fbpixel

Search icon
Search
6 γοητευτικά ελληνικά νησιά που είναι κατάλληλα γι' αυτήν την εποχή
TRAVEL

6 γοητευτικά ελληνικά νησιά που είναι κατάλληλα γι' αυτήν την εποχή

Οι ιδανικοί προορισμοί για τις πιο χαλαρές αποδράσεις μας


Αλμυρά αρώματα από τα γοητευτικά νερά του Αιγαίου, «ζεστά» χρώματα του ελληνικού ηλιοβασιλέματος και διαχρονικά ρομαντικά στενάκια μας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή ιεροτελεστία αισθήσεων. Η αρχή του καλοκαιριού έχει μια διαφορετική «γεύση», πιο δροσερή. Μας κάνει να θέλουμε να αποδράσουμε και να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μυστικά της. Αυτή η στιγμή του χρόνου συνδέεται με πρωινό κολύμπι στη θάλασσα, χαλαρές συζητήσεις που μυρίζουν λευκό κρασί και φρέσκο ψάρι, και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με το ερωτεύσιμο παρελθόν της γης που επισκεπτόμαστε. Κάθε νησί της χώρας μας είναι ένας ολόκληρος θησαυρός. Μια ιδιαίτερη ομορφιά που μας μαθαίνει την αξία της απλότητας.

Συγκεντρώσαμε έξι αγαπημένους νησιώτικους προορισμούς για να αποδράσουμε και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης αυτήν την εποχή!

Τήνος

shutterstock-1598558422.jpg

Αγνότητα, ιερότητα και άγρια ομορφιά. Ένα νησί - «θαύμα» των Κυκλάδων είναι πλασμένο από αντιθέσεις και φως. Η Γη της Παναγιάς μας υποδέχεται με μια μεγάλη αγκαλιά και μας ξεναγεί στον βενετσιάνικο Πύργο, μυώντας μας στο αγαπημένο του υλικό. Το μάρμαρο. Εξερευνούμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το σπίτι του αγαπημένου γλύπτη, Γιάννη Χαλεπά, ιστορικά ορόσημα της περιοχής που μοιράζονται μαζί μας μια αλλοτινή ατμόσφαιρα. Κάθε γωνιά αυτού του νησιού λατρεύει την τέχνη. Μια μεσαιωνική καμάρα μας μεταφέρει στο γραφικό Ταραμπάδο, ένα χωριό γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια, περιστεριώνες και κοιλάδες με φρέσκο αέρα και ρυάκια. Κάθε μονοπάτι μυρίζει δίκταμο και μέντα. Οι κάτοικοι μας χαμογελούν και μας προσφέρουν σπιτικούς καυτούς λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο και πορτοκαλόπιτα μαζί με ελληνικό καφέ. Το απόγευμα μας υποδέχεται στην παραλία της Αγίας Ελένης, μια κρυφή όαση γεμάτη με πεύκα και γαλανά νερά. Γλυκές μελωδίες της φύσης μας συνεπαίρνουν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύρος

shutterstock-190318688.jpg

Αρμονία, ηρεμία και μια ιδιαίτερη συνύπαρξη. Αυτό το κυκλαδίτικο νησί είναι ένα σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και ιστοριών. Καθολική και ορθόδοξη εκκλησία ενώνονται με σεβασμό και δίνουν το πιο όμορφο παράδειγμα. Μια επίσκεψη στο καθολικό εκκλησάκι της Αγίας Πακούς και του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου μας συγκινούν. Η τοπική παράδοση μυρίζει Σμύρνη και Μικρά Ασία και οι λευκοί μεσαιωνικοί οικισμοί μας διηγούνται ιστορίες του αρχοντικού τους παρελθόντος. Το παλιό λιμάνι της Ερμούπολης μας οδηγεί στην επιβλητική Πινακοθήκη του νησιού, μεταφέροντάς μας εικόνες, χρώματα και διηγήσεις του χθες. Το μεσημέρι, στο γραφικό Κίνι, απολαμβάνουμε μια γλυκιά εμπειρία τοπικής γευσιγνωσίας στα μικρά καφενεία. Χαλβαδόπιτα, λουκούμια, θυμαρίσιο μέλι, λιαστή ντομάτα και μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων τυριών μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο μέσα από κάθε μπουκιά. Το βράδυ, το θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ακτινοβολεί και μας φιλοξενεί σε μοναδικές εικόνες, παραστάσεις και φεστιβάλ, μεταδίδοντάς μας την τοπική κουλτούρα.

