fbpixel

Search icon
Search
Αισθάνεστε μοναξιά; Πώς να την καταπολέμησετε με δραστικούς τρόπους
PSYCHOLOGY

Αισθάνεστε μοναξιά; Πώς να την καταπολέμησετε με δραστικούς τρόπους

Στην πραγματικότητα είστε πιο ισχυροί από αυτήν


Η πανδημία του Covid-19 επιδείνωσε το αίσθημα μοναξιάς, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι τους και να μην έρθουν επαφή με κανέναν από τους οικείους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αισθάνεστε, αν περνάτε μια ανάλογη χρονική περίοδο στη ζωή σας, πως είστε μόνοι. Γιατί όχι δεν είστε.

Εσείς γνωρίζετε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε δραστικά τη μοναξιά με απλούς και πολύ αποτελεσματικούς τρόπους;

Αναλυτικότερα...

anja-rubik-beymen-spring-2020-campaign-04.jpg

Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχικά ένα άτομο και δεν πρέπει να περιφρονείται ή να υπονομεύεται σε καμία απολύτως περίπτωση. Ταυτόχρονα, το άτομο που την βιώνει μπορεί να αντιμετωπίζει αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και κατάθλιψης. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βαθύτερο πρόβλημα που προκαλείται από την έντονη ανασφάλεια του ατόμου, τις τρομακτικές σκέψεις που πραγματοποιεί, αλλά και από το γεγονός ότι κατακλύζεται με συναισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής. Πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν πως είναι καλά, χαμογελαστοί και αισιόδοξοι, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς η ψυχική τους κατάσταση σταδιακά κατακερματίζεται.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Μην αρνείστε πως κάνετε αρνητικές σκέψεις και πως βιώνετε τη δεδομένη κατάσταση. Η αποδοχή μπορεί να σας πάει παρακάτω.
  • Αντικαταστήστε την απαισιοδοξία με τη θετικότητα.
  • Απομακρυνθείτε από τις τοξικές σχέσεις και τους ανάλογους ανθρώπους.
  • Εξωτερικεύστε τα συναισθήματα σας με τους αγαπημένους σας. Μοιραστείτε όσα σας προβληματίζουν.
  • Γίνετε εθελοντές, καθώς η ανιδιοτελής προσφορά στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μπορεί να σας γεμίσει με συναισθηματική πληρότητα και να σας «γεννήσει» την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
  • Δώστε προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στη γενικότερη ενημέρωση σας. Μην ακολουθείτε λογαριασμούς που προωθούν αρνητικά μηνύματα και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο μοναχικοί. Επίσης, μην ενημερώνεστε κάθε μια ώρα, αφού ακόμα κι αυτή η διαδικασία μπορεί να σας επηρεάσει πολύ αρνητικά.
  • Πιστέψτε στον εαυτό σας. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να συμβάλλει και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της μοναξιάς.
  • Προσέξτε την εμφάνιση σας.
  • Μην ξεχνάτε πως είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε.
  • Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, αν δεν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόνοι σας ή με τη συμβολή των αγαπημένων σας ανθρώπων.

Προτεινόμενα βιβλία

Ευαγγελία Γαλανάκη - Η μοναξιά

titlo-ZjqzO.jpg

Η επιστημονική προσέγγιση της μοναξιάς, στις καλύτερες στιγμές της, δεν διαφέρει και τόσο από την ποίηση των ανώνυμων και των επώνυμων ανθρώπων. Και η ποίηση έχει ως κύριο κίνητρο και περιεχόμενο τη μοναξιά. Η Ψυχολογία και, πολύ περισσότερο, η Αναπτυξιακή Ψυχολογία, δεν μπορούν να αγνοούν ότι η επιστήμη και η τέχνη βαδίζουν χέρι με χέρι, ως οι δύο όψεις της δημιουργίας μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Επομένως, η προσέγγιση της μοναξιάς στο βιβλίο αυτό δεν γίνεται μόνο με αυστηρά ακαδημαϊκό τρόπο, αλλά και με τη βοήθεια της ποίησης, της τέχνης γενικότερα. Στόχος του βιβλίου είναι να ανοίξει έναν δρόμο προς την αναγνώριση και αποδοχή του παραδόξου που ενυπάρχει στη φύση και τη γένεση της μοναξιάς. Η αποδοχή αυτή είναι κορυφαίο αναπτυξιακό επίτευγμα, δια βίου διεργασία και φαινόμενο οικουμενικό. 

