fbpixel

Search icon
Search
3 λαχταριστές συνταγές για σπιτική πίτσα που θα ξετρελάνουν τους food lovers
TASTE

3 λαχταριστές συνταγές για σπιτική πίτσα που θα ξετρελάνουν τους food lovers

Δοκιμάστε τες και θα μας θυμηθείτε!


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί με τη θερμοκρασία ανεβάζει και τη διάθεσή μας! Τι καλύτερο λοιπόν, από το να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις ημερήσιες εξορμήσεις μας, αλλά και στα υπέροχα ειδυλλιακά βράδια μας με καλή παρέα. Εάν λοιπόν, ψάχνετε το ιδανικό σνακ για να συνοδεύσετε τις απόλυτες καλοκαιρινές σας εμπειρίες -χωρίς να επιβαρύνετε ωστόσο τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες- εμείς σας έχουμε τη λύση. Τρεις νόστιμες και λαχταριστές συνταγές για σπιτική πίτσα, που γίνονται πανεύκολα και πρόκειται να εντυπωσιάσουν και τους καλεσμένους σας! 

Καλή Όρεξη! 

Πίτσα χωρίς γλουτένη

shutterstock-423079435.jpg

(Της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου)

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γραμ. αλεύρι χωρίς γλουτένη (περίπου 3 κούπες)
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ χ.γ.
  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά χ.γ (σκόνη)
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 300 γραμ. νερό περίπου (1 γεμάτη κούπα)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πίτσα

  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτα για πίτσα
  • 2-3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
  • λίγη μοτσαρέλα μπαστούνι τριμμένη ή παρμεζάνα λίγο ελαιόλαδο
  • λίγη ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό

    Εκτέλεση

    Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και με κουτάλι τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Το προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με το ελαιόλαδο και το μέλι. Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε τη ζύμη, ξεκινώντας από το κέντρο με κυκλικές κινήσεις. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη στο μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή κι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την αδειάζουμε στον πάγκο και πασπαλίζοντάς αλεύρι οπότε κολλάει στα χέρια, τη ζυμώνουμε και κάνουμε τραβήγματα στην ζύμη για 6-8 λεπτά. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο ή αλευρωμένο και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45′ με 1 ώρα σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 230 βαθμούς C. Ακουμπήστε στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου, αναποδογυρισμένο ταψί ή πλάκα ψησίματος για πίτσα. Πρέπει να πυρώσει καλά, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ταμπανωτού φούρνου πίτσας. Χωρίζουμε τη ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη σε δυο μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ακόμα καλύτερα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, με τα δάχτυλα δίνουμε στη ζύμη σχήμα πίτσας με το επιθυμητό πάχος. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τη μεταφέρουμε με το αντικολλητικό χαρτί πάνω στην καυτή πλάκα ή ταψί. Την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 12-15′. Τότε, βάζουμε επάνω στη μισοψημένη πίτσα, λίγη σάλτσα ντομάτα και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Ακουμπάμε εδώ κι εκεί σε κομμάτια, τη φρέσκια μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη ή βασιλικό φρέσκο και ψήνουμε την πίτσα, για λίγα λεπτά επιπλέον, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Βγάζουμε την πίτσα σε ξύλινη επιφάνεια για να μην νοτίσει η βάση της. Τη σερβίρουμε ζεστη.

    Πίτσα με φρέσκα μανιτάρια & πιπεριές 

    shutterstock-1114507259.jpg

    (Toυ Γιώργου Τσούλη)

    Υλικά

    Για τη ζύμη

    • 500 γρ. αλεύρι, σκληρό
    • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ
    • 7 γρ. μαγιά, ξερή
    • 600-700ml. νερό
    • 70 ml ελαιόλαδο
    • 1 αυγό
    • 1/2 κ.σ. αλάτι
    • 1/2 κ.σ. ζάχαρη

      Για τη σάλτσα

      • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ
      • 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
      • 1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
      • 1 - 1,5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
      • 1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό
      • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
      • Αλάτι
      • Πιπέρι

      Για την πίτσα

      • Φρέσκα μανιτάρια
      • Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
      • Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
      • Ελιές, ροδέλες
      • Φέτα, τριμμένη
      • Τυρί gouda, τριμμένο

      Εκτέλεση 

      Στoν κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 2’. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60-90 λεπτά. Όταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη στα 6. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μια ζύμη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30εκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμάρια. Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της σάλτσας. Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της κάθε ζύμης, από πάνω βάζουμε το συνδυασμό των υλικών που θέλουμε και τελειώνουμε με το τυρί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου ανάποδα μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να πυρώσει. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό και τοποθετούμε την πίτσα επάνω. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα, την κόβουμε σε 10 - 12 κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα ζυμάρια.

      Πίτσα με προσούτο & ρόκα 

      3-LK66u.jpg

      Υλικά

      Για τη ζύμη

      • 9 γρ. μαγιά ξηρή
      • 250 γρ. νερό, χλιαρό
      • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
      • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
      • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
      • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
      • 1 πρέζα αλάτι
      • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
      • σάλτσα για πίτσα

      Για την πίτσα

      • Προσούτο
      • Ρόκα
      • Λάδι Τρούδας

      Εκτέλεση

      Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι).  Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα. Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.