fbpixel

Search icon
Search
20 αριστουργηματικά κτίρια της πρωτεύουσας μας ανοίγονται στο φετινό ψηφιακό Athens Open House
DESIGN

20 αριστουργηματικά κτίρια της πρωτεύουσας μας ανοίγονται στο φετινό ψηφιακό Athens Open House

Μπείτε στον κόσμο των πιο μαγικών virtual tours και δείτε τα video του OHA 2020, τα οποία μάλιστα θα παραμείνουν διαθέσιμα για το κοινό στο διαδίκτυο


Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και πλέον καθιερωμένους θεσμούς της Ελλάδας, το OPEN HOUSE δείχνει πως συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταφέρνοντας ωστόσο να εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η σύγχρονη επικαιρότητα. Ενόψει των προκλήσεων που έφερε η πανδημία και σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα καινούρια δεδομένα, το φετινό OPEN HOUSE Athens είναι λίγο διαφορετικό. Η αεικίνητη ομάδα του δημιούργησε ένα event πιο προσβάσιμο από ποτέ σε όλους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα διαδικτυακά με online ξεναγήσεις, διαγωνισμούς και διαλέξεις.

To φετινό αυτό εγχείρημα δίνει την ευκαιρία στο κοινό, είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε όχι, να εξερευνήσει τους αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς, από τις οθόνες των σπιτιών του!

Απολαύστε 20 βίντεο με ξεναγήσεις σε 20 κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, θα έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα και θα παραμείνουν διαθέσιμα στο ίντερνετ ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί δωρεάν το κοινό στο κανάλι του Open House Athens στο youtube, αλλά και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, videos μάλιστα που συγκέντρωσαν πάνω από 30.000 views.

Τα κτίρια που συμμετέχουν είναι τα εξής:

M.M. House  

1-PX2Df.jpg

Η τριώροφη μονοκατοικία σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Έλενα Ζερβουδάκη (Ζ-level) το 2004-2006 πάνω στο ίχνος παλαιότερης κατοικίας του ‘20, από την οποία έχουν διατηρηθεί η περιμετρική όψη, η αυλή και η ψηλή περίφραξη. Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός ιδιωτικού μικρόκοσμου μέσα στην πόλη, όπου το φως, το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο αποτελούν την πρώτη θεματική ύλη για τη βιοκλιματική κατασκευή του.

Xώρος Τέχνης Arch  

2-gADRj.jpg

Το ARCH είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης στην Πλάκα, που σχεδιάστηκε από τις VOIS Architects (Κατερίνα Βορδώνη, Φάνια Σινανιώτη, Κατερίνα Συνοδινού) και ολοκληρώθηκε το 2019. Από την κύρια όψη, μήκους 22 μέτρων, και τα κατακόρυφα ανοίγματα έως τα εσωτερικά στοιχεία και τη λιτή πίσω όψη, το κτίριο επιχειρεί τη διατήρηση του παρελθόντος της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα την προβολή του στη σύγχρονη πραγματικότητα

Γραφεία Πληροφορικής - Epignosis 

3-9iIje.jpg

Τα γραφεία της εταιρίας πληροφορικής σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Θωμόπουλος και Συνεργάτες το 2018. Ο 3ος και 4ος όροφος του κτιρίου ενοποιήθηκαν ανοίγοντας κενά στην ενδιάμεση πλάκα, για λόγους λειτουργικούς και οπτικούς. Τα γραφεία οργανώνονται ως επιμέρους χώροι με πράσινες νησίδες βλάστησης, που χρησιμοποιούνται ως σημεία συνάντησης και χαλάρωσης, δημιουργώντας την εντύπωση υπαίθριου χώρου. 

Διαμέρισμα στη Μπλε Πολυκατοικία 

4-OuCtW.jpg

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται στη “Μπλε Πολυκατοικία”, ανακαινίστηκε το 2019 από το αρχιτεκτονικό γραφείο CADU Architects. Η πολυκατοικία αποτελεί εμβληματικό κτίριο του ελληνικού μοντερνισμού, έργο του αρχιτέκτονα Κυριακούλη Παναγιωτάκου και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.

Κτίριο Κατοικιών στη Σαρανταπήχου 

5-HSRX8.jpg

Μια πενταώροφη πολυκατοικία, δείγμα του μπρουταλιστικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες Νίνα και Νικόλα Δημητριάδη, μετασχηματίζεται πλήρως από το γραφείο En Route Architecture. Με διακριτή χρήση χρωμάτων και καμπύλων κιγκλιδωμάτων, το κτίριο ξεχωρίζει, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται στην αστική εικόνα της περιοχής του Λόφου του Λυκαβηττού. 

