fbpixel

Search icon
Search
6 καθηλωτικές σειρές βασισμένες σε βιβλία που αξίζει να παρακολουθήσετε
ARTS & CULTURE

6 καθηλωτικές σειρές βασισμένες σε βιβλία που αξίζει να παρακολουθήσετε

Ανακαλύψτε ποιες είναι σε Netflix & ποιες σε AppleTV


Είναι γεγονός! Διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και είναι μια καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε τη watchlist μας σε Netflix και AppleTv διότι με τις τρέχουσες εξελίξεις, όλα είναι μετέωρα. Είτε το lockdown μας χτυπήσει για δεύτερη φορά την πόρτα είτε όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι με 6 συναρπαστικές δραματικές σειρές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε ανά πάσα στιγμή. Η κατηγορία απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των σειρών μυστηρίου, δράματος, αγωνίας κι εγκλήματος. Ακόμη όμως και αν δεν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα, το σίγουρο είναι ότι θα αγαπήσετε αυτά τα αριστουργήματα από το πρώτο δευτερόλεπτο.

New entries

Defending Jacob (Apple Tv, 2020)

1.jpg

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και best seller του William Landay (2012)

Υπόθεση Jacob. Ίσως και η καλύτερη σειρά του Apple TV. Πρόκειται για μια mini σειρά 8 επεισοδίων. Ο Chris Evans aka Captain America ερμηνεύει με αρτιότητα το ρόλο του Andy Barber, διακεκριμένου βοηθού εισαγγελέα, ο οποίος ξεχωρίζει για την εντιμότητά του σε κάθε εξιχνίαση υπόθεσης. Όταν όμως ο έφηβος γιος του αποτελεί τον βασικό ύποπτο για τον φόνο ενός συμμαθητή του, όλα ανατρέπονται. Ο κόσμος του Andy Barber καταρρέει κι ενώ αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση στην αρχή, όταν ενοχοποιητικά στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια εις βάρος του παιδιού του, τα ηθικά διλήμματα πληθαίνουν. Η σειρά μας μεταφέρει τις ανησυχίες της κοινωνίας της Βοστόνης, το δράμα της οικογένειας, και την Οδύσσεια ενός πατέρα που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του εσωστρεφή γιου του, βιώνοντας μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ του αμερόληπτου Andy εισαγγελέα και του προστατευτικού Andy πατέρα. Εσείς, μέχρι που θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας; Παίζουν οι: Chris Evans, Michelle Dockery, Jaeden Martell, κ. ά.

Into the night (Netflix, 2020)

2-IeSCQ.jpg

Βασισμένο στο πολωνικό μυθιστόρημα «The Old Axolotl» του Jacek Dukaj (2015)

Το «Μέσα στην νύχτα» είναι μία γαλλική sci-fi δραματική σειρά. Η πρώτη σεζόν απαρτίζεται από 6 επεισόδια κι εξιστορεί την περιπέτεια μιας ομάδας ανθρώπων, όταν το αεροσκάφος της νυχτερινής πτήσης τους από τις Βρυξέλλες καταλαμβάνεται από τον αεροπειρατή Τερένζιο, έναν Ιταλό τέως στρατιώτη του ΝΑΤΟ. Ο Τερένζιο ισχυρίζεται ότι η ακτινοβολία από τον ήλιο προκαλεί παγκόσμια καταστροφή στη Γη και πρέπει ο πιλότος να κάνει τα πάντα, ώστε το αεροσκάφος να παραμείνει στο σκοτάδι. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και άλλων προβλημάτων, έχοντας ως τελικό προορισμό μια υπόγεια στρατιωτική αποθήκη. Στα επεισόδια γίνονται αρκετά flashbacks με σκοπό τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής μπορεί να νιώσει τις φοβίες τους, αλλά και τη θέλησή τους να ζήσουν. Μια σειρά που δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ αγνώστων σε κατάσταση κινδύνου, αλλά και το πόσο διατεθειμένοι είναι να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον. Ποιος θα καταφέρει να σωθεί από αυτήν την τραγωδία; Παίζουν οι: Pauline Etienne, Laurent Capelluto, Mehmet Kurtulus, κ. ά.

The classics

The Alienist (Netflix, 2018)

4-1HKeB.jpg

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Caleb Carr (1994)

Νέα Υόρκη, 19ος αιώνας. Ο εξωστρεφής εικονογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας John Moore συνεργάζεται με τον εσωστρεφή ψυχίατρο Dr. Laszlo Kreizler για να εντοπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο που σκοτώνει αγόρια του δρόμου. Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι ότι ο στυγερός εγκληματίας «αφήνει πάντα τη σφραγίδα του», καθώς δεν αρκείται σε απλή δολοφονία αλλά και ακρωτηριασμό διαφόρων μελών των σωμάτων τους. Αποφασισμένοι να τον πιάσουν, οι δύο πρωταγωνιστές συσπειρώνουν μία μικρή ομάδα ειδικών κι έμπιστων προσώπων, που δραστηριοποιείται όσο πιο σιωπηλά μπορεί, για να εντοπίσει τον διεστραμμένο κι επικίνδυνο δολοφόνο. Η σειρά διαδραματίζει τη διαδρομή και τον αγώνα των πρωταγωνιστών να φτάσουν στο τέρμα, τους κινδύνους, τα εμπόδια, τα εσωτερικά κι εξωτερικά ξεσπάσματα που αντιμετωπίζουν, ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους. Παίζουν οι: Daniel Brühl, Dakota Fanning, Luke Evans, κ. ά.

