fbpixel

Search icon
Search
Αλεξανδρινό: Τι να κάνετε για να παραμείνει ανθισμένο ακόμα και μετά το πέρας των γιορτών
INTERIORS

Αλεξανδρινό: Τι να κάνετε για να παραμείνει ανθισμένο ακόμα και μετά το πέρας των γιορτών

Πώς να φροντίσετε σωστά το πιο Christmassy λουλούδι


Το αλεξανδρινό είναι το πιο Χριστουγεννιάτικο λουλούδι και διακρίνεται από κομψότητα και αριστοκρατική όψη. Ανθίζει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο και αποτελεί την απόλυτη εορταστική προσθήκη στη διακόσμηση κάθε κατοικίας. Ξεχωρίζει για το πλούσιο φύλλωμα και τα κατακόκκινα φύλλα του, τα οποία πολλές φορές τα συναντάμε και σε λευκό χρώμα. Με την κατάλληλη φροντίδα αυτό το υπέροχο φυτό θα κρατήσει καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών - και ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί του Stars for Europe μας εξηγούν πώς θα το πετύχουμε αυτό.

Παρακάτω, όλα τα tricks που χρειάζεται να γνωρίζετε!

Βρείτε το κατάλληλο

Ένα υγιές αλεξανδρινό, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας, ξεχωρίζει από το πλούσιο, πυκνό και χωρίς σημάδια φύλλωμά του και τα κιτρινοπράσινα άνθη στο κέντρο των πολύχρωμων φύλλων. Το χώμα δεν πρέπει να είναι ούτε ξηρό ούτε πολύ υγρό. Οι ειδικοί του SfE συμβουλεύουν επίσης να μην αγοράζετε φυτά με glitter. Όσο εντυπωσιακή και να είναι η λάμψη, δεν κάνει καλό ούτε στα αλεξανδρινά ούτε στο περιβάλλον.

poinsettia.jpg

Τοποθετήστε το σε σημείο με πολύ φως

Η άγρια μορφή των αλεξανδρινών προέρχεται από το Μεξικό. Στο τροπικό κλίμα της χώρας, τα φυτά αναπτύσσονται σε θάμνους του ενός μέτρου. Η αγάπη τους για φως και ζεστασιά έχει περάσει και στις σύγχρονες ποικιλίες. Το σκοτάδι, τα ρεύματα αέρα και γενικά το κρύο είναι οι κύριοι εχθροί των αλεξανδρινών. Τα αλεξανδρινά που βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία, στην είσοδο, εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα ή σε εξωτερικό χώρο με θερμοκρασίες κάτω των 15°C, συνήθως χάνουν τα φύλλα τους μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά και λίγο αργότερα ξεραίνονται.

Ποια είναι, όμως, η ιδανική θέση για το φυτό σας μέσα στο σπίτι;

Μπορείτε να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό σας δίπλα σε ένα καλά μονωμένο παράθυρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το μεταφέρετε σε ένα προστατευμένο σημείο όταν αερίζετε το δωμάτιό σας, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί από τα ρεύματα αέρα. Αν τοποθετείτε τα αλεξανδρινά σε περβάζια παραθύρων, ένα πιατάκι κάτω από τη γλάστρα θα προστατέψει το φυτό σας από το κρύο. Είναι γνωστό ότι τα αλεξανδρινά προτιμούν τη ζέστη, αλλά όχι την υπερβολική, οπότε αποφύγετε τα σημεία δίπλα στο καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ρίξουν τα φύλλα τους. Θα πρέπει, επίσης, να θυμάστε ότι όσο πιο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται το φυτό.

dammanns-garden-co-poinsettias-houseplants-poinsettia-in-window.jpg

Τακτικό πότισμα, αλλά με μέτρο

Τα αλεξανδρινά προτιμούν την ελαφριά ξηρότητα σε σχέση με την υπερβολική υγρασία. Μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει, έχει έρθει η ώρα να το ποτίσετε. Το εσωτερικό της ρίζας δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει. Γενικά είναι δύσκολο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε. Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, σημαντικοί παράγοντες είναι, για παράδειγμα, το μέγεθος της γλάστρας. Τα μίνι αλεξανδρινά σε γλάστρες των 6 εκατοστών χρειάζονται πιο συχνά νερό από τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες των 12-13 εκατοστών, λόγω του μικρότερου όγκου του χώματος.

Οι τρόποι για να τα ποτίσετε:

Τα αλεξανδρινά μπορούν να ποτιστούν με τρεις τρόπους. Είτε από πάνω, είτε από κάτω, είτε με βύθιση στο νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ποτίζετε από πάνω, ρίξτε μικρές ποσότητες νερού κάθε δύο έως τρεις ημέρες μέχρι το χώμα να είναι ομοιόμορφα υγρό, χωρίς όμως να είναι μουλιασμένο. Όταν ποτίζετε από κάτω, ρίξτε το νερό στη γλάστρα ή στο πιατάκι. Το χώμα θα απορροφήσει όσο χρειάζεται το αλεξανδρινό. Συνεχίστε να προσθέτετε νερό μέχρι να εμποτιστεί το χώμα καλά και να παραμείνει ελάχιστο υγρό στο πιατάκι. Αν επιλέξετε το βύθισμα, κάντε το για περίπου μία φορά την εβδομάδα, μέχρι να σταματήσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια φουσκάλες. Στη συνέχεια, ανασηκώστε γρήγορα το αλεξανδρινό, αφήστε το να στραγγίξει και τοποθετήστε το φυτό πίσω στο γλαστράκι. Και με τις τρεις μεθόδους είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι ή τη γλάστρα το πολύ 15 λεπτά αργότερα για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και τον τραυματισμό της ρίζας.

platt-hill-header-poinsettia-care-1024x675.jpg
Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να διατηρήσετε το πιο γιορτινό λουλούδι ολάνθιστο για πολύ καιρό!

Πληροφορίες: Stars for Europe