fbpixel

Search icon
Search
3 τρόποι για να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν τον ύπνο
WELLNESS

3 τρόποι για να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν τον ύπνο

Κοιμηθείτε καλύτερα και νιώστε γεμάτοι ενέργεια όλη μέρα


Σίγουρα, οι περισσότεροι έχετε περάσει νύχτες, όπου το μυαλό μας αγωνιζόταν επί ώρες να ξεχάσει όσα συνέβησαν μέσα στην ημέρα και να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Όταν, μάλιστα, σας κυριεύει το άγχος, το να κοιμηθείτε γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. 

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι σας κρατάει το βράδυ ξύπνιους, η απώλεια επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μη παραγωγικές ημέρες, σε νεύρα και κόπωση. Παρακάτω, βρίσκονται οι τρεις κορυφαίες προτάσεις για το πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να καθαρίσει το μυαλό σας και να πέσετε στο κρεβάτι με μηδενικές έγνοιες, έτοιμοι να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. 

Κάντε διαλογισμό 

meditation-headphones-1024x682.jpg

Ο διαλογισμός είναι μια μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση και την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και των εξωτερικών ερεθισμάτων. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η κατάσταση της εσωτερικής σιωπής, δηλαδή το άδειασμα του μυαλού από όλες τις σκέψεις της ημέρας. Επίσης, η σωστή αναπνοή είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο σωστός διαλογισμός. 

Η εισπνοή πρέπει να γίνεται ξεκινώντας από την κοιλιά και τον θώρακα και όχι να φτάνει μόνο μέχρι τον θώρακα. Μάλιστα, η κοιλιακή αναπνοή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική γενικά στις αγχώδεις διαταραχές. Μία εύκολη στάση που μπορείτε να κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε είναι η εξής: Καθίστε σε μία οποιαδήποτε αναπαυτική θέση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε σε πρώτη φάση είναι να παρακολουθήσετε την εισπνοή και την εκπνοή σας. Παρατηρήστε τη διαστολή του σώματός σας, καθώς εισπνέετε και τη συστολή του καθώς εκπνέετε. Έτσι, θα νιώσετε αμέσως πιο χαλαροί και ήρεμοι. 

Απενεργοποιήστε το κινητό σας

mobile-phone.jpg

Κάθε φορά που πέφτετε στο κρεβάτι για ύπνο, σίγουρα δε θέλετε να πέφτουν μαζί σας και όλα τα tasks που είχατε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της επόμενης. Φροντίστε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο ή έστω να το βάλετε σε λειτουργία πτήσης. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα έχετε την έγνοια μήπως χτυπήσει κάποια προειδοποίηση από e-mail ή μήνυμα, ούτε θα μπορεί κάποιος να σας καλέσει ενώ κοιμάστε και να σας ξυπνήσει. Μάλιστα, η ακτινοβολία του κινητού που βρίσκεται δίπλα σας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και έτσι να διαταράξει τον ύπνο σας. 

Αθληθείτε 

hiit-workout-0.jpg

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, τα οφέλη από την εξάσκηση δεν είναι μόνο μυϊκά -μπορούν επίσης να είναι συναισθηματικά και ψυχικά. Για παράδειγμα, αντί να βλέπετε τη γυμναστική ως μία αγγαρεία, προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε αυτή τη δραστηριότητα ως έναν τρόπο, για να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να αποβάλετε το άγχος που τυχόν θα αισθάνεστε. Σκεφτείτε το ως την καθημερινή σας εκτόνωση ή το αγχολυτικό σας. Όχι μόνο θα αφήσετε πίσω σας οποιαδήποτε κακή ενέργεια ή διάθεση, αλλά εάν ασκηθείτε πριν τον ύπνο, θα νιώσετε την απαραίτητη κούραση ώστε να αποκοιμηθείτε αμέσως. Plus, κάντε ένα δροσιστικό ντους μετά το γυμναστήριο, για να αποφορτίσετε εντελώς σώμα και πνεύμα.