fbpixel

Search icon
Search
4 συνταγές με βιώσιμη προσέγγιση που θα απολαμβάνουμε on-repeat φέτος το καλοκαίρι
MAGAZINE

4 συνταγές με βιώσιμη προσέγγιση που θα απολαμβάνουμε on-repeat φέτος το καλοκαίρι

Με υψηλής ποιότητας προϊόντα που επιλέγουμε από τη Lidl Eλλάς


Καλοκαίρι, και το σκηνικό αλλάζει. Τα σπίτια ανοίγουν κι αγαπημένα πρόσωπα συγκεντρώνονται και πάλι γύρω από το τραπέζι. Μόνο που τώρα το μενού είναι διαφορετικό. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα θέλουμε πιάτα ελαφριά, με γεύσεις που θα μας δροσίσουν αφού ο καιρός ζεσταίνει. Απαραίτητο συστατικό; Τα επιλεγμένα υλικά από τη Lidl Ελλάς, η πιο βιώσιμη γκάμα προϊόντων στην καλύτερη τιμή. Η Lidl Ελλάς δεσμεύεται για τη συνεχή προστασία και την υπεύθυνη χρήση πόρων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της. Αυτό συνεπάγεται την προμήθεια πρώτων υλών με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, που εξασφαλίζει την αποφυγή και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και την προσεκτική χρήση του γλυκού νερού. H Lidl Ελλάς τηρεί ήδη από σήμερα την υπόσχεσή της. Τοπικά, πανελλαδικά και παγκόσμια, με δέσμευση και διαφάνεια.

Σαλάτα με φασολάκια, γαρίδες και δαμάσκηνα

flavor-010-as.jpg

Τα φρέσκα φασολάκια μπορούν να δημιουργήσουν μία εξαιρετικά νόστιμη σαλάτα. Στη συνταγή που ακολουθεί, τα συνδυάζουμε με γαρίδες, δαμάσκηνα κι ένα γευστικό ελαιόλαδο.

Υλικά για 1 μεγάλη σαλάτα / 4 άτομα

200 γρ. φασολάκια στρογγυλά Vegettera
150 γρ. πλιγούρι Μετσόβου Νώμα
1 κ. γλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα
400 γρ. κόκκινες γαρίδες Αιγαίου Νώμα
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 άγουρα δαμάσκηνα (βανίλιες) σε χοντρές φέτες
3-4 ραπανάκια σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Φρέσκα μυρωδικά

Για τη σάλτσα

1 κ. σ. (70 γρ.) ταραμάς
1 λεμόνι, τον χυμό του
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων Κρήτης Νώμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Βράζουμε τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ με παγωμένο νερό. Στραγγίζουμε ξανά και κόβουμε σε κομμάτια.

Βήμα 2:
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αφού βράσει, το στραγγίζουμε, προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για περίπου 5΄ ή μέχρι να είναι έτοιμες. Έπειτα, τις μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ, τοποθετούμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα της σαλάτας. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία δεμένη σάλτσα.

Βήμα 3:
Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε τα φασολάκια, το πλιγούρι, τις γαρίδες, τα κρεμμυδάκια, το δαμάσκηνο, τα ραπανάκια, τα μυρωδικά, τη σάλτσα (που ετοιμάσαμε), και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι στην κορυφή.

Φάβα με χταπόδι ξιδάτο

flavor-004-as.jpg

Χταπόδι και φάβα σε ένα πιάτο που συνδυάζει γη και θάλασσα με μοναδικό τρόπο!

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό χταπόδι
50 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων
Κρήτης Νώμα
50 γρ. ξίδι
1 φύλλο δάφνης
1 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι κόκκινο, σε φέτες
5 γρ. ρίγανη ξερή Νώμα
Πιπέρι

Για τη φάβα

300 γρ. Φάβα κομμένη Θεσσαλίας Νώμα
800 γρ. νερό
1 κρεμμύδι ξερό
1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων
Κρήτης Νώμα
Αλάτι & Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Χυμός λεμονιού
Eξαιρετικά παρθένο
ελαιόλαδο Χανίων
Κρήτης Νώμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό σκεύος με καπάκι για το μαγείρεμα του χταποδιού, το οποίο αφήνουμε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς λάδι, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε σε χαμηλής έντασης φωτιά να βράσει με τα δικά του υγρά. Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν είναι μαλακό, και συνήθως μία ώρα μαγειρέματος είναι αρκετή. Είναι σημαντικό να κάνουμε υπομονή και να μην ανοίγουμε το καπάκι. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Όταν ψηθεί, προσθέτουμε το μείγμα του ελαιόλαδου και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε.

Βήμα 2:
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη φάβα. Την τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, μέχρι να τρέχει διαυγές. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα σε αρκετό κρύο νερό για να τη σκεπάσει 3-4 δάχτυλα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ολόκληρο, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό σε μέτριας έντασης φωτιά για μία τουλάχιστον ώρα ή μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και η φάβα να χυλώσει.

Βήμα 3:
Όταν η φάβα είναι έτοιμη, σουρώνουμε και κρατάμε τα υγρά που τυχόν έχουν μείνει. Περνάμε τα όσπρια και το κρεμμύδι (που έβρασε μαζί) στο μούλτι μέχρι να έχουμε μία ωραία κρέμα. Αναδεικνύουμε τη γεύση με αλάτι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με το χταπόδι που ετοιμάσαμε.

Λαβράκι με σπαράγγια και κολοκυθάκια

flavor-033-as.jpg

Νομίζετε πως το μαγείρεμα του ψαριού στο σπίτι είναι μπελάς; Δοκιμάστε αυτήν τη συνταγή και θα αλλάξετε γνώμη.

Υλικά για 4-6 άτομα

4 φιλέτα λαβράκι
20 σπαράγγια πράσινα
3-4 κολοκυθάκια
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε μεγάλα κομμάτια
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Φρέσκα μυρωδικά
4-5 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Χανίων Κρήτης Νώμα
1 λεμόνι, τον χυμό του
Αλάτι & Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Αγγουράκι σε λωρίδες
Ραπανάκια σε φέτες
Φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Βήμα 1: Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Κάνουμε το ίδιο και με τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Απλώνουμε μία λαδόκολλα, βάζουμε τα λαχανικά και πάνω ακουμπάμε τα φιλέτα ψαριού. Προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε τη λαδόκολλα καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 25΄.

Βήμα 2:
Σερβίρουμε τα φιλέτα ψαριού με αγγουράκι, ραπανάκια και φρέσκα μυρωδικά στο πλάι.

Ραβανί με σιρόπι μανταρίνι και παγωτό

flavor-001-as.jpg

Το καλοκαίρι, ένα δροσερό γλυκό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με μία μπάλα παγωτό. Ή και δύο...

Υλικά για ένα ταψί 25x30 εκατοστά, περίπου 9 κομμάτια

6 αυγά αχυρώνα Νώμα
140 γρ. ζάχαρη
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο
Λίγο λάδι για το ταψί

Για το σιρόπι

300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. λικέρ μαστίχα Νώμα
200 γρ. νερό
1 λεμόνι, τον χυμό του

Για το σερβιρισμα

Bon Gelati παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

Βήμα 1: Στο μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα αυγά σταδιακά και ανακατεύουμε καλά. Αλευρώνουμε μια φόρμα, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λικέρ, το νερό, τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 3΄. Περιχύνουμε το κρύο ραβανί με το σιρόπι ζεστό. Σερβίρουμε με το παγωτό στην κορυφή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ, PΟV STUDIO

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024