Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και η θερμοκρασία αυξάνεται, άλλο τόσο χρειάζεται να προσπαθήσουμε να σμιλεύσουμε το σώμα μας και να προσέξουμε την διατροφή μας. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ναι μεν το αισθητικό κομμάτι διαδραματίζει αξιοσημείωτο ρόλο, όμως η υγεία μας είναι σημαντικότερη από καθετί. Για αυτόν τον λόγο και εμείς επιθυμούμε να κατακερματίσουμε τον μύθο, ο οποίος υποστηρίζει πως η υγιεινή διατροφή είναι βαρετή, μονότονη και καθόλου απολαυστική. Για να καταλύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς παρακάτω σας παραθέτουμε 5 πεντανόστιμες συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε.
Καλοκαιρινή γαριδομακαρονάδα
Υλικά
- 1 μερίδα βραστά μακαρόνια (μπορείτε να επιλέξετε και ολικής άλεσης για μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού)
- χυμός από 1 ντομάτα
- 5-8 γαριδούλες μετρίου μεγέθους
- μερικές φέτες κρεμμύδι
- λίγο σκορδάκι
- Μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά, βράζουμε τις γαρίδες μας, ενώ ταυτόχρονα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος τα υπόλοιπα υλικά για την σάλτσα μας. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε μέσα στην σάλτσα και βράζουμε στον ζωμό τους τα ζυμαρικά. Όταν όλα είναι έτοιμα, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό.
Θερμίδες: 250
Θρεπτικό και απολαυστικό σπανακόρυζο για ενέργεια
Υλικά
- 1/2 φλ. βραστό σπανάκι
- 1 φλιτζανάκι ρύζι
- 2 κ.σ. σάλτσα τομάτας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο κρεμμύδι
- λίγη καυτερή πιπερίτσα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και μετέπειτα προσθέτουμε το σπανάκι, το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά. Αν το φαγητό μας στεγνώσει προσθέτουμε λίγο νερό. Βράζουμε για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε με γιαούρτι.
Θερμίδες: 240
Εξωτικό πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά
Υλικά
- 1/2 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 250 γραμμ. μανιτάρια κομμένα
- 1/2 φλυτζάνι καστανό ρύζι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σταφίδες
- 1 1/4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1/2 χυμό λεμόνι
- 1 χούφτα κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μαγειρέψτε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι. Σε ένα άλλο σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μαζί με τον κουρκουμά. Προσθέστε τα μανιτάρια, το ρύζι, τις σταφίδες και ανακατέψτε. Βάλτε το μείγμα στον φούρνο για 45 λεπτά. Προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί. Ανακατέψτε τα κουκουνάρια, με λίγο χυμό λεμονιού, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Απολαύστε το φαγητό σας!
Θερμίδες: 201
Παραδοσιακά γιουβαρλάκια σε light εκδοχή
Υλικά
- 100 γραμμάρια άπαχος κιμάς
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπα
- 1/2 ασπράδι αβγού
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Καρότο και πατάτα
- Μαϊντανός
Εκτέλεση
Βάλτε το ½ φλιτζάνι ρύζι με τον κιμά. Προσθέστε το ασπράδι και πλάστε τα γιουβαρλάκια. Σε ένα σκεύος προσθέστε 2 κούπες νερό και μόλις βράσει ρίξτε τα γιουβαρλάκια. Αφήστε τα για 10 λεπτά, ρίξτε τα λαχανικά, το υπόλοιπο ρύζι και το ελαιόλαδο.
Θερμίδες: 280
Κοτόπουλο με μαύρο πιπέρι και ρύζι basmati
Υλικά
- 750 γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα και κόκκαλα
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1μιση κ.γ. μαύρο πιπέρι
- λίγο τζίντζερ τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 3 κ.σ. σόγια σως
- 3 κ.σ. λευκό ξίδι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινήστε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη μισή σόγια σως, το μισό ξίδι και το μέλι. Προσθέστε το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρσία. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ. Μετά από 30 δευτερόλεπτα προσθέστε το κοτόπουλο μαζί με ό,τι ζουμιά έχει το μπολ. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά και προσθέστε την πιπεριά. Προσθέστε επίσης την σόγια σως την υπόλοιπη, το πιπέρι και το ξίδι. Μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά.
Θερμίδες: 199
Λαζάνια ρολό με σπανάκι και τυριά
Υλικά
- 10 λαζάνια ολικής άλεσης μαγειρεμένα σε νερό που βράζει για 8 λεπτά στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1 βαζάκι σάλτσα ντομάτας έτοιμη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 6 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τυρί ρικότα
- 1μιση φλ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 1/2 φλ. cottage cheese
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέστε 1 και 1/4 φλ. από την σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψάκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το σκόρδο για ένα λεπτό. Προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετε για 3 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το σκόρδο, το σπανάκι, την ρικότα, 1 φλ. μοτσαρέλα, το cottage cheese, το ασπράδι αυγού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σε μια λεία επιφάνεια απλώστε τα λαζάνια σας ένα-ένα και γεμίστε τα με 1/4 φλ. από το μείγμα τυριού-σπανακιού. Κάντε τα λαζάνια ρολάκια και βάλτε τα στο ταψάκι σας. Απλώστε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και ρίξτε την υπόλοιπη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Καλύψτε με λαδόκολλά ή αλουμινόχαρτο και ψήστε για 20 λεπτά.
Θερμίδες: 240
Δοκιμάστε αυτές τις φανταστικές συνταγές και δεν θα χάσετε. Είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά, έχουν ανεπανάληπτη γεύση και σίγουρα μπορείτε να τις καταναλώσετε χωρίς καμία απολύτως ενοχή. Καλή απόλαυση!