fbpixel

Search icon
Search
5+1 tips για έξυπνο online shopping στη φετινή Black Friday
LIFE & CAREER

5+1 tips για έξυπνο online shopping στη φετινή Black Friday

Πολύτιμες συμβουλές για αγορές που δεν πρόκειται να μετανιώσετε


Έφτασε και πάλι αυτή η μέρα για την οποία γίνεται ένας μικρός χαμός τα τελευταία χρόνια! Η φετινή Black Friday είναι πιο κοντά από ποτέ κι εσείς ίσως να βρίσκεστε σε σκέψεις για το ποια είναι τα ρούχα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται να βάλετε στη ζωή σας. Ακόμα και φέτος που τα μαγαζιά θα είναι κλειστά, με μια γρήγορη ματιά στις media πλατφόρμες βλέπουμε πως τα εκπτωτικά κομμάτια φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των online shops, ενώ οι σχετικές διαφημίσεις ολοένα και αυξάνονται.

Αυτά είναι τα πιο χρήσιμα tips που καλό είναι να λάβετε υπόψη σας πριν ξεκινήσετε τις online αγορές στη φετινή Black Friday!

Ανοίξτε την ντουλάπα σας και θέστε ερωτήσεις στον εαυτό σας

Αρχικά, θα πρέπει να βάλετε σε μια εύλογη σειρά τη σκέψη σας ξεκινώντας με μια γενική ματιά στα κομμάτια που ήδη έχετε στη συλλογή σας. Σκεφτείτε πόσο πολύ τα φοράτε στις εξόδους σας και κυρίως μέσα στο σπίτι, που μένουμε αυτό το διάστημα. Δείτε ποια έχουν παραμείνει με το καρτελάκι τους στο πέρασμα του χρόνου ή όσα δε σας κάνουν να νιώθετε όμορφα κάθε φορά που τα φοράτε. Έτσι, θα καταλάβετε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες κι ελλείψεις και βάσει αυτών θα αναζητήσετε τα νέα σας αποκτήματα ή θα παραμείνετε με όσα έχετε.

bf1.jpg

Εάν δεν ήταν σε έκπτωση, θα το αγοράζατε;

Αφού ρίξετε μια γρήγορη ματιά στα εκπτωτικά της φετινής Black Friday, ξεκινήστε να σκέφτεστε λίγο πιο ουσιαστικά και με γνώμονα ένα συγκεκριμένο budget. Είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν ψωνίζουν: βρίσκουν ένα ρούχο, ένα ζευγάρι παπούτσια, κάτι σχετικό με την τεχνολογία, το οποίο μπορεί να έχει μεγάλη έκπτωση και αυτομάτως νιώθουν πως το χρειάζονται. Δεν είναι όμως έτσι! Απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνετε μερικές δεύτερες σκέψεις πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Όταν το ξανασκεφτείτε θα καταλάβετε πως είτε όντως το χρειάζεστε πραγματικά, είτε απλώς θα αποδειχθεί ως μια ακόμα άχρηστη αγορά.

Σκεφτείτε εάν είναι όντως μια συμφέρουσα έκπτωση

Πολλές φορές μπορεί να παρασύρεστε από το γενικότερο κλίμα προσφορών που επικρατεί εξαιτίας των αμείωτων διαφημίσεων και τον ενθουσιασμό σας που ψάχνετε για νέα αποκτήματα, με αποτέλεσμα να μην συμπεριφέρεστε προσεκτικά. Πριν αποφασίσετε πως όντως θα αποκτήσετε το οτιδήποτε, παρατηρήστε την αρχική και την τελική του τιμή κι αν όντως σας συμφέρει, τοποθετήστε το στο καλάθι των αγορών σας. Συχνά οι καταστηματάρχες ρούχων, υποδημάτων και ειδών τεχνολογίας, ρίχνουν ελάχιστα τις τιμές των προϊόντων τους, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακά αυξημένη αρχική τιμή σε σχέση με αυτήν της έκπτωσης, κάτι που παρατηρείται έντονα την ημέρα της Black Friday.

bf.jpg

Αυτό που θα παραγγείλετε, λείπει πραγματικά από τη συλλογή σας;

Την απάντηση θα τη δώσετε εσείς στον εαυτό σας, ειδικά εάν αναλογιστείτε το πρώτο tip. Οι εκπτώσεις είναι η ευκαιρία σας να αποκτήσουμε ό,τι λείπει από την γκαρνταρόμπα μας. Ή μήπως όχι; Εάν βρείτε basics κομμάτια που να είναι σε έκπτωση αλλά εσείς έχετε ήδη μια μεγάλη συλλογή από αυτά, αποφύγετε να τα αγοράσετε. Φροντίστε να βρείτε άλλα, τελείως διαφορετικά που αξίζουν περισσότερο την προσοχή και τα χρήματά σας, τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμα τη θέση τους στην ντουλάπα σας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα είδη τεχνολογίας ή τα αντικείμενα για το σπίτι. Πρώτα να σκέφτεστε πώς μια αγορά μπορεί να σας ωφελήσει και ποιος θα είναι ο ρόλος της στην καθημερινότητά σας και μετά να προχωράτε σε αυτή.

Μην αγοράσετε κάτι εάν δεν είναι στο πραγματικό σας νούμερο

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά: βρίσκετε ένα κομμάτι που σας ενθουσιάζει, υπάρχει μόνο σε ένα νούμερο -διαφορετικό από αυτό που φοράτε συνήθως- και το αγοράζετε. Επιλέγετε να το κάνετε δικό σας επειδή σας εντυπωσίασε, είναι σε μια προνομιακή τιμή και ελπίζετε πως θα το φορέσετε, χωρίς να σας προβληματίζει η διαφορά στο μέγεθος. Ειδικά φέτος που δε θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα ρούχα που θα βάλετε στη shopping bag σας, κάντε αγορές που να είναι στο πραγματικό σας νούμερο, διότι αλλιώς θα στέκονται ολοκαίνουριες μέσα στην ντουλάπα σας. Ωστόσο εάν και πάλι η επιλογή αποδειχθεί λανθασμένη για το σώμα σας και το fit του ρούχου δε σας αρέσει, επιστέψτε το και παραγγείλτε κάποιο άλλο εφόσον υπάρχει σε πολλά online καταστήματα αυτή η δυνατότητα.

bl2.jpg

Φτιάξτε μια wish list με τις αγορές που επιθυμείτε

Εσείς που είστε περισσότερο της οργάνωσης, μια λίστα με όσα θέλετε να κάνετε δικά σας αυτήν την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να πετύχετε σωστότερες αγορές! Οργανώστε τις σκέψεις σας και καταγράψτε σε μια λίστα όλα όσα θέλετε να αγοράσετε. Όσο πιο έξυπνα και με βάση τα παραπάνω θα τη διαμορφώσετε, τόσο πιο εύκολα θα ξεδιαλύνεται στο μυαλό σας με ποια σειρά πρέπει να επιλεχθούν οι αγορές, ανάλογα με τις ανάγκες σας.