fbpixel

Search icon
Search
3+1 εκπληκτικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε όταν κόψετε για πρώτη φορά το αλκοόλ
HEALTH

3+1 εκπληκτικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε όταν κόψετε για πρώτη φορά το αλκοόλ

Συμμετέχετε στο Dry January; Ακολουθούν μερικές από τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε κατά την πρώτη περίπου εβδομάδα.


Από το βελτιωμένο δέρμα μέχρι τη μείωση του άγχους, τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ είναι καλά τεκμηριωμένα. Είτε απολαμβάνετε μερικά μαρτίνι με τους φίλους σας το Σαββατοκύριακο είτε πίνετε ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε βράδυ μετά τη δουλειά, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και το μυαλό σας - γι' αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν ένα διάλειμμα τον Ιανουάριο.

Αλλά τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ δεν εμφανίζονται ως δια μαγείας. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία και μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες καλές (και κακές) αλλαγές καθώς το σώμα σας κατά τη διάρκεια της προσαρμογής. Για αυτό, λοιπόν, πρέπει να δώσετε στο σώμα σας χρόνο και χώρο για να κάνει τη δουλειά του.

Έτσι, είτε έχετε λάβει μέρος στο Dry January, είτε ενδιαφέρεστε να εγκαταλείψετε το αλκοόλ σας παρουσιάζουμε μερικά από τα facts που μπορείτε να περιμένετε όταν κόψετε το αλκόολ!
shutterstock-2201982235.jpg

1. Μπορεί να αισθάνεστε πιο νευρικοί πριν τον ύπνο

Αν και η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ποιότητας του ύπνου, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μερικές δυσκολίες μέχρι να φτάσετε στο σημείο αυτό. Η νέα έρευνα της μάρκας στρωμάτων Simba, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 1.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν στο Dry January τα τελευταία δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) αντιμετώπισε νυχτερινό άγχος στην αρχή.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, μπορείτε να κάνετε μερικές ήπιες διατάσεις, πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα ή χρησιμοποιώντας μερικά χαλαρωτικά αιθέρια έλαια (είτε σε ένα diffuser είτε με τη μορφή σπρέι για το μαξιλάρι), όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι ώρες πριν από τον ύπνο να είναι λίγο πιο ήρεμες.

2. Υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στο γυμναστήριο

Γνωρίζατε ότι η διακοπή του αλκοόλ θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον οφέλη για τους λάτρεις του γυμναστηρίου; Η αποφυγή του για ένα μήνα ή περισσότερο μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην απόδοσή σας αφού θα σας αφήσει με περισσότερη ενέργεια και θα κάνει επίσης τη διαφορά στην οικοδόμηση των μυών σας.

shutterstock-2230486103.jpg

3. Βλέπετε πιο έντονα, ζωντανά όνειρα

Το αλκοόλ έχει τη δύναμη να καταστέλλει τον ύπνο REM, οπότε αν πίνετε τακτικά, είναι πιθανό να μην κοιμάστε όσο θα έπρεπε. Έτσι, όταν σταματήσετε να πίνετε για λίγο, το σώμα σας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να αναπληρώσει - συχνά οδηγώντας σε μια "ανάκαμψη" σε αυτό το στάδιο του κύκλου του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δείτε τον εαυτό σας να ονειρεύεται περισσότερο.

4. Μπορεί να αντιμετωπίσετε emotional rollercoaster

Γνωρίζουμε ότι η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική υγεία, ιδίως όσον αφορά τη μείωση συναισθημάτων όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Αλλά βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι λίγο ανώμαλη η διαδρομή, χάρη στον αντίκτυπο που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο. Οπότε ιδανικό θα ήταν να κάνετε υπομονή για να δείτε τα long-term πλεονεκτήματα!