Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε ανάγκη από συχνά, ελαφριά και δροσιστικά γεύματα που δε θα μας φουσκώνουν αλλά παράλληλα θα μας χορταίνουν. Οι σαλάτες είναι η ιδανική επιλογή για αυτήν την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν την πιο κατάλληλη εκδοχή για βραδινό. Οι εναλλακτικές είναι πολλές και διάφορες για όλα τα γούστα και τις γευστικές παλέτες ακόμα και των πιο απαιτητικών. Αυτό που έχουμε εμείς να σας προτείνουμε όμως είναι να δοκιμάσετε σαλάτες βασισμένες στα φρούτα εποχής, οι οποίες όχι μόνο θα σας χαρίσουν δροσιά και μοναδικές γεύσεις αλλά ταυτόχρονα θα σας δώσουν ανανέωση και πολλές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τις ημέρες με πολλή ζέστη.
Παρακάτω θα ανακαλύψετε 4 πεντανόστιμες σαλάτες με summer fruits που θα σας ξετρελάνουν!
Καλοκαιρινή σαλάτα με φρούτα και κατσικίσιο τυρί
Υλικά
Για τη βινεγκρέτ
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
- 100 γρ. ηλιέλαιο
Για τη σαλάτα
- 1 κολοκυθάκι
- 1/2 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 νεκταρίνι
- 1 βανίλια
- 150 γρ. σαλάτα mix
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 100 γρ. φράουλες
Εκτέλεση
Για τη βινεγκρέτ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε με ένα peeler το κολοκύθι, το αγγούρι και το καρότο σε λεπτές φλούδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Φροντίζουμε να μην βάλουμε τα σπόρια από το κολοκύθι και το αγγούρι. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά θα «ψηθούν» από τον πάγο και θα γίνουν πιο τραγανά. Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Κόβουμε το νεκταρίνι και τη βανίλια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την ανάμεικτη σαλάτα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κατσικίσιο σε κομμάτια, το κουκουνάρι και τις φράουλες. Σερβίρουμε με δυόσμο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα µε πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα
Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
- 1 πράσινη σαλάτα
- 1 ματσάκι ρόκα
- 4 λιαστές ντομάτες
- 4 φέτες πεπόνι
- 4 φέτες προσούτο
- 1/2 φλ. τσαγιού φλούδες πικάντικη γραβιέρα
- 1/2 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Για τη σος
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2 λιαστές ντομάτες
- 1/2 κ.γλ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε το προσούτο σε μία λαμαρίνα στην οποία πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε. Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω. Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας. Τοποθετούμε τα υλικά για τη σoς στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε και το ρίχνουμε στη σαλάτα.
Με κόκκινο λάχανο, σύκα και καρύδια
Υλικά
Για τη σαλάτα
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για τη σος:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Τρίβετε τα καρότα στο μούλτι. Κόβετε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβετε κι αυτό στο μούλτι ή το ψιλοκόβετε στο χέρι. Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζετε φτιάχνοντας τη σος. Στο μούλτι ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε τη σος στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρετε.
Very Berry Cheesecake salad
Υλικά
- 1 συσκευασία τυρί τυρί φιλαδέλφια
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 κούπες berries διαφόρων ειδών (raspberries, blueberries, blackberries)
- λίγες κατεψυγμένες φράουλες
Εκτέλεση
Αφού κόψετε τις φράουλες στα δύο την καθεμία και ρίξτε μέσα σε ένα μπολ όλων των ειδών τα μούρα και τις φράουλες, ανακατεύετε πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το τυρί και ανακατεύετε με μία μαρίζ. Σερβίρετε και απολαμβάνετε παρέα με τους φίλους σας.