fbpixel

Search icon
Search
7+1 tips για να κάνετε πάντα μια καλή πρώτη εντύπωση
PSYCHOLOGY

7+1 tips για να κάνετε πάντα μια καλή πρώτη εντύπωση

Είναι ευκολότερο από ότι νομίζατε!


Σύμφωνα με έρευνες, η πρώτη εντύπωση που δίνουμε τη στιγμή που γνωρίζουμε ένα νέο άτομο σχηματίζεται στα πρώτα 7 δευτερόλεπτα, αφού τον συναντήσουμε. Όταν βρεθείτε με κάποιον για πρώτη φορά, εκείνος θα κάνει απευθείας μια γρήγορη «απογραφή» του βηματισμού σας, του χαμόγελου, της χειραψίας σας και του πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας. Ενώ τον προσεγγίζετε, αποφασίζει αν μπορεί να σας εμπιστευτεί, να σας ερωτευτεί ή αν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας. Σκεφτείτε μόνο: πόσες πολλές ερωτήσεις απαντώνται σε αυτά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα, με μοναδική βάση αυτό που βλέπει και νιώθει ότι εκπέμπετε. Απαλλαγείτε από το άγχος, που μπορεί να σας καταβάλλει σε οποιαδήποτε περίπτωση πρώτης γνωριμίας και μην φοβηθείτε αυτά τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα.

Παρακάτω, θα βρείτε τρόπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε την υπέροχη προσωπικότητά σας και να αισθανθείτε σίγουροι για τον εαυτό σας!

1. Να έχετε επίγνωση του πώς εμφανίζεστε στους άλλους

Από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας, θέλετε να είστε σίγουροι ότι απεικονίζετε την εικόνα που επιθυμείτε και που σας παρουσιάζει πιο λαμπερή. Φροντίστε να ετοιμαστείτε πολύ πριν συναντηθείτε μ’ ένα νέο άτομο και αναδείξτε τον καλύτερό σας εαυτό –ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ρούχα, τα μαλλιά και τα αξεσουάρ σας. Άλλωστε, κατά την διάρκεια των 7 δευτερολέπτων είναι πιο πιθανό οποιοσδήποτε να σταθεί περισσότερο σε αυτά. Παράλληλα, έτσι θα νιώθετε και πιο όμορφα μέσα σας, κάτι που θα αποπνέετε στους γύρω σας και τελικά θα καταφέρετε να αφήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση.

shutterstock-1524155312-717300856540.jpeg

2. Να είστε στην ώρα σας

Τίποτα δε σας ρίχνει περισσότερο στα μάτια του άλλου από το να καθυστερήσετε στο πρώτο ραντεβού ή meeting -ακόμα και όταν πρόκειται μόνο για ένα ή δύο λεπτά. Να δίνετε πάντα στον εαυτό σας την δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα και να προγραμματίζετε τον χρόνο σας, ώστε να αποφεύγονται διάφορες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφορίας ή parking. Always be on time!

3. Παρακολουθήστε την γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματός σας «μιλάει» σιωπηλά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιρροή την πρώτη φορά που γνωρίζετε κάποιον, από τα πράγματα για τα οποία θα μιλήσετε στην πραγματικότητα. Το γνήσιο χαμόγελό σας αποτελεί την προσωπική σας νίκη σε ό,τι αφορά την δημιουργία μιας πρώτης καλής εντύπωσης. Το ίδιο ισχύει και για μια σταθερή, γερή χειραψία και μια σκόπιμη έντονη επαφή στα μάτια. Σηκώστε ψηλά το ανάστημά σας και αποφασιστείτε ότι είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας.

4. Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο

Τίποτα δε «σκοτώνει» μια καλή πρώτη εντύπωση περισσότερο, από το smartphone κάποιου, που δονίζεται ή χτυπάει συνεχώς. Απενεργοποιήστε το ή τουλάχιστον χρησιμοποιήστε τη λειτουργία πτήσης. Και φυσικά μη σας περάσει από το μυαλό να απαντήσετε σε οποιοδήποτε μήνυμα ή κλήση, κατά την διάρκεια του ραντεβού σας –δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη αγένειας και ασέβειας προς το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας.

shutterstock-1464854294-717300872100.jpeg

5. Ξεκινήστε τη συζήτηση

Μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, αλλά και να κάνετε τους άλλους να αισθανθούν άνετα, ξεκινώντας ο ίδιος μια συζήτηση ή αλλιώς τη γνωστή small talk, με σκοπό να ελαφρύνετε το κλίμα για όλους. Προετοιμαστείτε λίγο πριν και μάθετε κάτι ενδιαφέρον για το άτομο που πρόκειται να συναντήσετε ή για την εταιρία που αντιπροσωπεύει (εάν μιλάμε για κάποιο επαγγελματικό meeting) και στη συνέχεια ξεκινήστε τη συζήτηση με αυτό. Ωστόσο, εάν τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, απλώς πείτε μια φράση όπως «Πώς ήταν η μέρα σας;» Και φυσικά, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

6. Να είστε θετικοί

Η στιγμή που γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά δεν είναι η κατάλληλη για να του μεταφέρετε αρνητική ενέργεια, που μπορεί να έχει προκληθεί από μια δύσκολη ημέρα σας. Εάν είστε πράγματι κουρασμένοι ή ταλαιπωρημένοι θα ήταν καλύτερα να μεταθέσετε το ραντεβού σας για μια επόμενη φορά, που η διάθεσή σας θα είναι καλύτερη και η θετική σας στάση θα κάνει σίγουρα μια καλή πρώτη εντύπωση.

7. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Όταν το πρόσωπο που συναντάτε αισθάνεται ότι γίνεται κατανοητό κι έχει την πλήρη προσοχή σας, έχετε κερδίσει το παιχνίδι! Αφήστε τη συνομιλία να εξελιχθεί, πιαστείτε από οτιδήποτε ενδιαφέρον σας πει ο συνομιλητής σας και αναδείξτε την επιθυμία σας για πραγματική επικοινωνία.

shutterstock-1037436529-717300835445.jpeg

8. Μην ξεχνάτε τους τρόπους σας

Η πρώτη εντύπωση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευγένεια του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας -συνεπώς και στην δική μας. Οι ευγενικοί άνθρωποι αποπνέουν πάντα εμπιστοσύνη.