Boutique Ξενοδοχείο Monsieur Didot  

6-us8Cp.jpg

Η άλλοτε νεοκλασική κατοικία μιας επιφανούς οικογένειας του 1880 μετατράπηκε το 2019 σε boutique ξενοδοχείο από τους ΒaBatchas Design Studio. Το ατμοσφαιρικό σκηνικό που δημιουργήθηκε μέσα από τον σχεδιασμό, υποδέχεται τους επισκέπτες με σκοπό να μοιραστεί μαζί τους την καλά κρυμμένη και απολαυστική πλευρά της ζωής των ευγενών της παλιάς Αθήνας. 

Κατάστημα Ancient Greek Sandals 

7-VFfWe.jpg

Το κατάστημα σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο A Whale’s architects, το 2019, και βρίσκεται στο πρώτο κτίριο της Ελλάδας από οπλισμένο σκυρόδεμα, που χτίστηκε το 1907. 

Ξενοδοχείο Coco-Mat Athens Jumelle  

8-8dAsE.jpg

Παράρτημα του Coco-Mat Athens στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το καινούριο αυτό ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τους Elastic Architects, ακολουθώντας το ίδιο αρχιτεκτονικό «λεξιλόγιο». Στεγάζεται σε δύο κτίσματα, ένα νεοκλασικό του 1925 και μια πολυκατοικία του ’60. Όπως και στο Coco-Mat Athens, στην όψη του κτιρίου κυριαρχούν τα έρκερ (αρχιτεκτονικές προεξοχές) και οι ξύλινες κατακόρυφες κινητές περσίδες, που προσφέρουν σκίαση, αλλά και ιδιωτικότητα. 

Γραφείο Ι. Δεσποτόπουλου - Αngelos Bratis Studio

9-UW3Am.jpg

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο του Bauhaus και του Μοντέρνου Κινήματος στην Ελλάδα, Ιωάννη Δεσποτόπουλο, το studio του σχεδιαστή μόδας Άγγελου Μπράτη αποτελεί μια μοναδική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Ο χώρος διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος, τόσο στο επίπεδο διάρθρωσης, όσο και σε επίπλωση, μόνο που αυτήν τη φορά τα ντουλάπια είναι γεμάτα με υφάσματα, πατρόν και κλωστές. 

Ξενοδοχείο The Modernist Athens  

10-WMmXN.jpg

Το Modernist Athens στεγάζεται στο κτίριο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε την Πρεσβεία του Καναδά, σε έναν ήσυχο δρόμο με θέα μια κατάφυτη, κατοικημένη πλατεία του Κολωνακίου. Οι αρχιτέκτονες FORMrelated μεταμόρφωσαν το γοητευτικό, γωνιακό κτίριο με τα πολλά μπαλκόνια, ακολουθώντας την αισθητική του Modernist, συνδυάζοντας δηλαδή την απλή, σύγχρονη πολυτέλεια με τον μίνιμαλ δανέζικο σχεδιασμό και διατηρώντας ταυτόχρονα τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του κτιρίου από τα μέσα του 20ού αιώνα. 

Πανόπτης 

11-DTvAg.jpg

Το τυπικό διαμέρισμα της δεκαετίας του ’70 μετατράπηκε σε σύγχρονη κατοικία από τους Gavalas Architects, το 2019. Η γραμμική του κάτοψη με τη χαρακτηριστική θέα προς τον Παρθενώνα συνέβαλαν στη συνθετική ιδέα ενός παιχνιδιού μεταξύ κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, φωτό-σκιάς και θέασης-απόκρυψης της πόλης. 

Kατοικία Φωτογράφου  

12-nScA2.jpg

Ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ’30 αποκτά διπλή υπόσταση μετά την ανακαίνισή του το 2019 από τους Tsolakis Architects. Το διαμέρισμα-γκαλερί φωτογραφίας ενεργοποιεί το βλέμμα μέσα από την πλέον ενιαία κάτοψη, ενώ τα επιμέρους πλάνα της, σε διάλογο με τις καδραρισμένες φωτογραφίες του καλλιτέχνη, μεταμορφώνουν την ίδια την κατοικία σε ένα πολύπτυχο έκθεμα. 

Ατελιέ Οδού Κυκλάδων  

13-0oelV.jpg

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της Αθήνας, που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Είναι έργο του αρχιτέκτονα του κινήματος Bauhaus, Αριστομένη Προβελέγγιου, και χτίστηκε το 1958. Το 2009 ανακαινίστηκε με ευαισθησία και σεβασμό από τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη, ο οποίος το χρησιμοποιεί ως ατελιέ. 

Διαμέρισμα με Κήπο 

14-4FFiY.jpg

Το 2019, ένα ιδιαίτερο διαμέρισμα του 70’ ανακαινίστηκε από την αρχιτέκτονα Ναταλία Μπαζαίου, με έμφαση στους πράσινους και ανοιχτούς χώρους, αλλά και αρχές όπως η διαφάνεια, η χαλαρότητα και ο παιγνιώδης χαρακτήρας. Κάθε δωμάτιο ανανεώνεται χωρίς κλασικούς περιορισμούς και τάσεις διαχωρισμού, διατηρώντας μια ατμόσφαιρα βασισμένη στη χρήση/επανάχρηση ακατέργαστων υλικών με χαρακτηριστική υφή. 

