fbpixel

Search icon
Search
Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη έκθεση του σκηνοθέτη Tim Burton στο Las Vegas
ARTS & CULTURE

Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη έκθεση του σκηνοθέτη Tim Burton στο Las Vegas

Ο εκκεντρικός κινηματογραφιστής επιστρέφει με μοναδικά installations


Ο ιδιαίτερος και ταλαντούχος σκηνοθέτης πολλών blockbuster επιτυχιών αυτή τη φορά μας εντυπωσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού αλλάζει ρόλο και μας παρουσιάζει έργα τέχνης και αγάλματα που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο. Ο ίδιος μεγαλωμένος στην California, επισκεπτόταν αρκετά συχνά την πόλη του Las Vegas, που απείχε μόνο λίγες ώρες από το σπίτι του στο Burbank. Όπως έχει δηλώσει, η πολύχρωμη αυτή πόλη που έχει φτιαχτεί μέσα στην έρημο δεν τον άφηνε αδιάφορο, αφού πάντα τον εντυπωσίαζαν τα neon, χρωματιστά και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπή σύμβολα των ξενοδοχείων, των καζίνο και των εστιατορίων. Έτσι δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει πουθενά αλλού την έκθεση Lost Vegas, εκτός από το Neon μουσείο του πόλης.

Μία δημιουργική προσωπικότητα που από τις πρώτες ταινίες που σκηνοθέτησε φάνηκε το ταλέντο του, αφού συνέδεε με έναν μαγικό τρόπο την παιδικότητα της ψυχής του με μία άκρως καλοστημένη και ώριμη δουλειά σαφώς επηρεασμένος από τον pop σουρεαλισμό.

neon-museum.jpg

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tim Burton εκθέτει τις δημιουργίες του καθώς πριν από 10 χρόνια αρκετά δικά του έργα τοποθετήθηκαν στο MoMA της Νέας Υόρκης, που απέσπασε μόνο θετικές κριτικές. Τέλος, είναι καλό να γνωρίζετε το καλλιτεχνικό του πνεύμα είχε φανεί από νωρίς αφού στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε την καριέρα του ζωγραφίζοντας animation για την Disney!

Έτσι για ακόμη μία φορά του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει τον καλλιτεχνικό του πνεύμα με μία εντελώς διαφορετική προοπτική αφού πολλά από τα εκθέματα θα είναι τοποθετημένα σε εξωτερικό χώρο, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τεράστια αγάλματα και digital εγκαταστάσεις. Όλες οι κατασκευές και τα σχέδια δημιουργήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση εμπνευσμένα όλα από την "Sin City" του Vegas όπως ακριβώς την έχει ο ίδιος στο μυαλό του από μικρό παιδί.

20191014-lostvegas-34-copy.jpg

Ο σκηνοθέτης για τη δημιουργία των εκθεμάτων εμπνεύστηκε και επικεντρώθηκε κυρίως στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία, στην ιστορία του μουσείου αλλά και του τόπου. Ολόκληρη η έκθεση θυμίζει το λούνα παρκ των παιδικών μας χρόνων και αυτός ο τίτλος είναι αυτός που μπορεί να χαρακτηρίσει και το Vegas. Οι υπεύθυνοι του Neon Museum σε δήλωσή τους αναφέρουν πως "Η παρουσίαση της τέχνης του Tim Burton είναι μία συγκλονιστική εμπειρία για όποιον καταφέρει να την επισκεφτεί αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως πηγή έμπνευσης σε δημιουργούς. Όλος ο χώρος του μουσείου διαμορφώθηκε έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον καλλιτέχνη να ολοκληρώσει το όραμά του." Τα έργα θα είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία στο χώρο και όταν η νύχτα πέφτει θα περιμένουν πολλές εκπλήξεις τους τυχερούς επισκέπτες...!

Ακόμη, ο πρόεδρος και διευθυντής Rob McCoy του είπε χαρακτηριστικά πως ο Tim είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που μπορούν να ταιριάξουν με την μοναδική φαντασία του Las Vegas. Τέλος, είναι γνωστό πως μιλάμε για έναν από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλής δημιουργούς που έχουν υπάρξει. Αξιοσημείωτο είναι πως η τελευταία του έκθεση στη Νέα Υόρκη, θεωρήθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών κόβοντας 800.000 εισιτήρια.

northgallery2-1920x1200.jpg

Κάθε δουλειά του Burton, αποτελεί μία έκπληξη για τους θαυμαστές του αλλά και για τους ανθρώπους του χώρου καθώς δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της μεγαλοφυΐας και του ταλέντου του. Έτσι για ακόμη μία φορά μας εκπλήσσει δημιουργώντας μία ζωντανή και απρόσμενη κίνηση. Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρις τις 15 Φεβρουαρίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Neon Museum.

Πηγές: The Hollywood Reporter, Las Vegas Weekly