fbpixel

Search icon
Search
Αλάτι: Αντικαταστήστε το στη διατροφή σας με αυτούς τους τρόπους
HEALTH

Αλάτι: Αντικαταστήστε το στη διατροφή σας με αυτούς τους τρόπους

Μπορείτε να μειώσετε το νάτριο και να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε νόστιμα φαγητά


Αν βάζετε τα πατατάκια πάνω από τη σοκολάτα στις επιλογές των snack σας, πιθανότατα έχετε το λεγόμενο "salt-tooth". Σε αντίθεση με το "sweet tooth" και την επιθυμία για γλυκό, η οποία επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος και σας κάνει να λαχταράτε ακόμα περισσότερο γλυκό, το αλάτι δεν τείνει να δημιουργεί τα ίδια συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήλπιζε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση αλατιού κατά 30% έως το 2025, αλλά μια έκθεση που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα παραδέχεται ότι το σχέδιο αυτό είναι εντελώς εκτός τροχιάς, καθώς η κατανάλωση του εξακολουθεί να είναι συγκλονιστικά υψηλή σε όλο τον κόσμο.

Τώρα που το αλάτι είναι εύκολα διαθέσιμο και συχνά προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ. Το νάτριο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι πολύ καλό για τον οργανισμό μας, αλλά η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

shutterstock-216328840.jpg

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι που κάνουμε "crave" το αλάτι;

1. Εγκυμοσύνη

Αν επιθυμείτε αλάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην ανησυχείτε διότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως και κατά τη διάρκεια του PMS (δηλαδή τα συμπτώματα πριν την περίοδο)  οι γυναίκες συχνά επιθυμούν επίσης αλμυρά τρόφιμα λόγω ορμονικών αλλαγών.

2. Άγχος

Το αυξημένο άγχος συχνά προωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους comfort foods για να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι - για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι.

3. Έλλειψη ύπνου

Με τον ίδιο τρόπο που το άγχος αυξάνει την επιθυμία σας για σνακ, το ίδιο προκαλεί και η έλλειψη ύπνου. Προσπαθείτε να βρείτε εκρήξεις ενέργειας μέσα από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη.

4. Εφίδρωση

Καθώς ο ιδρώτας περιέχει αλάτι, ο ιδρώτας μειώνει φυσικά το νάτριο στο σώμα σας. Η έντονη άσκηση ή ο ζεστός καιρός κάνει το σώμα να ιδρώνει περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι χάνετε αυτό το αλάτι μέσω του ιδρώτα ακόμη πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα συχνά να έχετε λιγούρες, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου.

5. Αφυδάτωση

Τα υγρά είναι απίστευτα σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος σας. Ως εκ τούτου, όταν το σώμα σας αρχίζει να αφυδατώνεται, μπορεί να αρχίσετε να επιθυμείτε αλάτι ως μήνυμα ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό. 

Η αφυδάτωση εμφανίζεται με συμπτώματα, όπως: 
-Έντονη δίψα
-Ζάλη
-Πονοκέφαλοι
-Σπάνια ούρηση

6. Αρρώστιες & αυτοάνοσα

Η νόσος Addison και το σύνδρομο Bartter μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη κατανάλωσης αλατιού. Αν, λοιπόν, δείτε πως δεν ευθύνεται κάτι από τα παραπάνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

7. Boredom

Δεν οφείλονται όλα σε σωματικές λειτουργίες, ορμόνες ή σοβαρές καταστάσεις. Μερικές φορές, μπορεί απλά να θέλετε να φάτε από πλήξη.

shutterstock-648087823.jpg

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Φυσικά, θα πρέπει να υποκύπτετε πού και πού στις λιγούρες σας για αλάτι, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας και να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε νόστιμα φαγητά.

-Αγοράστε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού ή σάλτσας.

-Επιλέξτε συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη "χαμηλό νάτριο", "μειωμένο νάτριο" ή "χωρίς προσθήκη αλατιού", όταν είναι διαθέσιμα.

-Προτιμήστε φρέσκο, άπαχο κρέας, αντί για παστά, αλατισμένα, καπνιστά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.

-Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε, όπως σκόρδο, χυμό εσπεριδοειδών, καρυκεύματα χωρίς αλάτι ή μπαχαρικά.

-Προετοιμάστε το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και τα κρέατα από τις πιο βασικές μορφές τους (ξηρά και φρέσκα), όταν είναι δυνατόν.

-Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

-Περιορίστε τις σάλτσες, τα μείγματα και τα στιγμιαία προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αρωματισμένου ρυζιού και των έτοιμων ζυμαρικών.

-Αποφύγετε το φαγητό από έξω και επιλέξετε γρήγορο φαγητό μόνο για περιστασιακή απόλαυση.