fbpixel

Search icon
Search
4+1 ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού που θα μεταμορφώσουν το σώμα σας σε χρόνο dt
WELLNESS

4+1 ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού που θα μεταμορφώσουν το σώμα σας σε χρόνο dt

Ήρθε η ώρα να τις εντάξετε στην fitness-routine σας


Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες εστιάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια ή οι γλουτοί και τα πόδια συνολικά, όσον αφορά στην gym-routine τους, ωστόσο, όπως σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία οι experts του χώρου, κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Για ένα καλοσχηματισμένο, σμιλευμένο σώμα, κλειδί είναι η ισορροπία, γι' αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε focus σε όλα τα σημεία του, προσπαθώντας να τα τονώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

Εάν ασκείστε συστηματικά και υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού, είναι πολύ πιθανό θα έχετε ακούσει για τη σημασία της ενδυνάμωσης κορμού, ενώ γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας. Η «ενίσχυση» της εν λόγω σωματικής περιοχής μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλές, διαφορετικές ασκήσεις κι εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές, που αξίζει να τις εντάξετε στην ρουτίνα σας ειδικότερα τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι.

Μεταμορφώστε σωστά το σώμα σας!

Κοιλιακοί

First things first, ξεκινάμε από την πρώτη και πιο βασική άσκηση, που αποτελεί μία καλή επιλογή είτε για αρχάριους, είτε και όχι. Οι κοιλιακοί πρέπει να έχουν θέση στο καθημερινό σας πρόγραμμα και δεν αποτελούν τυχαία σταθερό part ενός basic workout εδώ και χρόνια. Ξεκινήστε, εκτελώντας την πιο απλή μορφή τους και στη συνέχεια, σηκώστε τα πόδια σας σε ορθή γωνία, κάνοντας είτε "ροκανίσματα", είτε ολόκληρη την κίνηση, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε πιο άνετα και ολοκληρώστε με σετ ασκήσεων για τους κάτω κοιλιακούς. Ξαπλώστε ανάσκελα και προσπαθήστε να ανεβοκατεβάζετε τα πόδια σας με έναν σταθερό, αργό ρυθμό, μέχρι αυτά να δημιουργήσουν μία ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα σας. 4 σετ των 10 επαναλήψεων είναι ιδανικά για ένα πρώτο ξεκίνημα.

shutterstock-1057484948.jpg

Πλάγιοι κοιλιακοί

Είναι μία άσκηση, την οποία η αλήθεια είναι πως δεν την αγαπούν αρκετοί. Δεν είναι δύσκολη ή πολύ απαιτητική, αλλά απαιτεί συγκέντρωση και ισορροπία, τουλάχιστον στην αρχή. Οι πλάγιοι κοιλιακοί -ωστόσο- είναι αρκετά αποτελεσματικοί και στοχεύουν σε σημεία του σώματος που πρέπει να γυμναστούν και να "ξυπνήσουν". Γυρίστε στο πλάι, έχοντας ξαπλώσει ανάσκελα πρώτα και ασκώντας δύναμη στο έδαφος, στηριχθείτε στον αγκώνα της πλευράς που έχετε γυρίσει και σηκώστε το σώμα σας από το έδαφος. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και από τις δύο πλευρές, ακολουθώντας 4 σετ των 8-10 επαναλήψεων από κάθε πλευρά.

Ανυψώσεις ποδιών

Μία πιο απαιτητική, αλλά και πιο effective άσκηση, είναι οι ανυψώσεις ποδιών, καθώς απαιτεί δύναμη στο άνω σώμα και στον κορμό. Ξεκινήστε, χρησιμοποιώντας ένα μονόζυγο και έχοντας τα χέρια σας σε έκταση. Στη συνέχεια, ανασηκώνετε αργά τα πόδια σας μέχρι ο κορμός και τα πόδια σας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών και κρατήστε τα σε αυτή τη θέση πρωτού χαμηλώσετε ξανά τα πόδια σας στην αρχική θέση. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας είναι σε ευθεία καθόλη τη διάρκεια της άσκησης ώστε να ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτελέσετε την άσκηση αυτή με μια συστροφή στην κορυφή, προκειμένου να δουλέψετε και τους πλάγιους κοιλιακούς. 4 σετ των 10 επαναλήψεων είναι ιδανικά.

shutterstock-2130357422.jpg

Ρολάρισμα με μπάρα

Για τους gym-experts, αποτελεί την ιδανική άσκηση για κοιλιακούς, αν και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία αρκετά απαιτητική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, το ρολάρισμα με μπάρα, είναι μία άσκηση που αξίζει πραγματικά να προστεθεί στη workout ρουτίνα σας, καθώς τα οφέλη της είναι πολλαπλά και κάνει focus και σε άλλες περιοχές του σώματος, εκτός από τον κορμό. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από όρθια θέση και θα χρειαστείτε μια μπάρα. Σταθείτε με τα πόδια σας όρθια, τα πόδια ελαφρώς πιο κοντά από το πλάτος των ώμων και τα χέρια να φτάνουν μέχρι τη μπάρα. Ενώ κρατάτε την πλάτη σας ελαφρώς καμπυλωμένη, σπρώξτε τη μπάρα μακριά από το σώμα σας μέχρι ο κορμός σας να έρθει σε ευθεία. Κρατήστε αυτή τη θέση για δύο δευτερόλεπτα κι έπειτα, επιστρέψτε αργά κι ελεγχόμενα στην αρχική σας θέση. Σταδιακά, αυξήστε το βάρος της μπάρας, για να εξασφαλίσετε ότι οι κοιλιακοί σας θα αναπτύσσονται με ένταση και ακολουθήστε 4 σετ των 8 επαναλήψεων.

Άρσεις γλουτών

Μία ακόμη super αποτελεσματική άσκηση, που σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτεί και ιδιαίτερο εξοπλισμό, είναι οι άρσεις γλουτών. Ξαπλώστε στο πάτωμα, ανάσκελα με λυγισμένα πόδια και «σπάστε» τη μέση σας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μικρό κενό μεταξύ του πατώματος και της μέσης σας. Σηκώστε τη μέση και τους γλουτούς από το έδαφος, μέχρι να ισιώσει τελείως ο κορμός σας και παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα, για να χαμηλώσετε στη συνέχεια και να βρεθείτε ξανά στο πάτωμα με ελεγχόμενο τρόπο. 4 σετ των 10-12 επαναλήψεων είναι μία πολύ καλή αρχή. 

shutterstock-1637761297.jpg

Ο κορμός αποτελεί τον πυρήνα του σώματός μας και φιλοξενεί όλα τα ζωτικά όργανα και τους μύες που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε και να κινούμαστε, γι' αυτό και η εκγύμναση αυτής της περιοχής περιλαμβάνει ασκήσεις που προωθούν την ενδυνάμωση των γλουτών, της πλάτης και της κοιλιακής χώρας, καθώς και την ευλυγισία των ισχύων. Ένας ενδυναμωμένος κορμός συνεπάγεται και ένα δυνατό σώμα, με φόντο τη μείωση του πόνου της μέσης και της πλάτης, αλλά και των μυϊκών τραυματισμών και αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ-πολύ σημαντικό για όλους μας...