fbpixel

Search icon
Search
TASTE

5 θεϊκά, «αλλιώτικα» χριστουγεννιάτικα γλυκά που μάθαμε να φτιάχνουμε στο πιο ωραίο εργαστήρι της πόλης

Στο Martha's Sweet Philosophy τα γλυκά έχουν άλλη χάρη


5 θεϊκά, «αλλιώτικα» χριστουγεννιάτικα γλυκά που μάθαμε να φτιάχνουμε στο πιο ωραίο εργαστήρι της πόλης

Φρέσκα βούτυρα που λιώνουν και μοσχοβολάνε, κρέμα πατισερί αφράτη, αέρινη, να θες να βουτήξεις το κουτάλι μέσα δίχως ενοχές, ζύμες, ζωηρές φράουλες, σοκολάτα να ρέει, μέλι, άχνη παντού και ξηροί καρποί φρέσκοι να σου σπάνε τη μύτη. Τα γλυκά που φτιάξαμε παρέα με τη Μάρθα ήταν όλα γιορτινά, νόστιμα και πολύ «αλλιώτικα».

717638879.jpg
homepage.jpg

Δε θα κάνω αυτή τη φορά συστάσεις για το εργαστήρι της που ανακάλυψα πέρυσι στο κέντρο, ούτε για την ίδια και την κουλτούρα της γύρω από το καλό γλυκό και τους ανθρώπους, γιατί σας τα έχω πει όλα αυτά. Και είχαμε να τα πούμε η αλήθεια είναι αρκετό καιρό. Ίσως από το τελευταίο workshop που κάναμε μαζί. Τότε που με έκανε να αγαπήσω τα cupcakes ενώ δεν ήξερα καν πώς να ανακατεύω σωστά τα υλικά! Και δεν ξέρω γιατί, όμως τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας, νομίζω αγαπάνε λίγο περισσότερο τα γλυκά κ’ αυτό το ροζ εργαστήρι, που μπαίνεις για να παραγγείλεις και όχι να αγοράσεις. 

gk01374.jpg

Αυτή λοιπόν τη φορά, σηκώσαμε μανίκια, ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα ημερολόγιο με μπισκότα που βγήκαν σε περιορισμένη διάθεση για την αντίστροφη μέτρηση των Χριστουγέννων και συνεχίσαμε ετοιμάζοντας μια λίστα με 5 θεϊκά γλυκά που ξεχωρίσαμε, και κάπως έτσι βρεθήκαμε εν όψει εορτών για να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας. Το challenge ήταν απολαυστικό, τα γλυκά μας πέτυχαν και σας προτείνω να με πιστέψετε, και να την επισκεφτείτε, γιατί όντως γίνεται ωραία δουλειά εκεί μέσα!

gk01260.jpg

Messed Pavlova - in a jar!

Η δική της εκδοχή για την πάβλοβα, αγαπάει μια ολόφρεσκη κρέμα πατισερί, τη σαντιγί, τις φρέσκες φράουλες αλλά κι έναν coulis (έναν πουρέ) φράουλας ζουμερό με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Κάντε τα εικόνα όλα αυτά τα υλικά, μέσα σ’ ένα γυάλινο βάζο το οποίο γεμίσαμε με μικρά μαρεγκάκια και με μια βελούδινη κρέμα πατισερί -που κλέψαμε από την προηγούμενή μας συνταγή με κάτι θεϊκά choux craquelin. Κομματάκια φράουλα που δροσίζουν και σπάνε ελαφρά και την ωραία την αίσθηση της κρέμας. Στο τέλος, το γλυκό απογειώθηκε με τη βοήθεια μια σύριγγας που την πατάς, για να τρέξει η σάλτσα φράουλας. 

gk01247.jpg

Κορμός «αλλιώς»

