fbpixel

Search icon
Search
8+1 tips για να μη βγείτε «εκτός προγράμματος» την περίοδο των γιορτών
WELLNESS

8+1 tips για να μη βγείτε «εκτός προγράμματος» την περίοδο των γιορτών

Τα μυστικά για να διατηρήσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία


Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες περιόδους της χρονιάς. Τη γιορτινή διάθεση συνοδεύουν αισθήματα χαράς, ενότητας και ανταπόδοσης. Ωστόσο, η γιορτινή περίοδος μπορεί επίσης να επιφέρει έντονο άγχος και κούραση, καθώς αλλάζει τόσο η ρουτίνα μας όσο και η διατροφή μας. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία, χωρίς να βγούμε «εκτός προγράμματος».

Ας δούμε, λοιπόν, ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να αποβάλλουμε το άγχος των γιορτών και να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας!

1. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σας

Οι περισσότερες από εμάς αισθανόμαστε μια ανεξήγητη βιασύνη, για να έχουμε τα πάντα στην εντέλεια πριν από την άφιξη του νέου χρόνου. Αύτη η «ανάγκη» μας, όμως, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και πίεσης, που αισθανόμαστε. Όταν τα πράγματα αρχίζουν να σας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα, απομακρυνθείτε από την «τρέλα» των γιορτών και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Αν και είναι το πιο εύλογο, τείνουμε να το ξεχνάμε, καθώς βάζουμε μπροστά τη δικαιολογία της ρουτίνας. Ακόμα και σε περιόδους δυσκολίας, υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Σκεφτείτε τα επιτεύγματά σας και ανεβάστε τη διάθεσή σας. Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα για να φροντίσετε το εαυτό σας και μειώστε τα επίπεδα άγχους, τα οποία τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας γεμίζουν και περιποιηθείτε τον εαυτό σας, όπως σας αξίζει!

zimmermann-fall-winter-2022-campaign-7.jpg
Zimmermann

2. Βγείτε έξω από το σπίτι

Για να ξεφύγετε από την πίεση, περάστε ποιοτικό χρόνο έξω από το σπίτι. Είναι εξαιρετικό για την ψυχική σας υγεία κι ευεξία. Κάντε μια βόλτα σε ένα μέρος που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα ή περάστε μια γεμάτη μέρα με τους φίλους σας.

3. Ασκηθείτε

Μην παραλείπετε να κινείτε το σώμα σας κάθε μέρα για μόλις 20 λεπτά. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο περπάτημα είτε για μια συνεδρία γιόγκα, η τακτική κίνηση βοηθά να κρατήσετε το άγχος μακριά και να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις. Επίσης, θα βοηθήσει να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση και να μην χάσετε τη φόρμα σας μέσα στις γιορτές.

859365c3599f441c85ca7b7e7a1cafd9.jpg

4. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

O καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να σας κρατήσει ξεκούραστες αλλά και ευδιάθετες κατά την περίοδο των γιορτών και όχι μόνο.

5. Κοινωνικοποιηθείτε και κάντε αποτοξίνωση από το κινητό σας

Απενεργοποιήστε το κινητό σας και απομακρυνθείτε από τις συνεχείς ειδοποιήσεις. Αντ’ αυτού, περάστε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι θαυμάσια για την ψυχική σας υγεία. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο σε ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Μην εγκλωβίζεστε σε κοινωνικές και οικογενειακές δεσμεύσεις, καθώς έτσι εξαντλείτε την ενέργειά σας και επιβαρύνετε την υγεία σας!

a4ce19ea92465e91aedf182213304e51.jpg

7. Φάτε με μέτρο κι ελέγξτε τις μερίδες σας

Τους πιο κρύους μήνες, συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο και είναι εύκολο να το παρακάνουμε. Προσπαθήστε να τρώτε προσεκτικά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης. Όταν βρίσκεστε σε ένα εορταστικό τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα κόλπο ελέγχου της μερίδας. Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά, το ένα τέταρτο με πρωτεΐνη και το άλλο με τροφές πλούσιες σε άμυλο ή με ένα ελαφρύ γλυκό. Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη νόστιμη ποικιλία των χριστουγεννιάτικων φαγητών, χωρίς να το παρακάνετε.

8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Απολαύστε το ποτό με μέτρο και μην ξεχνάτε να εντάσσετε και μη αλκοολούχες επιλογές στην καθημερινότητά σας. Επιλογές όπως τα μη αλκοολούχα mocktails ή το ανθρακούχο νερό με λάιμ, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

img-1791.jpg

9. Διαχειριστείτε τα περιττά έξοδα

Οι γιορτές είναι μια εποχή για προσφορά, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικές, μπορεί να εξελιχθεί σε μια περίοδο υπερβολικών εξόδων. Τα οικονομικά είναι μια από τις βασικές αιτίες άγχους αυτήν την εποχή του χρόνου. Κάντε, λοιπόν, μια λίστα και μείνετε σε αυτήν. Σημειώστε τις τιμές των δώρων, που σκοπεύετε να αγοράσετε, και κάντε έναν συνολικό υπολογισμό των δαπανών σας. Έτσι, θα διαφυλάξετε τόσο το πορτοφόλι σας όσο και την ψυχική σας υγεία.

Happy Christmas!