fbpixel

Search icon
Search
TASTE

5 υπέροχες, νηστίσιμες και ισορροπημένες θερμιδικά συνταγές που δε χρειάζεται να είσαι vegan για να αγαπήσεις

Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο,κίτρινο και λευκό είναι η ιδανική βάση για εύκολα, comfort γεύματα τις ημέρες της νηστείας, αλλά και όχι μόνο


5 υπέροχες, νηστίσιμες και ισορροπημένες θερμιδικά συνταγές που δε χρειάζεται να είσαι vegan για να αγαπήσεις

Ένα νηστίσιμο γεύμα μπορεί να είναι πέρα από θρεπτικό, απόλυτα-comfort, νόστιμο και τελικά… καθόλου αδιάφορο; Τόσο που θα σας κρατήσει όρθιους στα μέσα μιας δύσκολης μέρας, θα είναι θερμιδικά ισορροπημένο και θα σας πείσει ότι έχει μια γεύση, γεμάτη και πλούσια όπως αυτές που σας κάνουν να λιώνετε; Όπως μια επική, τέλεια ψημένη πίτσα, μια κλασική μακαρονάδα με φρέσκα ζυμαρικά και τυρί που λιώνει, ένα βουτυράτο παγωτό, ένα burger αφράτο, ένα κομμάτι φέτα με φρέσκο ζεστό ψωμί. Γεύσεις που από όλους έχουν αγαπηθεί. 

Νομίζω όμως πως αν αγαπάτε το καλό φαγητό και σας αφορά το να προσέχετε με τι τρέφεστε, έχετε πια πολλές επιλογές. Το burger μπορεί να είναι εξίσου νόστιμο όταν ζυμώνεται με εξαιρετικά λαχανικά, το παγωτό μπορεί να είναι εξίσου θεϊκό, ελαφρύτερο, απίστευτα κρεμώδες, αλλά φτιαγμένο από οργανικά βιολογικά προϊόντα, και φυσικά το τυρί -που λόγω της καζεΐνης που εμπεριέχει είναι ενδεχομένως μια από τις πιο εθιστικές τροφές-, μπορεί να φτιαχτεί και αυτό με φυτικά παράγωγα. 

Και επειδή ζούμε σε μια εποχή που ο χρόνος είναι πολυτέλεια αλλά και ταυτόχρονα οι λόγοι που μας ωθούν στο να αποφεύγουμε τροφές που εμπεριέχουν ζωικά παράγωγα μπορεί να είναι πολύπλοκοι, το να βρίσκετε νόστιμες και πρακτικές συνταγές που σας χορταίνουν, και δεν τους λείπει αυτό το λαχταριστό «κάτι», είναι όντως σημαντικό. Και πλέον, είναι τα πάντα εφικτά, χάρη στην τεχνολογία τροφίμων.

Δοκιμάζοντας 5 vegan, νηστίσιμες συνταγές με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό.

987a0164.jpg

Πριν από μερικούς μήνες κάναμε την αρχή δοκιμάζοντας στο πλαίσιο ενός tasting ένα ελληνικότατο νηστίσιμο προϊόν συσκευασίας που ακούει στο όνομα «ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο». Και όντως ήταν ωραία αυτή η δοκιμή. Λευκό ή κίτρινο, είναι εξίσου τίμιο. Ελαφρύ, όχι όμως άγευστο. 

Κάποιοι επιλέγουν να το ονομάζουν ως νηστίσιμο «τυρί» αλλά η σύστασή του απέχει από αυτήν του κλασικού λευκού ή κίτρινου τυριού, από την στιγμή που δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από προσεγμένης ποιότητας φυτικά συστατικά: νερό, λάδι καρύδας, άμυλο πατάτας και ταπιόκας, φυσικό εκχύλισμα ελιάς, β-καροτένιο, καθώς επίσης εμπλουτίστηκε με τη βιταμίνη Β12 και το αντιοξειδωτικό φυσικό εκχύλισμα ελιάς. Ο συνδυασμός τους προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όχι μόνο γεύσης, αλλά και θρεπτικής αξίας.

Το να απέχουμε βέβαια από το κρέας ή από τα γαλακτοκομικά λόγω της νηστείας των ημερών, μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για να ψάξετε για μια vegan, νηστίσιμη πρώτη ύλη σαν βάση, για να πειραματιστείτε. Αυτή τη φορά η νηστεία των Χριστουγέννων μας έκανε να μπούμε στην κουζίνα, να δοκιμάσουμε, να φάμε, να εκτιμήσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σκεφτείτε μια τραγανή μπρουσκέτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό, ή ζεστά αφράτα, αλμυρά maffins, λαχταριστές βελουτέ, θρεπτικές σούπες, ζυμαρικά με μπόλικες στρώσεις από ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό και μια πίτσα τραγανή με ζουμερά, ολόφρεσκα λαχανικά.

Δοκιμάστε τες, και θα μας θυμηθείτε!

Μπρουσκέτες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, σπανάκι, πιπεριά και ντοματίνια

987a0137.jpg

Υλικά:

  • 4 κρίθινα ντάκος
  • 4 φέτες κίτρινο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο
  • 150 γρ. φρέσκο σπανάκι baby 
  • 3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες καρέ
  • 1 αβοκάντο
  • λίγο θυμάρι
  • 8 ντοματίνια 
  • λίγο ελαιόλαδο αρωματισμένο με φύλλα βασιλικού 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σούπα βελουτέ μπρόκολο με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο

987a0132.jpg

Υλικά

• 250 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο
• 1 κρεμμύδι1 σκ. σκόρδο
• 400 γρ. μπρόκολο
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 20 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
• 1 λίτρο νερό
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κύβος λαχανικών
• ½ ματσάκι δυόσμο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο, το νερό, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15- 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά της κατσαρόλας μαζί με τα φύλλα δυόσμου μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μία λεία σούπα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε.

        Νηστίσιμη πίτσα με λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο και ντιπ με βασιλικό

        987a0155.jpg

        Υλικά

        Για τη ζύμη:

        • 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
        • 1 φακελάκι μαγιά 
        • 1/2 κ.γ. ζάχαρη 
        • 1 κ.γ. αλάτι περίπου 
        • 1½ ποτήρι νερού χλιαρό 

        Για την πίτσα:

        • σάλτσα ντομάτας
        • ντοματίνια
        • 3 χρωματιστές πιπεριές 
        • κολοκυθάκια σε φέτες
        • 1 πακέτο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό 
        • 1 πακέτο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο σε φέτες 
        • 1/4 φλ. ελαιόλαδο 
        • πέστο Βασιλικού
        • αλάτι 
        • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

        Για το ντιπ: 

        Χτυπάμε στο μιξερ 1 κρέμα γάλακτος φυτική,1 συσκευασία ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και βασιλικό.

        Εκτέλεση: 

        Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε το νερό, λίγο λίγο, και το αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα. Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια. Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε επάνω τη σάλτσα ντομάτας, τα λαχανικά και στο τέλος το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, για 50΄και μέχρι να ροδίσει η πίτσα. Στο τέλος απλώνουμε τη σάλτσα πέστο.

        Νηστίσιμα maffins πρωινού με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό νηστίσιμο

        987a0158-umvg0.jpg

        Υλικά:

        • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
        • 2 φλ. γάλα νηστίσιμο
        • 3 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
        • 1 φλ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο
        • 1 φλ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο  λευκό
        • 3 φλ. αλεύρι
        • 1 κ. γλ. δυόσμο αποξηραμένο
        • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

        Εκτέλεση:

        Για τα αλμυρά muffins, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει χυλός. Προσθέτουμε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό τον δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για muffins. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C, στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά στη φόρμα κι έπειτα τα ξεφορμάρουμε.

        Μακαρόνια Σουφλέ με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό νηστίσιμο

        987a0172-BFvgt.jpg

        Υλικά:

        • 1 πακέτο 500 γρ. πένες
        • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
        • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
        • 1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί
        • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
        • 250 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο
        • 250 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
        • Αλάτι,πιπέρι

        Εκτέλεση:

        Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό και σουρώνουμε. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νεράκι και το λάδι να γυαλίσει και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες. Τα γυρίζουμε λίγες φορές μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε να μαγειρευτούν και να πιουν το ζουμί τους. Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση πένες, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο και λευκό, μια στρώση μανιτάρια κι επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα μακαρόνια και τα μανιτάρια. Στο τέλος ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

        Bon Appétit!

        www.evlogimeno.com

        Credits Φωτογραφιών: Κωνσταντίνος Σφίτης (Aris Rammos Studio Photoshooting)

        Σερβίτσια και Σκεύη: Παρουσίαση & Cook-Shop