fbpixel

Search icon
Search
20-minute rule: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει να κόψετε το αλκοόλ
HEALTH

20-minute rule: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει να κόψετε το αλκοόλ

Αναζητάτε έναν γρήγορο κι εύκολο τρόπο για να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ; Δοκιμάστε αυτόν!


Καθώς βρισκόμαστε στο 2024, που το ολιστικό wellness αποτελεί στόχο, η μείωση του αλκοόλ εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες πολλών από εμάς. Όσο fun και αν είναι τα cocktails σε μια βραδινή έξοδο, έχουμε συνειδητοποιήσει περισσότερο από ποτέ τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη υγεία μας - πόσο μάλλον το πόσο άσχημα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε την επόμενη μέρα.

Χρησιμοποιώντας προκλήσεις όπως το Dry January και το Sober October για να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το αλκοόλ - πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να πίνουν πιο προσεκτικά. Και εδώ έρχεται ο κανόνας των 20 λεπτών.

Αν δυσκολεύεστε να περιορίσετε τον αριθμό των ποτών που πίνετε κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς, η τήρηση του κανόνα των 20 λεπτών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να «σπάσετε» τη συνήθεια. Επίσης, δεν χρειάζεται να είστε έξω σε μπαρ για να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον κανόνα. Είναι εξίσου αποτελεσματικός για την αποτροπή εκείνων των βραδιών με φίλους, όταν τελειώνετε ένα μπουκάλι κρασί πριν καν το καταλάβετε. 

Scroll down για να μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κανόνα, καθώς και πληροφορίες για το πώς λειτουργεί.
shutterstock-2101691149.jpg

Τι είναι ο κανόνας των 20 λεπτών;

Ο κανόνας των 20 λεπτών είναι τόσο απλός όσο ακούγεται. Πριν παραγγείλετε, περιμένετε 20 λεπτά. Αυτό ισχύει τόσο στην αρχή της νύχτας, όταν σκέφτεστε να πιείτε, όσο και μεταξύ των ποτών. 

Μπορείτε ακόμα να προχωρήσετε και να πιείτε ένα ποτό μετά από αυτά τα 20 λεπτά, αλλά η ιδέα είναι ότι η λήψη αυτού του επιπλέον χρόνου σας δίνει την ευκαιρία να επανεκτιμήσετε την "ανάγκη" σας. Αυτό σπάει την "αλυσίδα" της κατανάλωσης αλκοόλ που μπορεί να συμβεί όταν είμαστε στη στιγμή - ειδικά όταν έχουμε κοινωνικές συναναστροφές.

Πώς λειτουργεί ο κανόνας των 20 λεπτών;

Ο κανόνας των 20 λεπτών λειτουργεί δίνοντάς μας χώρο για να σκεφτούμε. Η μέση επιθυμία διαρκεί περίπου έξι λεπτά, οπότε η σκέψη είναι ότι αν μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή σας για 20 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσουν τα συναισθήματα. Ο κανόνας σας επιτρέπει επίσης να αναγνωρίσετε την παρόρμησή σας, να απομακρυνθείτε από αυτήν και να σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε. 

Το να κάνετε ένα βήμα πίσω σας επιτρέπει επίσης να εκτιμήσετε πώς σας κάνει να αισθάνεστε όταν κάθεστε με την παρόρμησή σας - είναι κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι ή ταραγμένοι ή είστε εντάξει να μην πιείτε για λίγο; 

Η αξιολόγηση του τι συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τη σχέση σας με το αλκοόλ.

Όταν κάθεστε με την παρόρμησή σας προτού την πραγματοποιήσετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η επιθυμία προέρχεται από το αίσθημα πλήξης, άγχους ή συναισθηματικής φόρτισης. Το να αφιερώσετε αυτά τα 20 λεπτά για να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τα συναισθήματα στο σώμα σας μπορεί να είναι αρκετός χρόνος για να βοηθήσετε την επιθυμία να υποχωρήσει, και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μοτίβα και συνήθειες που συνδέονται με τις ορμές σας. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι θέλετε να πιείτε ένα ποτό σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Εν ολίγοις, ο κανόνας των 20 λεπτών βοηθά να σπάσει η σύνδεση μεταξύ ενός συναισθήματος και μιας πράξης - βοηθώντας σας να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στις επιλογές που κάνετε γύρω από το αλκοόλ. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να είστε πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι συμβαίνει όταν πίνετε.

Try it out!