Φραγκίσκος Γονιδάκης - Η μοναξιά της πανδημίας

2-OJVHP.jpg

Η πανδημία του COVID-19 δεν είναι ένα καταστροφικό γεγονός όπως αναφέρεται ξανά και ξανά στην ελληνική και διεθνή ειδησεογραφία. Είναι απλά ένα βιολογικό γεγονός από αυτά που συμβαίνουν από την εποχή που δημιουργήθηκε η πρώτη οργανική ένωση στον πλανήτη μας. Η σημασία που αποδίδουμε στην αξία της ανθρώπινης ζωής και η μαζική εξάπλωση του ιού έδωσε στην πανδημία το χαρακτήρα της παγκόσμιας καταστροφής. Σε κάποιους από εμάς η πανδημία κινητοποιεί το αίσθημα του φόβου που μας οδηγεί στο να κρυφτούμε, να προστατευτούμε και –γιατί όχι;– να συσσωρεύσουμε τρόφιμα και χαρτιά τουαλέτας. Το σίγουρο είναι ό,τι όποιες και αν ήταν οι αντιδράσεις μας, η πανδημία μάς άλλαξε και στα τρία επίπεδα του χρόνου που επεκτείνεται η ύπαρξή μας. Το βιβλίο αυτό είναι η αφήγηση σε τέσσερις χρόνους της μοναξιάς που χαρακτήρισε την πανδημία του COVID-19, των προσωπικών και κοινών ιστοριών που συνόδευσαν αυτή τη μοναξιά, αλλά και της επίμονης και σταθερής προσπάθειάς μας να μην την αφήσουμε να μας απομακρύνει από την «αγέλη» μας και από όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας να αξίζει κανείς να τη ζει.

Brenda Hogan - Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες

3-FjhGh.jpg

Πολλοί άνθρωποι έχουν φοβίες για κάτι – για τα ύψη, για τις αράχνες, για το νερό… Όταν όμως αυτές οι φοβίες σάς εμποδίζουν να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε στη ζωή σας ή σας προκαλούν έντονο άγχος και αισθήματα πανικού, τότε ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια. Γραμμένο από ειδικούς επιστήμονες, αυτό το μικρό βιβλίο εξηγεί πώς αναπτύσσονται οι φοβίες και τι τις συντηρεί. Πρόκειται για μια αναθεωρημένη έκδοση που προσφέρει τεχνικές γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας, η οποία είναι γνωστή για τα άμεσα αποτελέσματά της, καθώς δεν χρησιμοποιεί την ψυχανάλυση, αλλά μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να αναθεωρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε.

Θα μάθετε πώς να:
• Βάλετε στόχους και να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας.
• Αποφύγετε τις υποτροπές και να επιλύσετε τα προβλήματά σας.

Ροσσέτα Φόρνερ- Είμαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί

4-vJuGP.jpg

Υποτίθεται ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε από καρδιάς κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να εξαρτιόμαστε από κανέναν και από τίποτα, να απαλλαγούμε από φόβους και συμπλέγματα, να «φωνάξουμε» τις απόψεις και τις ιδέες μας, να αποδείξουμε τη μοναδικότητά μας. Με τρόπο ευχάριστο και πρωτότυπο, το παρόν βιβλίο μάς βοηθά να διαμορφώσουμε ένα πιο θετικό, πιο φωτεινό και πιο ευτυχισμένο Εγώ.

Προτεινόμενα podcasts

The Hardcore Self-Help Podcast

  • Terrible, Thanks for Asking
  • Θετική Ψυχολογία Σε Μια Αρνητική Εποχή – Dr. Αναστάσιος Σταλίκας
  • Food for thought
  • The Psychology Podcast with Scott Barry Kaufman