Αν «λιώνετε» για σοκολάτα και ξηρούς καρπούς αξίζει να της ζητήσετε να σας φτιάξει τον δικό της κορμό. Μου άρεσε γιατί ναι μεν έχει μπισκότο, αλλά κυρίως γιατί είναι πλουσιότερος σε φιστίκι Αιγίνης. Όσο φτιάχνουμε τη γέμιση, προσθέτουμε κάτι χαριτωμένα, mini marshmallows, macademia, cranberries και πορτοκαλί και μεγάλη ποσότητα σοκολάτας που δε φαντάζεστε πόσο ωραία δένει όταν αποκτά μια «φρουτώδη» διάσταση στις γεύσεις ο κορμός. Κι επειδή έχουμε γιορτές, σηκώσαμε μανίκια και φτιάξαμε κάτι μικρά «δεντράκια» αλλά αν θέλετε πιο abstract. Τα διακοσμήσαμε με βρώσιμα ανθάκια και κάπως έτσι η γαρνιτούρα μας έγινε τέλεια και απέκτησε ένα δικό της x-mas twist! Καθόλου βαρετό, καθόλου «συντηρητικό».

gk01302.jpg

Cupcake Βreakfast- Black forest

Τη Μάρθα την γνωρίσαμε μέσα από κάτι αφράτα cupcakes της, οπότε αυτή τη φορά της ζητήσαμε να μας φτιάξει ένα cupcake σοκολατένιο. Μέσα στη σοκολατένια ζύμη του είχε καφέ που το έκανε ακόμη πιο ιδιαίτερο, και στο σιρόπι του το ίδιο. Αυτό που με ξετρέλανε βέβαια είναι πως ήταν γεμιστό με ganache bitter σοκολάτας και βύσσινου! Ένα cream cheese frosting, ένα βυσσινάκι στην κορυφή κι έτοιμο!

In house - Marshmallows

Όποιος δεν έχει φάει έστω και μια φορά στη ζωή του marshmallows, τότε δεν ξέρει τι χάνει! Κι εσείς που τα σνομπάρετε, μάλλον έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές τις εκδοχές που κυκλοφορούν στο εμπόριο μέσα σε πλαστικά σακουλάκια. Πρώτη φορά που δοκίμασα τα marshmallows της Μάρθας ήταν σε ένα πάρτι, και ήταν απλά τέλεια. Πολύ αέρινα, μαλακά και γλυκά, όπως τους ταιριάζει. Βέβαια να ξέρετε πως έχουν μικρή διάρκεια ζωής σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου, αλλά αν νομίζετε ότι θα σας πάρει καιρό να τα καταναλώσετε, μάλλον πέφτετε έξω! Τα παιδιά κάτι ξέρουν και τα αγαπάνε! 

Μελομακάρονα & κουραμπιέδες

Αυτά τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά τα βάζω σε μια κατηγορία αν και το καθένα έχει το δικό του κοινό. Δε θα σας αποκαλύψω πολλά γιατί η συνταγή είναι μυστική κι έχει ταξιδέψει από γενιά σε γενιά και ξέρω πως τις ακολουθεί πιστά. Μπορείτε όμως να τα ζητήσετε κατά παραγγελία και με περιορισμένη διαθεσιμότητα, όμως σας εγγυώμαι, αν είστε από τους τυχερούς θα σας ανταμείψει η δοκιμή.

Να την επισκεφτείτε λοιπόν, και να της ζητήσετε ό,τι γλυκό τραβάει η όρεξή σας και για όποια περίσταση θέλετε! Θα σας κατευθύνει και θα σας δώσει ιδέες που δεν περιμένατε! Α, και μην ξεχνάτε τα Worskshops! Σας έχω ετοιμάσει μια λίστα παρακάτω, ενώ απ' όσο μάθαμε μπορείτε να κλείσετε και το δικό σας custom baking event!

gk01254.jpg

Workshops 

  1. 12/12: Christmas cupcakes decorations.
  2. 18/12: Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
  3. 21/12: Red velvet Christmas the party edition.
  4. 23/12: Surprise Christmas baking.

Σκρα 7, Θεσσαλονίκη.

Facebook: @marthascupcakesandmore

Instagram: @marthasweetphilosophy 

Credits Φωτογραφιών: Γιώργος Κωστόπουλoς