Sherlock (Netflix, 2010-2017)

6-DWUu2.jpg

Βασισμένο στον ομώνυμο ήρωα του Sir Arthur Conan Doyle (19ος αιώνας)

Διαμέρισμα 221Β Baker Street, Λονδίνο. 13 αυτοτελή επεισόδια που μοιάζουν με ταινίες και αποτελούν μια μοντέρνα εκδοχή του Sherlock Holmes, καθώς η σειρά δεν απεικονίζει την εποχή που γράφτηκαν οι ιστορίες αλλά διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 21ου αιώνα. Ο συμβουλευτικός ντετέκτιβ Sherlock (Benedict Cumberbatch) λύνει διάφορα μυστήρια στην πόλη με τη βοήθεια του συνεργάτη, φίλου και συγκατοίκου του Dr. John Watson (Martin Freeman). Αν και πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τις δυνατότητες του Sherlock Holmes (οι αστυνομικές αρχές κυρίως), όσο εξελίσσονται τα επεισόδια αντιλαμβάνονται την εξαιρετική του διάνοια, την απίστευτη παρατηρητικότητα του και αναγνωρίζουν την αξία του. Ο Holmes, μέσω του ιστολογίου του Watson, που δημοσιεύει τις περιπέτειές τους, μετατρέπεται μια διάσημη φιγούρα και αρχίζει να γίνεται περιζήτητος λύτης μυστηρίων τόσο από απλούς ανθρώπους, όσο και από τη βρετανική κυβέρνηση. Αν κι έρχεται αντιμέτωπος με αρκετούς εγκληματίες, η σύγκρουσή του με τον «Ναπολέοντα του εγκλήματος» Jim Moriarty (Andrew Scott), είναι ένα επαναλαμβανόμενο και συναρπαστικό μοτίβο. Παίζουν οι: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, κ. ά.

Mindhunter (Netflix, 2017)

5-cWrwB.jpg

Βασισμένο στο βιβλίο πραγματικού εγκλήματος Mindhunter: Inside the FBI Elite Serial Crime Unit των John E. Douglas και Mark Olshaker (1995)

Η σειρά Mindhunter περιστρέφεται γύρω από τους πράκτορες του FBI Holden Ford και Bill Tench και της ψυχολόγου Wendy Carr που διερευνούν την επιστήμη της εγκληματολογίας, στο τμήμα εκπαίδευσης της ακαδημίας του FBI στο Quantico της Βιρτζίνια. Σκοπός τους είναι η πραγματοποίηση συνεντεύξεων με κατά συρροή δολοφόνους (όρος που δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη) για να αναλύσουν την ιδιοσυγκρασία τους, να καταλάβουν πώς σκέφτονται ώστε να μπορέσουν μέσω των γνώσεων που θα αποκομίσουν να αποδείξουν ότι υπάρχει κατηγορία δολοφόνων που σκοτώνει συχνά, ακολουθώντας συγκεκριμένο μοτίβο, διαλευκάνοντας υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές. Η πρώτη σεζόν καλύπτει τα έτη 1977-1980 όπου οι Ford και Tench προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το μυαλό του κατά συρροή δολοφόνου Edmund Kemper. Η δεύτερη σεζόν ξεκινά το 1980 έως το 1981 και ασχολείται με τις δολοφονίες της Ατλάντα του 1979-1981. Τα επεισόδια βασίζονται στην πραγματική υπόθεση του Wayne Williams, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία δύο ενήλικων ανδρών, αλλά ποτέ δεν κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες τουλάχιστον 28 παιδιών κι εφήβων. Παίζουν οι: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, κ. ά.

Outlander (Netflix, 2014)

6.jpg

Βασισμένο στην ομώνυμη μυθιστορηματική σειρά της Diana Gabaldon (1991)

Σκωτία 1946. Μισός χρόνος μετά τα δεινά που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Βρετανίδα Claire Randall, μια στρατιωτική νοσοκόμα εν μέσω πολέμου, καταφέρνει να ξαναβρεθεί με τον σύζυγό της, ιστορικό στο επάγγελμα. Αποφασίζουν, λοιπόν, να πάνε γαμήλιο ταξίδι στη Σκωτία για να καλύψουν το διάστημα που ζούσαν χωριστά. Το ταξίδι τους συμπίπτει με την περίοδο του Samhain (παγανιστική γιορτή στην οποία βασίστηκε το Halloween). Στο χωριό οι κάτοικοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από τα έθιμα. Οι δύο πρωταγωνιστές παρόλο που δεν πιστεύουν σε προκαταλήψεις, φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί από το ιδιαίτερα μυστηριακό κλίμα της περιοχής. Η μοίρα όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να ξαναχωρίσει τους Randalls. Η Claire καθώς εξερευνά την περιοχή, βρίσκει μια πύλη στον χρόνο και από το 1946 ταξιδεύει στο 1743. Η ζωή της αλλάζει ριζικά. Στην αρχή δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτό που της συνέβη, όμως γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποδεχτεί την κατάσταση. Τα πράγματα τότε αρχίζουν να περιπλέκονται περισσότερο καθώς για την πρωταγωνίστρια αρχίζει ένα ειδύλλιο και ξεδιπλώνεται το δράμα μεταξύ δυο εραστών διαφορετικής εποχής, σε συνδυασμό με τους πολέμους και τις διαμάχες μεταξύ των φατριών. Παίζουν οι: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Duncan Lacroix, κ. ά.