To καλοκαίρι είναι μια εποχή που όλοι μας θέλουμε να αισθανόμαστε ελαφρύτεροι. Αποζητούμε τρόπο να διατηρήσουμε τη σιλουέτα στα δικά μας αρεστά μέτρα και παράλληλα αναζητάμε δροσερές γεύσεις που θα μας χορτάσουν. Οι σαλάτες - ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές, με φρούτα και λαχανικά - αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους από εμάς περνούν τον χρόνο τους εκτός σπιτιού και βρίσκονται πολλές ώρες στο γραφείο. Εάν σκέφτεστε τι θα απολαύσετε στο επόμενο lunch break σας στη δουλειά, οι παρακάτω προτάσεις είναι ιδανικές!
Σαλάτα με φράουλες
Υλικά
- 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
- 150 γρ. baby ρόκα
- 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι
- 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα
- 200 γρ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές)
- 1 φλ. βρασμένο σιτάρι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- Λίγες φύτρες λαχανικών
Για τη βινεγκρέτ φράουλας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 6 φράουλες κατακόκκινες ώριμες
- Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες ώριμες και γερές. Στεγνώστε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες αφού τα πλύνετε σχολαστικά. Κόψτε τις φράουλες σε φέτες με ένα μαχαίρι για τη σαλάτα με φράουλες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και το δυόσμο. Προσθέτουμε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ φράουλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα γαρνίρουμε τις φύτρες και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με κριθαράκι με λαχανικά και φέτα
Υλικά
- 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 300 γρ. φέτα
- 250 γρ. καλαμπόκι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1/2 μάτσο βασιλικό ή δυόσμο
Εκτέλεση
Ξεκινήστε βάζοντας νερό να βράσει σε μία μεσαία κατσαρόλα. Μόλις βράσει, αλατίστε καλά και ρίξτε το κριθαράκι. Ανακατέψτε και βράστε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (ή 2-3 λεπτά λιγότερο για al dente αποτέλεσμα). Κόψτε τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι. Αλατίστε τα , ανακατέψτε καλά και αφήστε τα εκεί για 10 λεπτά. Παράλληλα κόψτε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και βάλτε τα σε ένα μπολ. Σουρώστε και το καλαμπόκι και ρίξτε το στο μπολ μαζί με τη φέτα που θα θρυμματίσετε με τα χέρια. Μόλις βράσει το κριθαράκι, σουρώστε το, πασπαλίστε με ελαιόλαδο, ανακατέψτε και αφήστε το να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Ρίξτε το στο μπολ και τρίψτε μπόλικο φρέσκο πιπέρι. Ψιλοκόψτε τον βασιλκό, ανακατέψτε τον στην σαλάτα και προσθέστε τον χυμό λεμονιού και λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύα την επόμενη ημέρα από το ψυγείο.
Για την vegan έκδοχή της σαλάτας με κριθαράκι, απλά αφαιρέστε την φέτα!
Συνταγή: madameginger.com
Καλοκαιρινή σαλάτα με φρούτα και κατσικίσιο τυρί
Υλικά
- 1 κολοκυθάκι
- 1/2 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 νεκταρίνι
- 1 βανίλια
- 150 γρ. σαλάτα mix
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 100 γρ. φράουλες
Για τη βινεγκρέτ
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 1 κ.σ. μέλιαλάτιπιπέρι
- 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
- 100 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.Προσθέτουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κόβουμε με ένα peeler το κολοκύθι, το αγγούρι και το καρότο σε λεπτές φλούδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Φροντίζουμε να μην βάλουμε τα σπόρια από το κολοκύθι και το αγγούρι.Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά θα «ψηθούν» από τον πάγο και θα γίνουν πιο τραγανά. Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Κόβουμε το νεκταρίνι και τη βανίλια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ.Προσθέτουμε την ανάμεικτη σαλάτα και ανακατεύουμε.Βάζουμε το κατσικίσιο σε κομμάτια, το κουκουνάρι και τις φράουλες. Σερβίρουμε με δυόσμο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης