fbpixel

Search icon
Search
7 facts που αγνοούσατε μέχρι τώρα για τον ιό ΗPV ο οποίος ανιχνεύεται τουλάχιστον στο 50% των test Pap
HEALTH

7 facts που αγνοούσατε μέχρι τώρα για τον ιό ΗPV ο οποίος ανιχνεύεται τουλάχιστον στο 50% των test Pap

Πρόκειται για μια επιδημία της εποχής μας;


Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ή αλλιώς ο ιός HPV, είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα περισσότερων από 100 ορότυπων. Αυτά τα μικρόβια που όπως υπολογίζεται μολύνουν το 80% των γυναικών -πριν φτάσουν στην ηλικία των 50- είναι υπεύθυνα για μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως τα κονδυλώματα καθώς και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ανήκοντας στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πολλές γυναίκες φοβούνται να συζητήσουν με αποτέλεσμα να αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο taboo. Όσο δύσκολο και αν σας ακούγεται, λοιπόν, αυτό που οφείλετε σε κάθε περίπτωση να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του. 

Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικά πράγματα που ίσως να αγνοούσατε για τον ιό HPV και πρέπει να γνωρίζετε!
ios-hpv.jpg

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν από τον ιό

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έχετε μολυνθεί με τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή σας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 80% των γυναικών θα μολυνθούν πριν την ηλικία των 50 και πως περίπου τα δύο τρίτα των εφήβων κοριτσιών έχουν τον ιό HPV. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση θα υποχωρήσει μόνη της χωρίς μακροχρόνιες συνέπειες. 

2. Εντοπίζονται πολλοί ορότυποι του ιού

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερους από 170 τύπους του ιού HPV. Το ευτυχές είναι πως δε μπορούν όλοι οι ορότυποι να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό. Όμως, τουλάχιστον 12 έχουν συνδεθεί με καρκίνο και, από αυτούς, δύο -τύποι HPV 16 και 18- προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

3. Ο ιός υπάρχει και στους άντρες

Ο ιός HPV συνδέεται συχνότερα με τον καρκίνο στις γυναίκες, επειδή βρίσκεται στο 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Παρόλα αυτά οι άντρες αν και δεν εμφανίζουν κάποιο οργανικό πρόβλημα -εκτός των κονδυλωμάτων- είναι και οι ίδιοι φορείς καθώς μολύνονται κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου ο ιός HPV επιμείνει, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού στους άνδρες.

ios-hpv-2.jpg

4. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω του στοματικού έρωτα

Οι καρκίνοι στο στόμα και στον λαιμό είναι σχετικά σπάνιοι, αλλά ο ιός HPV αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου. Μάλιστα, είναι πιθανόν να μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ παρότι οι πιθανότητες είναι σχετικά χαμηλές και ως κύριες αιτίες αναγνωρίζονται το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ακόμη είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η μετάδοση μπορεί να γίνει με απλή επαφή του δέρματος. 

5. Υπάρχει πρόληψη για κάποιους ορότυπους

Κάποιοι τύποι του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά δε θεραπεύονται. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο προφυλακτικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV τα οποία χορηγούνται σε τρεις δόσεις και συστήνονται σε κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών χωρίς αυτό το «φράγμα» να αποκλείει φυσικά και τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες. Αυτά, προστατεύουν από τους ορότυπους 16 και 18 που οδηγούν σε καρκίνο. Ομοίως, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αφαίρεσή τους, αλλά αυτή με τη σειρά τους δεν εξαλείφει τον υποκείμενο ιό.

ios-hpv-4.jpg

6. Ο ηλικιακός περιορισμός

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τα κορίτσια να λαμβάνουν το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV όταν είναι 11 ή 12 ετών καθώς αυτά στοχεύουν στον ανενεργό σεξουαλικά πληθυσμό. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η ορθότερη πρόληψη της ασθένειας καθώς αποκλείεται ακόμη και αν αυτά τα άτομα έρθουν μεταγενέστερα σε επαφή με τον ιό, να νοσήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον εμβολιασμό των νεαρών αγοριών.

7. Το test Pap

Το διάσημο τεστ Παπανικολάου το οποίο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμο από τη δεκαετία του 1950. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί νέες τεχνικές ανίχνευσης του ιού HPV οι οποίες είναι πιο ακριβείς. Τα κύτταρα που λαμβάνονται από τον τράχηλο ελέγχονται με την τεχνική Thin Prep Pap Test κι εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εάν διατρέχετε κάποιο κίνδυνο.