θέση της ανάμεσα στο Iσραήλ και την Παλαιστίνη
PEOPLE & MOMENTS

Angelina Jolie: Το statement που δήλωσε τη θέση της ανάμεσα στο Iσραήλ και την Παλαιστίνη

...και η προτροπή στους fans της για πηγές σωστής ενημέρωσης


Μία γυναίκα με πλούσιο, ανθρωπιστικό έργο. Μία σπουδαία προσωπικότητα, που δεν εφησυχάζει και δεν αρκείται στη λάμψη του Hollywood, αλλά ταξιδεύει και βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η Αngelina Jolie δε θα μπορούσε να μην πάρει θέση στο ongoing conflict που έχει διχάσει την υφήλιο και πληγώσει χιλιάδες ανθρώπους, σωματικά και ψυχικά. 

Η γνωστή ηθοποιός προέτρεψε τους οπαδούς της να παρακολουθούν τις αναφορές και τις δηλώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα.

Σε νέα της ανάρτηση ανάρτηση πριν λίγες μέρες εκφράζει την άποψή της και γράφει για τον οργανισμό που αποφάσισε να υποστηρίξει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και γιατί:


«Όπως εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχω περάσει τις τελευταίες εβδομάδες αηδιασμένη και θυμωμένη από την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, τον θάνατο τόσων αθώων πολιτών, και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να βοηθήσω με τον καλύτερο τρόπο. Κι εγώ προσεύχομαι για την άμεση, ασφαλή επιστροφή κάθε ομήρου, και για τις οικογένειες που κουβαλούν τον αδιανόητο πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου τους. Πάνω απ’ όλα, για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν και για τα πολλά παιδιά που έμειναν ορφανά. Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι μια τρομοκρατική πράξη. Αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζωές που χάνονται στους βομβαρδισμούς του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που δεν έχουν πού να πάνε, που δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό ή νερό, που δεν έχουν την επιλογή της εκκένωσης, ούτε καν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να διασχίσουν τα σύνορα να γίνουν πρόσφυγες.

»Λόγω της δουλειάς μου με πρόσφυγες για είκοσι χρόνια, εστιάζω στους ανθρώπους που εκτοπίζονται από τη βία, σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ο πληθυσμός της Γάζας ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια (τα μισά από αυτά, παιδιά), που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν ζήσει ένα ακραίο μποϊκοτάζ, μετά από δεκαετίες που πέρασαν εκτοπισμένοι και απάτριδες. Τα λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα κλάσμα των απαραίτητων αγαθών (και όσων παραδίδονταν πριν από τον πόλεμο), ενώ οι βομβαρδισμοί δημιουργούν καθημερινά νέες ανάγκες. Η στέρηση βοήθειας, καυσίμων και νερού τιμωρεί συλλογικά τους ανθρώπους. Η ανθρωπότητα απαιτεί άμεση παύση πυρός. Οι ζωές των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, και όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, έχουν ίση αξία.

Όπως σημειώνει η Jolie στην ανάρτησή της, η Λωρίδα της Γάζας έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (47,3%) είναι παιδιά, σύμφωνα με το NPR. Η ηθοποιός σημείωσε επίσης ότι ο πληθυσμός της Γάζας ζει υπό τον στρατιωτικό αποκλεισμό του Ισραήλ από το 2007, ο οποίος, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, το 2022 "απομόνωσε ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας από τα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον κόσμο".

»Πρέπει να γίνει οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει απώλειες πολιτών και να σώσει ζωές. Όπως πολλοί άλλοι, έχω κάνει δωρεές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επέλεξα να υποστηρίζω το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρακολουθώντας στενά τις επιχειρήσεις τους».