fbpixel

Search icon
Search
3 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που φέρνουν μια νέα οπτική στον χώρο του design
DESIGN NEWS

3 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που φέρνουν μια νέα οπτική στον χώρο του design

Κτίρια απ’ όλο τον κόσμο που παραδίδουν μαθήματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχιτεκτονική αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και κάθε φορά έχει κάτι καινούριο να δείξει. Η μελέτη της αρχιτεκτονικής μιας πόλης είναι ένας τρόπος για να μελετήσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν και να καταλάβουμε καλύτερα τις ιδέες τους. Τα κτίρια, βέβαια, είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που συμβαδίζει με τις μοντέρνες απαιτήσεις αλλά έχει να διδάξει πολλά στις μελλοντικές γενιές. Νέα τεχνολογία, επαναστατικές διαδικασίες και όραμα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν το σχέδιο ενός αρχιτέκτονα το επόμενο μεγάλο σημείο θαυμασμού σε μία πόλη και να στρέψουν τον κόσμο του design σε μια τελείως καινούρια κατεύθυνση. 

Δείτε παρακάτω 3 αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που έχουν να διδάξουν περισσότερα σήμερα απ’ ό,τι στο μέλλον!

Parkroyal Collection Pickeringby WOHA, Σιγκαπούρη

2-3eD8G.jpg

Σχεδιασμένο από την τοπική εταιρία WOHA, το πολυτελές ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη αποτελεί επέκταση του Hong Lim Park, μιας πράσινης όασης που βρίσκεται δίπλα του. «Αυτή η περιοχή είναι δημοφιλής στην κεντρική Σιγκαπούρη, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Chinatown και στις πολυάσχολες επιχειρηματικές εταιρίες. Γι’ αυτό, στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον χώρο ανοιχτό στον κόσμο» δηλώνει ο Richard Hassel, ένας από τους ιδρυτές της WOHA, προσθέτοντας ότι η μορφή του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από ορεινούς βράχους και ορυζώνες. Οι αρχιτέκτονες «αγκάλιασαν» το πράσινο στοιχείο δημιουργώντας μια εικόνα που παρέπεμπε στη φύση. Το κτίριο φιλοξενεί 367 δωμάτια και χρησιμοποιεί αυτόματο σύστημα άρδευσης, τροφοδοτούμενο από ηλιακή ενέργεια. Τα μπαλκόνια βοηθάνε το κτίσμα να προφυλάσσεται από τον καυτό τροπικό ήλιο της πόλης, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για κλιματισμό, ώστε να γλιτώνει το ξενοδοχείο αρκετή ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί.

Gallery of Furniture by Chybík + Krištof, Τσεχία

3-nTRT3.jpg

Οι γκαλερί επίπλων σπάνια μένουν στη μνήμη του κόσμου για το εξωτερικό τους design, καθώς η χρησιμότητά τους αφορά το design των επίπλων. Αυτό έρχονται να ανατρέψουν οι νεαροί αρχιτέκτονες μιας σύγχρονης εταιρίας που ιδρύθηκε το 2010 κι έχει καταφέρει να κερδίσει την προσοχή όλων στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Για το εξωτερικό design του συγκεκριμένου κτίσματος, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν 900 πανομοιότυπες πλαστικές καρέκλες. Ο λόγος πίσω από αυτήν την τεχνική είναι η ανάγκη για πιο οικονομικές λύσεις στην υλοποίηση του design κτιρίων. Και όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες, «Τελικά καταλάβαμε ότι η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας: οι καρέκλες των πελατών ήταν η πιο αποτελεσματική τεχνική».

Bosjes Chapel by Steyn Studio, Νότια Αφρική

1-L9isN.jpg

Τοποθετημένο σε έναν αμπελώνα στη Νότια Αφρική, το Bosjes Chapel είναι η απόδειξη ότι κάτι ογκώδες μπορεί να φαίνεται αιθέριο στο ανθρώπινο μάτι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ενισχυμένο μπετό, γυαλί με προστατευτική επικάλυψη και μωσαϊκό δάπεδο. Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα κτίριο που ο κάθε επισκέπτης θα έβλεπε από τη δική του οπτική και θα έδινε τη δική του εξήγηση όσον αφορά το design. «Θέλαμε να προκαλέσουμε δέος κάνοντας ένα τεράστιο κτίσμα να φαίνεται σαν να επιπλέει στην επιφάνεια, σαν κατασκεύασμα από μια θεϊκή δύναμη, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι επισκέπτες θα νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν εισέρχονται σε αυτό», έχει δηλώσει ο Coetzee Steyn, επισημαίνοντας ότι στόχευε να δημιουργήσει μια «εκκλησία» που θα λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους επισκέπτες.