fbpixel

Search icon
Search
6+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας πριν φύγετε για διακοπές
INTERIORS

6+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας πριν φύγετε για διακοπές

Οι last minute δουλειές που δεν πρέπει να παραλείψετε


Είστε έτοιμοι να φύγετε για διακοπές αλλά η σκέψη πως κάτι μπορεί να έχετε ξεχάσει είναι αυτή που πολλές φορές στερεί μερική από την απόλαυση των off days σας; Όσες φορές κι αν κάνετε check σε κάθε χώρο του σπιτιού σας, πάντα θα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως μπορεί κάποια αρμοδιότητα να σας έχει διαφύγει, γι' αυτό λοιπόν εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις last minute δουλειές που πρέπει να κάνετε πριν αφεθείτε σε vacation mode.

Φτιάξτε μια to do list και ξεκινήστε...

1. Μια γενικά καθαριότητα στους χώρους

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το να βάλετε σε τάξη τα πράγματά σας θα σας βοηθήσει στο να οργανώσετε καλύτερα τις διακοπές σας. Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για δείτε τι πραγματικά χρειάζεστε και τι όχι, προκειμένου να το απομακρύνετε και να μη σας πιάνει πια χώρο. Με αυτό το γενικό decluttering, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε το τοπίο και να σκεφτείτε καθαρά για το ποια πράγματα θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές, ενώ όταν επιστρέψετε από αυτές όλα θα βρίσκονται στην εντέλεια.

toledano-architects-wooden-ribbon-hd-12.webp
Image source: Architectural Digest

2. Τακτοποιήστε το ψυγείο

Καλό θα ήταν να μην επισκεφθείτε το supermarket για ένα μικρό διάστημα πριν φύγετε, γεμίζοντας το ψυγείο με προϊόντα που ενδέχεται να χαλάσουν σε περίπτωση που δεν προλάβετε να τα καταναλώσετε. Εξοπλιστείτε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα και απομακρύνεται από τα ράφια ό,τι έχει κοντινή ημερομηνία λήψης.

3. Καθαρίστε καλά τον πάγκο και τα ράφια της κουζίνας

Σειρά έχει η κουζίνα... Οι μικροσκοπικοί λεκέδες και τα ψίχουλα που δεν εντοπίζονται με γυμνό μάτι, μπορεί να σταθούν ως αφορμή για να συσσωρευτούν ζωύφια στους πάγκους και τα ράφια. Με λευκό ξύδι ή κάποιο ειδικό καθαριστικό γυαλίστε κάθε επιφάνεια για να είστε απόλυτα σίγουροι πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τον φούρνο και την εστία του.

paris-apartment-cococozy.jpg
Image source: Cococozy

4. Αλλάξτε σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Σκεφτείτε πως θα γυρίσετε από τις διακοπές σας και θα θέλετε να ξεκουραστείτε σε ένα καθαρό υπνοδωμάτιο. Γι' αυτό, πέρα από τις υπόλοιπες δουλειές, λίγες ώρες πριν φύγετε πλύνετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας και βάλτε καθαρές, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα και καθαρά όταν θα επιστέψετε.

5. Περιποιηθείτε τα φυτά σας

Σειρά έχει η φροντίδα των φυτών σας, ώστε όταν γυρίσετε να τα βρείτε ολοζώντανα και καταπράσινα. Φρόντισε να ποτίζονται τα φυτά σας όποτε και όσο πρέπει, είτε ενεργοποιώντας μια συσκευή αυτόματου ποτίσματος είτε δίνοντας τα κλειδιά σας σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο που θα αναλάβει αυτήν τη διαδικασία. Επίσης, κατεβάστε τις πολύ βαριές γλάστρες από τα κάγκελα και τα πρεβάζια σας, σε περίπτωση κάποιου δυνατού αέρα ή μιας βροχόπτωσης.

parisian-apartment-style.jpg
Image source: Solosophie

6. Εξοικονομείστε ενέργεια

Kι επειδή πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε αναπάντεχο μπορεί να προκύψει, μην ξεχάσετε να κατεβάσετε τον γενικό του νερού, καθώς και όλες τις ασφάλειες. Αφαιρέστε, επίσης, όλες τις πρίζες από κάθε παροχή ρεύματος σε όλους τους χώρους και απομακρύνετε οτιδήποτε εύφλεκτο από ηλεκτρονικές εστίες.

7. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα είναι κλειστά

Λίγο πριν κλειδώσετε την εξώπορτα, βεβαιωθείτε πως έχετε κλείσει όλα τα παράθυρα από κάθε δωμάτιο. Επίσης, είναι σημαντικό να κατεβάσετε τα ρολά έτσι ώστε να μην εισέρχεται ο ήλιος για το διάστημα που θα λείπετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατέψετε τα έπιπλα και τις κουρτίνες σας από φθορές και θα βρείτε το σπίτι σας σε μια πιο φυσιολογική θερμοκρασία.