fbpixel

Search icon
Search
Άνδρες & γυναίκες: Πόσο διαφορετικά εκφράζουν τα συναισθήματά τους;
PSYCHOLOGY

Άνδρες & γυναίκες: Πόσο διαφορετικά εκφράζουν τα συναισθήματά τους;

Η άποψη και η συμπεριφορά του κάθε φύλου


Μέρα που είναι σήμερα πολλές - αν όχι όλες - περιμένετε από τον αγαπημένο σας να θυμηθεί ότι γιορτάζετε τον έρωτά σας και να σας ξαφνιάσει ευχάριστα με μια ανθοδέσμη, ένα κουτί σοκολατάκια, ένα δώρο. Κάποιες όμως δε θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε αυτό που περιμένετε και θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει το σύντροφό σας να μην εκφράζει τα συναισθήματά του έτσι όπως θα θέλατε να το κάνει.

Είναι αλήθεια ότι άντρες και γυναίκες διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς το πώς εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε και αυτή η διαφορά δημιουργεί συχνά προβλήματα στη μεταξύ μας επικοινωνία. Ένας άντρας είναι συνήθως πιο μετρημένος και συγκρατημένος στις δηλώσεις του καθώς επίσης χρειάζεται λιγότερες εξηγήσεις μια που  έχει μάθει από παιδί ότι οι άντρες δε μιλούν πολύ. Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Christopher Bollas πολλοί άνδρες χαρακτηρίζονται από τη «νορμοτική διαταραχή», δηλαδή την έντονη ανάγκη να είναι και να συμπεριφέρονται ως «κανονικοί» και «νορμάλ» άνθρωποι. Βασικό σύμπτωμα αυτής της διαταραχής είναι το επίπεδο συναίσθημα. Με άλλα λόγια όταν μια γυναίκα ζητά με επιμονή να μάθει αν την αγαπά ο σύντροφός της εκείνος ανταποκρίνεται σε αυτή την αγωνία της με έργα αντί να χρησιμοποιήσει λέξεις. Εκφράζει επομένως την αγάπη του κάθε φορά που ασχολείται με πρακτικά ζητήματα όπως να πληρώσει τους λογαριασμούς, να αλλάξει τις λάμπες στο σπίτι όταν καίγονται, να βγάλει βόλτα το σκύλο και μια ατέλειωτη λίστα εργασιών. Η γυναίκα από την άλλη θέλει να ακούσει όμορφα λόγια και να βρεθεί μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη που θα έχει σχεδιάσει ο καλός της για να της αποδείξει πόσο πραγματικά νοιάζεται.

cpuple.jpg

Τι γίνεται λοιπόν με αυτές τις δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες; Πώς μπορείς να αποδεχθείς ότι ο αγαπημένος σου λειτουργεί με έναν δικό του και ξεχωριστό τρόπο που δεν προθυμοποιείται να αλλάξει ακόμη κι αν του το ζητάς με κάθε ευκαιρία που θα σου δοθεί; Μήπως το να μη σου δίνει αυτό που θέλεις την ώρα που το θέλεις και όπως το θέλεις σημαίνει ότι δε σε αγαπά αρκετά; Μήπως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις την επιλογή σου;

Μη βιάζεσαι να βγάλεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Σκέψου μόνο ότι ο έρωτας και η αγάπη δεν απαιτούν ανθοδέσμες, σοκολατάκια και εκπλήξεις... καλά είναι κι αυτά... κι όσοι μπορούν και θέλουν να τα μοιραστούν ως στιγμές αυτής της μέρας, δίνουν ένα άλλο χρώμα στη σχέση τους. Nα θυμάσαι όμως, ότι ο έρωτας και η αγάπη επιβεβαιώνονται κυρίως μέσα από συμπεριφορές που έχουν διάρκεια στο χρόνο και δεν είναι πυροτεχνήματα. Συμπεριφορές όπως το νοιάξιμο, το ενδιαφέρον, η φροντίδα, η εμπιστοσύνη, η δέσμευση, ο θαυμασμός... Κι αν πάλι νιώθεις την ανάγκη να κάνεις σήμερα κάτι διαφορετικό πρωτοτύπησε. Πάρε εσύ την πρωτοβουλία να οργανώσεις κάτι για τους δυο σας παρασύροντας θετικά κι εκείνον για να το ακολουθήσει... Άλλωστε πολλοί άντρες απολαμβάνουν να δέχονται εκπλήξεις που λειτουργούν ουσιαστικά ως μικρές ενέσεις διέγερσης και πάθους στη σχέση!

Χρόνια πολλά, χρόνια ερωτικά!

neli-glh3w.jpg

Info:

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους. 

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, με πιο πρόσφατο το “Και τώρα οι τρεις μας” από τις εκδόσεις University Studio Press.

Facebook: Neli Byzantiadou, Instagram: neli_byzantiadou