Σας πιάνει συχνά λιγούρα για κάτι που μπορεί να συνδυάζει τη γλυκιά και αλμυρή γεύση σε ένα; Τότε σίγουρα θα λατρέψετε τις παρακάτω συνταγές, οι οποίες περιέχουν φυστικοβούτυρο και είναι πραγματικά νοστιμότατες. Εκτός από την ενέργεια που θα σας προσφέρει, το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι απόλυτα γευστικό και αποτελεί έναν σύμμαχο ακόμα και στην απώλεια βάρους, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας μοναδικός πολτός αλεσμένων φιστικιών. Οι περισσότεροι φυσικά το γνωρίζουν ως το απόλυτο mate της αγαπημένης nutella, ωστόσο εμείς το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και σας παρουσιάζουμε και υπέροχες αλμυρές συνταγές με φυστικοβούτυρο!
Enjoy!
Κεφτεδάκια με φυστικοβούτυρο
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
(για 4 άτομα)
- 60 ml γάλα
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 400 γρ. κιμάς (50% μοσχάρι, 50% χοιρινό)
- 1/4 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 αυγό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. αλεύρι για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη sauce:
- 150 γρ. Φυστικοβούτυρο
- 200 ml ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον κιμά για τα κεφτεδάκια. Βουτάμε τη φέτα ψωμί στο γάλα και το αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, τη μουλιασμένη φέτα ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πλάθουμε τον κιμά για τουλάχιστον 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ενωθούν καλά τα υλικά. Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια, τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Περνάμε τα κεφτεδάκια από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, από όλες τις μεριές, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ετοιμάζουμε τη sauce. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το φυστικοβούτυρο και τη μισή δόση ζωμού και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σος. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τα ψωμιά στη μέση και τα ψήνουμε για 5 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC. Στρώνουμε τα κεφτεδάκια και τελικώς περιχύνουμε με τη sauce. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Παγωμένα brownies με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
- 1 φλ. φυστικοβούτυρο
- 4 κσ. κακάο
- 4-6 κ.σ μέλι
- 1/2 φλ. γάλα καρύδας παχύρρευστο
- 3 κ.σ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
- 2 πρέζες αλάτι
- λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
- 1/2 φλ. ξύσμα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για τα εύκολα παγωμένα brownies με φυστικοβούτυρο, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες τα πολτοποιούμε. Σε μικρό σκεύος ή μπολ στρώνουμε λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το παγώνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες μέχρι να σφίξει. Αναποδογυρίζουμε το παγωμένο γλυκό και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας. Αφήνουμε λίγο να ξεπαγώσει και σερβίρουμε.
Κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και καρύδα
Υλικά για το κοτόπουλο:
- 600 g. κοτόπουλο στήθος
- 3 μικρά κρεμμύδια ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπα fish sauce
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μάραθο σπόρους ή σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σπόρους ή σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρο:
- 150 g. Φυστικοβούτυρο
- 280 ml. γάλα καρύδας
- 50 ml. ζεστό νερό
- 1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
- 1 σκελίδες σκόρδο
- 20 ml. χυμό λάιμ
- 25 g. φρέσκο τζίντζερ
- 1 πιπεριά τσίλι
- 2 κουταλιές της σούπας λεμονόχορτο
- 2 κουταλιές της σούπας fish sauce
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 ½ κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
- 3 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε βαθύ γυάλινο σκεύος. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλέθουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε από 1-24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα βάζουμε μαζί με το σησαμέλαιο σ΄ ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά το φυστικοβούτυρο με το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, και το garam masala.Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί. Αν έχουμε τη δυνατότητα ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στο grill, σε bbq ή σε σχάρα στα κάρβουνα. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να παραμείνει τραγανό απ’ έξω και μέσα ζουμερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνουμε με σάλτσα φυστικοβούτυρο – καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τσίλι και λάιμ. Συνοδεύουμε με τα naan και ρύζι μπασμάτι.
Carrot Cake με φυστικοβούτυρο
Υλικά για το cake:
- 300 γρ. καρότα
- 1 μεγάλο μήλο
- 4 μεγάλα αυγά
- 50 γρ. Φυστικοβούτυρο
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 110 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. καρύδια
- 50 γρ. χουρμάδες
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες
- 195 ml. σπορέλαιο ή Παρθένο Σησαμέλαιο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Υλικά για την επικάλυψη με φυστικοβούτυρο:
- 80 γρ. Φυστικοβούτυρο
- 350 γρ. τυρί κρέμα
- 1 φασόλι φυσικής βανίλιας
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C και λαδώνουμε μια φόρμα ή τσέρκι, περίπου 24 εκατοστών, όπου θα ψήσουμε το carrot cake. Στον επεξεργαστή τροφίμων ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια. Σ΄ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα, ξηρά συστατικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα και το μήλο. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τ’ αυγά, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το Φυστικοβούτυρο. Μόλις ομογενοποιηθούν σταματάμε το χτύπημα, στο εξής δουλεύουμε με σπάτουλα. Προσθέτουμε τα καρότα και το μήλο ενώ σταδιακά το μείγμα των ξηρών συστατικών. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 3-4 λεπτά όλα τα υλικά. Τοποθετούμε την επικάλυψη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Μόλις ψηθεί το carrot cake, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, ακουμπισμένο σε σχάρα. Κόβουμε στη μέση το κέικ και απλώνουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα της επικάλυψης, κλείνουμε το carrot cake και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα.