fbpixel

Search icon
Search
Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: 7 συμβουλές για να πετύχει και τι επιφέρει
WELLNESS

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: 7 συμβουλές για να πετύχει και τι επιφέρει

Ακολουθήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής


Η μείωση της ζάχαρης είναι μια σημαντική απόφαση εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνετε, τα οφέλη αξίζουν τον κόπο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωσή της έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και το σώμα μας. Έρευνες μάλιστα, έχουν συνδέσει την υπερβολική πρόσληψή της με ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης αλλά και οι καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας, οδηγώντας σας στο να νιώθετε κόπωση και μειωμένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Φυσικά, δεν μιλάμε για την πλήρη αποφυγή της, αλλά για μια δοκιμαστική περίοδο αποτοξίνωσης από αυτήν. Παρακάτω, αναλύουμε το πώς να το πετύχετε αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα side effects!  

Τι είναι το sugar detox; 

shutterstock-632544941.jpg

Ουσιαστικά μιλάμε για μια αποχή τουλάχιστον μίας εβδομάδας έως και ενός μήνα, προκειμένου να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, να περιορίσετε την επιθυμία σας για την κατανάλωσή της και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία. Δεν υπάρχουν εύκολοι ή γρήγοροι κανόνες, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει να κόψετε τα πρόσθετα σάκχαρα από τη διατροφή σας: Αυτό σημαίνει να δίνετε προσοχή στα διατροφικά στοιχεία των τροφών που επιλέγετε και να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα επιδόρπια, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και ορισμένα καρυκεύματα και σάλτσες, όπως η κέτσαπ, που μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 4 γραμμ. ζάχαρης ανά κουταλιά της σούπας.

Μπορεί να σκεφτείτε την αποτοξίνωση ως μια βραχυπρόθεσμη «αποστολή», αλλά ο στόχος του sugar detox είναι να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εκ νέου τη long term σχέση σας με τη ζάχαρη. Για μερικούς, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κόψουν την πρόσθετη ζάχαρη από τη διατροφή τους επ' αόριστον, και για άλλους, τη λήψη της σε μικρές ποσότητες μετά την αποτοξίνωση. 

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη

1. Καίτε θερμίδες και αδυνατίζετε

2. Μειώνετε την επιθυμία σας για περισσότερη ζάχαρη

3. Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις

4. Βελτιώνετε τη στοματική υγεία μειώνοντας τις τερηδόνες, τον αποχρωματισμό των δοντιών και την κακοσμία του στόματος

Τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε! 

shutterstock-2119433762.jpg

Η έλλειψη της ζάχαρης από τη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Το πώς αντιδρά το σώμα όταν σταματήσει να τη λαμβάνει είναι διαφορετικό για τον καθένα. Η σοβαρότητά τους θα εξαρτηθεί από την ποσότητα που λαμβάνατε μέσω των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους διαρκούν από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες. Καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται σε μια δίαιτα sugar free με την πάροδο του χρόνου η ανάγκη της θα γίνεται λιγότερο συχνή. Tip: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν σε ορισμένες ώρες της ημέρας, όπως μεταξύ των γευμάτων. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει επίσης την ανάγκη να καταναλώσετε ζάχαρη.

7 συμβουλές για αποτοξίνωση από τη ζάχαρη

shutterstock-1917503117.jpg

Η προσθήκη ορισμένων τροφών και συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσουν να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη. Ακολουθήστε λοιπόν, τα παρακάτω tips:

1. Μην ξεχνάτε το πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη μπορεί να κρατήσει ισορροπημένο το σάκχαρο του αίματος και να αποτρέψει την επιθυμία για ζάχαρη όλη την ημέρα.

2. Ξεκινήστε σιγά σιγά

Εάν το να σταματήσετε αμέσως σας φαίνεται πολύ δύσκολο, μειώστε σταδιακά την πρόσληψη ζάχαρης πριν την κόψετε εντελώς. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να προσθέτετε δύο κουταλάκια του γλυκού στον καφέ σας την ημέρα, αρκεί να σταματήσετε εκεί. 

3. Καταναλώστε περισσότερα υγιεινά λιπαρά

Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών όπως αυτά των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας για ζαχαρούχα τρόφιμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο φυσικό (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) βούτυρο στη διατροφή σας ή να προσθέσετε μια μερίδα αβοκάντο στο μεσημεριανό σας γεύμα.

4. Προσθέστε πρωτεΐνη

Η προσθήκη επιπλέον πρωτεΐνης στη διατροφή σας σάς κρατά χορτάτους και μειώνει την έντονη πείνα. Μια μελέτη του 2017 σε άτομα με διαβήτη τύπου δύο, βρήκε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε φυτικές ίνες, λιπαρά και πρωτεΐνες αύξησε το αίσθημα πληρότητας και μείωσε την επιθυμία για ζάχαρη.

5. Snack με φρούτα

Το να καταναλώνετε τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε φρούτα όπως το καρπούζι, τα μούρα και οι μπανάνες μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τη διάθεσή σας για κάτι γλυκό. Επιλέξτε τροφές όπως φρούτα που θα σας δώσουν αυτήν τη γλυκύτητα με φυτικές ίνες για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό. 

6. Ανταλλάξτε τα ποτά σας

Οι χυμοί του εμπορίου και άλλα συσκευασμένα ποτά μπορεί να είναι μια ύπουλη πηγή πρόσθετης ζάχαρης. Αντικαταστήστε τα με σόδες, τσάι χωρίς ζάχαρη ή απλό νερό.

7. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την επιθυμία σας για ζάχαρη, οπότε φροντίστε να πίνετε 3,7 λίτρα νερό την ημέρα για τους άνδρες ή 2,7 λίτρα για τις γυναίκες.