fbpixel

Search icon
Search
5+1 γοητευτικά βιβλιοπωλεία σε ελληνικά νησιά μας κάνουν παρέα στις διακοπές μας
TRAVEL

5+1 γοητευτικά βιβλιοπωλεία σε ελληνικά νησιά μας κάνουν παρέα στις διακοπές μας

Δημιουργούν την πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα


Είναι μικροί θησαυροί που κρύβουν τη σοφία κάθε τόπου. Η κάθε σελίδα των βιβλίων τους μας καλωσορίζει στο νησί, χαρίζοντάς μας δίψα για μια καινούργια αφήγηση. Πολλές φορές, η πιο ήρεμη συντροφιά καθώς χαιρόμαστε τον ζεστό ήλιο του Αιγαίου και το αλάτι της θάλασσας είναι ένα καλό βιβλίο. Αυτή η στιγμή του χρόνου για τους περισσότερους συνδέεται άμεσα με μια γλυκιά τυπωμένη ιστορία. Μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει σε νέα γοητευτικά μονοπάτια. 

Πολλά όμορφα νησάκια της χώρας μας ξεχωρίζουν για τα βιβλιοπωλεία τους. Στην καρδιά της χώρας τους, η μυρωδιά του χαρτιού μας καλεί να τα γνωρίσουμε βαθιά. Ο θαλασσινός αέρας εισβάλλει από το παράθυρο και ξεφυλλίζει γρήγορα κάθε συγγραφικό παιδί που κατοικεί στο καταφύγιο αυτό. Σταματά και περιμένει να το επιλέξουμε. Η θερμή άμμος μας περιμένει για να ψιθυρίσουμε την πρώτη λέξη του.

Συγκεντρώσαμε έξι γραφικές γωνιές στα ελληνικά νησάκια που το σοφιστικέ του άρωμα γίνεται ένα με μια καλοκαιρινή σιέστα.

Book and Art: Τέχνη και παιχνίδι συναντιούνται στην Μυτιλήνη

book-1.jpg


«Ένα χώρος φτιαγμένος για αυτούς που αγαπάνε το βιβλίο, για αυτούς που τιμάνε την τέχνη και για τους νοσταλγούς του καλού παιχνιδιού», αποτελεί κεντρικό motto του. Συλλεκτικά βιβλία, vintage αξεσουάρ και είδη δώρων, καθώς και εκπλεπτυσμένα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους μας υποδέχονται θερμά στην παραδοσιακή Μυτιλήνη. Από τον Νοέμβριο του 2013 ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια ημέρα αφιερωμένη στο διάβασμα. 

Info: Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη, Facebook: Book and Art

Αντίλαλος: Ένα στολίδι γνώσης στην Τήνο

antilalos.jpg

Κυκλαδίτικο αεράκι, φρέσκα αρώματα από τριανταφυλλιές και βασιλικό μας καλωσορίζουν στο πρωινό μας γεύμα. Πρωταγωνιστής, όμως είναι το βιβλίο. Η φιλοσοφία του τριώροφου τοπικού αυτού βιβλιοπωλείου στην δροσερή Τήνο αγαπά τις second hand εκδόσεις. Δηλώνει θερμός εραστής της τέχνης. Φιλοξενεί συχνά εκθέσεις, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες παρέα με ένα cocktail η μια μπύρα, πιο αργά την νύχτα, διασκεδάζουμε παρέα με φιλοσοφικές συζητήσεις που μας συνεπαίρνουν. 

Info: Αφεντούλη & Παξιμάδη, Τήνος, facebook: Αντίλαλος coffee, books & attic / antilalos

Ατλαντίς: Το καλλιτεχνικό κρησφύγετο της Σαντορίνης

anlantis.jpg

Στο υπόγειο ενός από τα λευκά σπίτια της ρομαντικής Σαντορίνης, το Atlantis Books ξεκίνησε τον χειμώνα του 2004 από νεαρούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους βιβλιόφιλους που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο για αναγνώστες και συγγραφείς σε ένα από τα πιο όμορφα, αν και απομακρυσμένα, μέρη της Μεσογείου. Ένας χειροποίητος που μοιάζει με έναν ζωντανό οργανισμό που μοιράζει γνώση. Βιβλία σπάνια, που μετρούν χρόνια διαδρομής και ανήκουν στις πιο ελίτ συλλογές μας καλωσορίζουν με την υπόσχεση μιας ιδιαίτερης, γεμάτης με χρώματα και πνευματικά ταξίδια επίσκεψη.

Info: Οία, Σαντορίνη, Facebook: Atlantis Books

Πλους: Ένα μικρό σύμπαν συνάντησης στην ονειρική Κέρκυρα

-xUMze.jpg

Το βιβλιοπωλείο Πλους είναι το πρώτο αμιγές βιβλιοπωλείο στην Κέρκυρα και έχει συνδέσει την ύπαρξή του με προτάσεις πολιτισμού, γιατί πιστεύει ότι τα βιβλιοπωλεία είναι το καθένα τους ένα μικρό σύμπαν συνάντησης απόψεων και ανθρώπων. Ένα βιβλιοπωλείο από μιαν άλλη εποχή. Έργο παραμυθάδων. Δεν αντέχεις να μην περάσεις το κατώφλι του. Την είσοδό σου την αναγγέλλει το καμπανάκι της πόρτας. Μαγεία. Στο βάθος το καφέ αναγνωστήριο.Αρχίζεις το ταξίδι στα ράφια και στους πάγκους, η ηλικία των οποίων είναι περίπου εκατόν δέκα ετών. Έπιπλα παλιού φαρμακείου, στο χρώμα του έβενου, συνθέτουν την αισθητική του βιβλιοπωλείου.

Info: Νικηφόρου Θεοτόκη 91, Κέρκυρα, Facebook: ΠΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΚΑΦΕ

Σηματολόγιον: Απλότητα υψηλής αισθητικής στην Σίκινο

biblio-1-gBad0.jpg
Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι ρήσεις του Οδυσσέα αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Ο Στέλιος Ραγκάκος μαζί με την Μαλαματένια Τσεβά ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2016 και δημιούργησαν ένα αισθητικό "θαύμα" γεμάτο με αρώματα έντυπων σπάνιων μεταφράσεων, υψηλής ποιότητας βιβλία, τα οποία συνδυάζουν τις «εύκολες» εμπορικές προτάσεις, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει. 

Info: Κάστρο Σικίνου, Σίκινος

Για μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία δίπλα στην θάλασσα, μια επίσκεψη στις βάρκες βιβλιοθήκες της Κιμώλου αξίζει για να αποκτήσουμε μια γεμάτη εμπειρία αισθήσεων. 
varka.jpg
πηγή & φώτο: Κιμωλίστες, εθελονική ομάδα Κιμώλου

Αποτελεί μια ιδιαίτερη ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία έχει δημιουργηθεί από την ενδιαφέρουσα συνεργασία του κοινωφελούς ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, δωρητή των βαρκών – βιβλιοθηκών, ο οποίος έχει προσδώσει μια νέα πνοή στο νησί. Μια μοναδική ευκαιρία στην άμμο μας περιμένει.