fbpixel

Search icon
Search
6 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σημάδια της γήρανσης σύμφωνα με δερματολόγους
FACE & BODY

6 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα σημάδια της γήρανσης σύμφωνα με δερματολόγους

Ανακαλύψτε τις θεραπείες που θα κάνουν αμέσως τη διαφορά


Είναι σχεδόν σίγουρο πως έχετε νιώσει έστω και μία φορά την αίσθηση του να κοιτάζετε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη και να ανακαλύπτετε καινούρια σημάδια γήρανσης. Με την επιστήμη να εξελίσσεται και με τις νέες τεχνικές να είναι ολοένα και πιο υποσχόμενες το μόνο που περνάει από τα δικά σας χέρια είναι να ακούσετε τις πολύτιμες συμβουλές ενός δερματολόγου. Εάν δεν είστε λάτρεις των επεμβατικών μεθόδων, τότε για εσάς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποκτήσετε νεανικό δέρμα

Τα πρώτα σημάδια της γήρανσης ξεκινάνε πρωτίστως από την έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, από τις εκφράσεις του προσώπου σας αλλά και από εξωτερικούς ρύπους. Ακόμη, συχνά, μεγαλώνοντας μπορεί να παρατηρήσετε δυσχρωμίες για τις οποίες οφείλονται για ακόμη μια φορά οι ακτίνες του ήλιου, καθώς «προκαλούν» τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες για να αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης. Μάλιστα, μελέτες αποδεικνύουν πως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξή τους. 

thakoon-spring-2017-backstage-beauty.jpg

Πρόληψη

Ακόμη και αν τα σημάδια που παρουσιάζετε δεν είναι πολλά ή μεγάλα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όχι μόνο για αισθητικούς σκοπούς, αλλά και για να παραμένετε προστατευμένοι από τον καρκίνο του δέρματος. Μπορεί να λατρεύετε το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά φροντίστε έτσι ώστε να μείνετε μακριά από τις υπεριώδεις ακτίνες, τις ώρες του μεσημεριού, καθώς και να προστατεύεστε συνεχώς με τη βοήθεια του κατάλληλου αντηλιακού.  

Πως θα απαλλαγείτε από τα σημάδια γήρανσης

Αντηλιακό

Η καλύτερη επιλογή για την ελαχιστοποίηση των σημαδιών της ηλικίας που ήδη έχετε καθώς και για την πρόληψη από τα μελλοντικά είναι η αντηλιακή προστασία. Όχι μόνο θα αποτρέψει τα υπάρχοντα από το να σκουρύνουν περαιτέρω, αλλά θα θωρακίσουν το δέρμα σας ενάντια στις προκαλούμενες μεταλλάξεις λόγω της ακτινοβολίας. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή αντηλιακού που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος SPF 30 ή υψηλότερη καθώς και την επανατοποθέτησή του ανά δύο ώρες.

Λευκαντικές κρέμες και serums

Υπάρχουν μερικές μη-συνταγογραφούμενες λευκαντικές κρέμες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των σημαδιών της ηλικίας, καταστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης. Όσο νωρίτερα τις χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο αισθητά θα είναι τα αποτελέσματα. Αναζητήστε συστατικά όπως η υδροκινόνη, το γλυκολικό οξύ, το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας καθώς και το νιασιναμίδιο. Σημειώστε φυσικά πως η υδροκινόνη μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία και για αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να κάνετε άμεση παύση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που σας επηρεάσει, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Plus, το serum εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, μπορεί να κάνει θαύματα! 

age-spots-katapolemisi.jpg

Extra tip: Η τρετινοΐνη είναι μια κρέμα ρετινόλης που μπορεί να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να μειώσει την παραγόμενη χρωστική ουσία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ελάχιστες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, ερυθρότητα ή και ξηρότητα.

Κρυοθεραπεία

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας στο ιατρείο, το υγρό άζωτο -ένας παράγοντας ψύξης- εφαρμόζεται στα ενοχλητικά age-spots. Παγώνει και καταστρέφει τα κύτταρα παραγωγής χρωστικών ουσιών, «αναγκάζοντας» τα σημεία να ξεφλουδίσουν. Μετά τη θεραπεία θα παρατηρήσετε πως το δέρμα σας μοιάζει πιο απαλό κι εμφανώς πιο ομοιόμορφο χρωματικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι περισσότερες διάσημες ορκίζονται στην κρυοθεραπεία και μάλιστα την επαναλαμβάνουν σε μηνιαία βάση. 

nars-31-phillip-lim-ss18-beauty-look.jpg

Χημικά peelings

Ανάλογα με το βάθος της επιδερμίδας σας -λόγω ηλικίας- αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης κηλίδων. Είναι μια πρακτική την οποία προτείνουν οι περισσότεροι δερματολόγοι και κατά την οποία σας εφαρμόζουν ένα οξύ στην περιοχή. Μόλις γίνει η εναπόθεση θα νιώσετε ένα κάψιμο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν τα σημάδια από τα οποία επιθυμείτε να απαλλαγείτε. Η λογική γύρω από την οποία «χτίζονται» τα χημικά peelings λέει πως εκεί όπου το δέρμα ξεθωριάζει, ένα νέο στρώμα το αντικαθιστά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν σημάδια ξηρότητας.

Παλμικό φως 

Η ευκολότερη καθώς και πιο αποτελεσματική επιλογή για τα σημάδια της ηλικίας είναι το IPL ή αλλιώς το παλμικό φως. Με αυτό ο γιατρός σας θα στοχεύσει το καφέ χρώμα και θα καταστρέψει τη χρωστική ουσία. Στην αρχή θα παρατηρήσετε πως το σημείο γίνεται πιο σκοτεινό αλλά σε περίπου μια εβδομάδα το αποτέλεσμα θα αντιστραφεί. Για βέλτιστο αποτέλεσμα χρειάζονται πάνω από τέσσερις θεραπείες.

age-spots-katapolemisi-3.jpg

Θεραπείες laser 

Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, τον τύπο τους και τη θέση των age spots υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών με laser που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το PicoWay, είναι η προτιμώμενη μέθοδος για πιο γρήγορα καθώς και μακροχρόνια αποτελέσματα. Με εξαιρετικά σύντομους παλμούς «διαλύει» τα σωματίδια του χρωματισμού. Ακόμη, μπορείτε να δώσετε μια ευκαιρία στο Fraxel laser, το οποίο μεταφέρει θερμότητα μέσα στο δέρμα.