fbpixel

Search icon
Search
6 βήματα για διαλογισμό στο γραφείο που θα σας απαλλάξει από το άγχος στη στιγμή
LIFE & CAREER

6 βήματα για διαλογισμό στο γραφείο που θα σας απαλλάξει από το άγχος στη στιγμή

Απολαύστε μια καθημερινότητα χωρίς στρες


O διαλογισμός δεν είναι μια ακόμη καινούργια προσθήκη στο "χάρτη" του wellness και δεν απαιτεί τίποτα άλλο πέρα από τη διάθεσή σας να τον εφαρμόσετε. Αντιθέτως, αποτελεί τον τρόπο -μέσα από την ομορφιά και την απλότητα του- για να κατακτήσετε τον έλεγχο πάνω σε μια χαοτική ημέρα. Αναλογιστείτε όλες εκείνες τις φορές που έχετε αμέτρητες υποχρεώσεις, απαιτητικά ωράρια και ένα χαοτικό πρόγραμμα που δε μοιάζει να μπορεί να "εκπληρωθεί". Αφού κάνετε αυτή τη σκέψη, θυμηθείτε πότε προσπαθήσατε τελευταία φορά να συντονίσετε την αναπνοή σας έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ σας.

Η εναρμόνιση με τον εσωτερικό σας κόσμο, μέσω των αρχών του διαλογισμού μπορεί να είναι απόλυτα βοηθητική τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή. Για αυτό το λόγο, παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε αυτή την τόσο σημαντική πρακτική στην καθημερινότητά σας, όπου και αν βρίσκεστε... ακόμη και στο γραφείο!

Count your breaths 

meditation-work.jpg

Μόλις πέντε λεπτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ημέρα σας. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντάξετε το διαλογισμό στη ζωή σας είναι το να ξεκινήσετε εστιάζοντας στην αναπνοή. Καθίστε άνετα στην καρέκλα του γραφείου σας, κλείσε τα μάτια σας και πάρτε φυσικές, ομοιόμορφες, ρυθμικές αναπνοές. Μετρήστε τες προσεκτικά και προσπαθήστε να βγάλετε από το μυαλό σας τους ήχους που επικρατούν γύρω. Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετική για εσάς που είστε αρχάριοι.

Use an app

Υπάρχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές διαλογισμού. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για αρχή είναι να κατεβάσετε μερικές δωρεάν έτσι ώστε να ανακαλύψετε τη δική σας αγαπημένη. Δύο από τις δημοφιλέστερες αποτελούν το Insight καθώς και το Headspace. Με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών επιλογών, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας καθώς και με διαφορετικούς χρόνους θα βρείτε την κατάλληλη για εσάς on-the-go επιλογή.

Focus on sensations

meditation-grafeio-1-1Ab4k.jpg

Αφού έχουν περάσει τα πέντε λεπτά των αναπνοών και έχετε εντάξει τον εαυτό σας στο κατάλληλο mood -ενώ ταυτόχρονα έχετε τα μάτια σας κλειστά- έφτασε η στιγμή να αλλάξετε λογική. Στρέψτε την προσοχή σας στην αίσθηση που έχει το σώμα σας πάνω στην καρέκλα. Αισθανθείτε την επαφή των ποδιών σας με το πάτωμα καθώς και των χεριών σας με την καρέκλα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε περιοχές στις οποίες υπάρχει ένταση και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα έτσι ώστε να την αποβάλλετε.

Ακολούθως ακούστε τους ήχους του περιβάλλοντος. Παρακολουθήστε με την ακοή σας ότι συμβαίνει γύρω σας, προσπαθώντας αυτό να μη σας επηρεάσει. Άλλωστε, αυτό που έχει να διδάξει ο διαλογισμός είναι πως τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει το μυαλό σας. Όσο έντονο και αν είναι.

Walking meditation 

Εάν έχετε τη δυνατότητα βγείτε έξω από το γραφείο ή καθίστε για μερικές στιγμές σε ένα παράθυρο. Η αίσθηση του φρέσκου αέρα θα σας βοηθήσει να κάνετε το διαλογισμό παιχνιδάκι. Έχοντας αφήσει στο παρελθόν την προκατάληψη πως το τέλειο meditation session γίνεται πάνω σε ένα mat, αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να επαναλάβετε τα ίδια βήματα, αλλά αυτή τη φορά όντας όρθιοι. Πάρτε πλήρη αίσθηση του εαυτού σας και προσπαθήστε -ενώ έχετε τα μάτια κλειστά- να νιώσετε το κάθε σημείο του σώματός σας. Από το κεφάλι μέχρι τα πόδια παίρνοντας παράλληλα, σωστές, διαφραγματικές αναπνοές. Μάλιστα, αν περπατάτε, προσπαθήστε να συγχρονίσετε την αναπνοή σας με κάθε βήμα που κάνετε. Αυτός ο τύπος ενεργού διαλογισμού δεν είναι μόνο χαλαρωτικός, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την περιττή ένταση από το μυαλό και το σώμα σας.

Repeat a silent mantra

2.png

Μη διστάσετε να δημιουργήσετε το δικό σας mantra ή μια φράση η οποία θα σας βοηθάει να θυμηθείτε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας. Επιλέξτε empowering quotes όπως το "Είμαι σημαντική" ή "Μπορώ να ανταπεξέλθω σε οτιδήποτε θέλω" και επαναλάβετέ το όποτε θεωρείτε πως αυτό είναι απαραίτητο. Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανθρώπους του χώρου πως όσο συχνότερα επαναλαμβάνετε κάτι, τόσο περισσότερο δίνετε στον εγκέφαλο το μήνυμα να ακολουθήσει αυτή τη λογική.

Practice during lunch

Εκμεταλλευτείτε υπέρ σας κάθε στιγμή, ακόμη και αυτή του φαγητού. Αντί να σπεύσετε να καταναλώσετε γρήγορα την κάθε μπουκιά, απολαύστε την. Παρατηρήστε τη μυρωδιά του φαγητού, το πώς φαίνεται οπτικά και αξιολογήστε την πολυπλοκότητα της γεύσης του. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πλήρη επίγνωση του τι τρώτε ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε να είστε ευγνώμονες. Δώστε στον εαυτό σας την "άδεια" να είστε πλήρως παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής σας, μαθαίνοντας να εστιάζετε.