Σπέτσες

shutterstock-1824614765.jpg

Η επανάσταση είναι στο DNA αυτoύ του νησιού. Η «αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού» ανοίγει τις πόρτες της και μας ξεναγεί στα νεοκλασικά κτίριά της, στα ρομαντικά γαλαζοπράσινα νερά της και σε σοκάκια που στολίζονται από εξωτικές βουκαμβήλιες. Από το Πόρτο Χέλι, η εμπειρία μας ξεκινά ήδη με ένα καραβάκι! Από την ιστορική Ντάπια, το παλιό πυροβολείο του νησιού, μέχρι το παλιό λιμάνι ξεκινάμε μια όμορφη διαδρομή με άμαξα ή ποδήλατο και κάθε γωνιά του θυμίζει ένα μικρό έργο τέχνης. Σημαντική στάση - πέρασμα στον 19ο αιώνα είναι το Σπίτι της Μπουμπουλίνας, ένα υπέροχο αρχοντικό, όπου από το κατώφλι αισθανόμαστε δέος και σεβασμό. Για μια δροσερή απόλαυση και ξεκούραση το μεσημέρι, οι παραλίες Καϊκι, Αγία Μαρίνα και Άγιος Μάμας αποτελούν απολαυστικό μονόδρομο. Για μια ακόμη πιο μοναδική και μυστική εμπειρία, η Σπηλιά Μπεκίρη προσφέρει τις φυσικές της ομορφιές. Και μετά, τα ταβερνάκια μας περιμένουν για να μας κεράσουν το παραδοσιακό αμυγδαλωτό!

Άνδρος

shutterstock-1529749814.jpg

Κρυστάλλινη θάλασσα, πλούσια βλάστηση και φυσικά έργα τέχνης χτίζουν ένα μοναδικό αριστούργημα των Κυκλάδων. Νερόμυλοι, γεφύρια, βόλτες χέρι - χέρι με θέα το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από τον Φάρο Τουρλίτη μένουν χαραγμένα στην μνήμη μας. Αυτή η γη παρουσιάζει μια μοναδική ποικιλομορφία σε κάθε μικρό χωριό της. Από την Χώρα μέχρι την Παλαιόπολη, πλακόστρωτα μονοπάτια δημιουργούν αυτήν την μοναδική γοητεία. Το Κάστρο της Άνδρου, ο Πύργος του Αγίου Πέτρου και το Κάστρο της Φανερωμένης ανοίγουν τις πόρτες τους και μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή με θέα τα καταγάλανα νερά. Σε κάθε δρομάκι, εσπεριδοειδή, σύκα και ρόδια μας καλούν να τα δοκιμάσουμε και στο επόμενο σπιτάκι που θα περάσουμε βιαστικά, τα παραδοσιακά λαχταριστά φρουτάλια, τοπικά λουκάνικα, μυρίζουν υπέροχα και υπόσχονται αλμυρές απολαύσεις.

Ύδρα

shutterstock-126437963.jpg

Κοσμοπολίτικη γοητεία, μαγικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας και κομψή αρχιτεκτονική κάνουν αυτό το νησί να ξεχωρίζει. Το λιμάνι της θυμίζει σκηνικό από ταινία και η θέα της είναι καθηλωτική ειδικά από το Βουνό Έρως. Το Εθνικό Ιστορικό μουσείο της Ύδρας μας συστήνει στα σημαντικά στοιχεία της ιστορίας αυτού του τόπου. Η γαστρονομική της κουλτούρα είναι μοναδική και σέβεται τις αυθεντικές πρώτες ύλες της γης της. Οι ντόπιες γυναίκες μας προσφέρουν λαχταριστή σπιτική μαρμελάδα, και στα μαγαζάκια γευόμαστε πεντανόστιμη ψαρόσουπα από τα χεράκια των ντόπιων.

Χίος

shutterstock-755945752.jpg

Γενοβέζικα κάστρα, μαστιχοχώρια και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο αριστοκρατικής απλότητας. Το νησί του Κεντρικού Αιγαίου μας καλεί σε μια ρομαντική ποδηλατάδα για να γνωριστούμε με τον πανέμορφο Κάμπο και να μυρίσουμε τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών! Ένα «παιχνίδι» γεύσης και αρωμάτων συνεχίζεται στο παραδοσιακό Μουσείο Μαστίχας, κάνοντάς μας να θέλουμε να το ξαναεπισκεφθούμε. Ο τόπος αυτός αποπνέει έναν πνευματικό αέρα και μας δίνει έμπνευση να σκεφτούμε και να γράψουμε, όπως έκανε ο Όμηρος στη συγγραφή των ποιητικών επών του σε αυτήν τη γη. Η Βιβλιοθήκη « Κοραής» είναι ένα ησυχαστήριο γεμάτο σπάνια βιβλία του Έλληνα φιλόλογου, κάνοντας μας να θέλουμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για την Ελληνική Επανάσταση. Πριν φύγουμε από αυτό το νησί, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά και χαμογελάμε στους γλυκούς κατοίκους του που ξέρουν πάντα να μας φιλοξενούν με αγάπη και ανθρωπιά!