Pentelica Pharmacy  

15.jpg

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους LL Associates και ολοκληρώθηκε το 2016. Έχει λάβει έπαινο ως «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016» από το περιοδικό Δομές. Η εμπορική του ονομασία προέκυψε από το ενδημικό φυτό “Silene pentelica”, που φύεται αποκλειστικά στο βουνό της Πεντέλης. 

Νεοκλασικό στον Πειραιά 

16.jpg

Το νεοκλασικό του Λιθογραφείου, στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόσφατη αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020 από τη Dimand Real Estate Development. 

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη 

17.jpg

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1907, αρχικά ιδιοκτησία του εμπόρου, τραπεζίτη και πολιτικού Γεωργίου Στρίγκου. Με ιδιαίτερη ιστορία, καθώς επιτάχθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τα γερμανικά στρατεύματα, αποτέλεσε στέγη της Λέσχης Αξιωματικών του Βασιλικού Ναυτικού και αργότερα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Σήμερα, έργα αναπαλαίωσης και συντήρησης του 2014 έχουν επιτύχει την ανάδειξη του χώρου ως ένα περιβάλλον που τονίζει το παλιό βιβλίο ως πηγή γνώσης. 

Ilioupoli Apartment  

18.jpg

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme ανακαίνισε το 2019 ένα μισοβυθισμένο υπόγειο μιας τυπικής τριώροφης πολυκατοικίας, που χρησίμευε ως αποθήκη. Η σχεδιαστική πρόκληση περιλάμβανε την αίσθηση του υπόσκαφου και του μικρού μεγέθους, θέματα που επιλύθηκαν μέσω της ποικιλίας και των διαφορετικών τύπων κατασκευών, λεπτομερειών και αισθητικών επιλογών που κάνουν τον χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος, καθώς και μέσω των διατρήσεων στις κατασκευές που επιτρέπουν στο βλέμμα να κινηθεί, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση βάθους.

Διαμέρισμα στη Γλυφάδα

19.jpg

Οι schema architecture & engineering σχεδίασαν το “Harmony Apartment”, μια μεζονέτα που εκτείνεται στους δύο τελευταίους ορόφους μιας πολυκατοικίας του 2000. Με στόχο την αύξηση του φυσικού φωτός στο εσωτερικό της κατοικίας, οι λειτουργίες χωρίζονται με ξύλινες περσίδες που επιτρέπουν στο φως να διαπερνά, δημιουργώντας ένα παιχνίδισμα ανάμεσά τους. Το έργο έχει βραβευτεί με το “Big See Interior Design Award”, το 2019. 

Μονοκατοικία στα Μέγαρα 

20-XcKDI.jpg

Η κατοικία στα Μέγαρα βρίσκεται σε ένα πεδίο απομονωμένο, ερημικό. Με το τριγωνικό της σχήμα αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοιχτό σε αυτό: οι δύο πλευρές του τριγώνου παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network και κατασκευασμένη το 2016, έχει λάβει το βραβείο “Hauser 2016” και ήταν υποψήφια για το βραβείο “Mies Van Der Rohe 2017. 

Ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες δράσεις:

OPEN your portfolio

Η Σχολή Βακαλό Art & Design, με σκοπό την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την ενίσχυση του κύρους του επαγγελματικού χώρου της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, προσφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μια υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Περισσότερες πληροφορίες θα  βρείτε εδώ

Isomat Open Vote 

Βραβείο κοινού: Διαγωνισμός για την ανάδειξη της αγαπημένης ξενάγησης του κοινού. Το πρώτο σε ψήφους virtual tour θα συμμετέχει στο virtual event του Open House Worldwide, ενώ ένας νικητής, που θα προκύψει έπειτα από κλήρωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους, θα κερδίσει ένα δώρο. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκετε εδώ

3D Virtual Tour

Προσφέρεται επίσης μια φανταστική εμπειρία τρισδιάστατης (3D) ξενάγησης στον χώρο του ξενοδοχείου The Modernist Athens χρησιμοποιώντας την MatterportPro2 3D Camera. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο όπως ακριβώς θα έκαναν με τη φυσική τους παρουσία. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πλατφόρμας θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτεί μια ξενάγηση στο πλαίσιο της διοργάνωσης OPEN ATHENS 2020. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Open Photo 

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens, δίνει αυτήν τη χρονιά την ευκαιρία στο κοινό να αναδείξει το αγαπημένο του κτίριο στην Αθήνα. Το κοινό μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό με θέμα, «Το αγαπημένο σας κτίριο στην Αθήνα», ανεβάζοντας φωτογραφίες του από δημόσιο προφίλ στο instagram, γράφοντας #kleemann _oha2020. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Good to Know 

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Στην Αθήνα πραγματοποιείται από το 2014, ενώ στη Θεσσαλονίκη από το 2012.