fbpixel

Search icon
Search
10+1 συστατικά που πράγματι λειτουργούν κατά της γήρανσης
FACE & BODY

10+1 συστατικά που πράγματι λειτουργούν κατά της γήρανσης

Ποια συστατικά είναι όντως κλινικά αποδεδειγμένα όσον αφορά στην αντιγήρανση;


Όταν πρόκειται για συστατικά αντιγηραντικής φροντίδας της επιδερμίδας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Πρώτον, υπάρχουν μόνο μια συγκεκριμένα συστατικά που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι έχουν αντιγηραντικές, ρυτιδο-μειωτικές επιδράσεις. Και κανένα από αυτά δεν κάνει θαύματα σε μια νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιείτε τακτικά και να έχετε υπομονή πριν δείτε μια αξιοσημείωτη διαφορά στο δέρμα σας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι, όταν ενσωματώνετε τα εν λόγω συστατικά στη ρουτίνα σας τακτικά και υπεύθυνα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρκετά δραματικά. Έτσι, με όλο τον κορεσμό στη βιομηχανία της ομορφιάς και των συστατικών, ποια συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας λειτουργούν πραγματικά όταν πρόκειται για την γήρανση;

Παρακάτω, εντοπίσαμε τα πιο αποτελεσματικά συστατικά αντιγήρανσης που πρέπει να αναζητήσετε στα προϊόντα περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων συστατικών που “αναστατώνουν” την αγορά!
98611.jpg

1. Αντηλιακό

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι έως και το 80% των ορατών σημείων γήρανσης του προσώπου προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο, οπότε η καθημερινή χρήση SPF είναι ζωτικής σημασίας. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αρχίστε να φοράτε SPF ευρέος φάσματος 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα. Το αντηλιακό είναι το νούμερο ένα μελετημένο συστατικό αντιγήρανσης. Μπορεί να μην φαίνεται τόσο fancy, αλλά χωρίς αντηλιακό, οποιοδήποτε άλλο προϊόν χρησιμοποιείτε θα ακυρωθεί από τη ζημιά που προκαλεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Το αντηλιακό όχι μόνο προστατεύει το DNA του δέρματός σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά δίνει στα κύτταρα του δέρματός σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναγεννηθούν, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης ρυτίδων και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος.

2. Ρετινοειδή

Μετά τα αντηλιακά, τα ρετινοειδή είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό αντιγηραντικό συστατικό στην αγορά. Η λέξη "ρετινοειδές" είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει διάφορα πιο συγκεκριμένα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ρετινόλης που κυκλοφορεί χωρίς συνταγή και των συνταγογραφούμενων ρετινοειδών όπως η τρετινοΐνη.

Η ρετινόλη είναι ένα ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό που λειτουργεί για να διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και να αυξήσει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου του δέρματός μας στην επιδερμίδα. Η ρετινόλη -την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φαρμακείο ή beauty shop- είναι απίστευτα καλά μελετημένη και καλά υποστηριζόμενη ως αντιγηραντικό συστατικό. Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό είναι ένα συνταγογραφούμενο ρετινοειδές όπως το Retin-A. Αν λοιπόν θέλετε σοβαρά να φροντίσετε το δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για μια συνταγή.

2531.jpg

3. Bakuchiol

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη λόγω εγκυμοσύνης, θηλασμού ή ευαισθησίας του δέρματος, η βακουτσιόλη είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση ρετινόλης που εξακολουθεί να είναι καλά μελετημένη και αποτελεσματική σε κλινικές δοκιμές. Η βακουτσιόλη είναι ένα φυσικό παράγωγο της ρετινόλης που διεγείρει επίσης τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και αυξάνει την υπάρχουσα παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας. Ωστόσο, αυτό που είναι το κλειδί με τη βακουτσιόλη είναι ότι ενισχύει ταυτόχρονα τον φραγμό υγρασίας του δέρματος, αποτρέποντας την εμφάνιση πιθανών ερεθισμών ή απώλειας υγρασίας.

4. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζεται καλά με τα αντηλιακά για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στη δημιουργία κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσει τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος να αντιμετωπίσουν την υπερμελάγχρωση.

Το κολλαγόνο εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι μια σημαντική ουσία για τη διατήρηση της σφριγηλής, ελαστικής εμφάνισης του δέρματος - αλλά μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Έτσι, η χρήση ενός καθημερινού ορού βιταμίνης C είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την απώλεια κολλαγόνου που σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και για να βοηθήσετε στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου.

5. Φερουλικό οξύ

Για μια ακόμα πιο ισχυρή φόρμουλα βιταμίνης C, αναζητήστε ορούς βιταμίνης C που έχουν σχεδιαστεί με φερουλικό οξύ. Η παρουσία του φερουλικού οξέος όχι μόνο βοηθά στη σταθεροποίηση των τύπων βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό από μόνο του. Το φερουλικό οξύ λειτουργεί εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν την υπάρχουσα παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό προέρχεται από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας, τη βλάβη του μπλε φωτός κ.λπ. Έτσι, βοηθά στη διατήρηση της υπάρχουσας παραγωγής κολλαγόνου και στη διατήρηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης.

6722.jpg

6. Πεπτίδια

Τα πεπτίδια είναι δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και στέλνουν σήματα που βοηθούν στην οικοδόμηση του κολλαγόνου. Και ανάλογα με το πεπτίδιο, μπορούν επίσης να στείλουν σήματα για τη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος. Αν και λιγότερο συχνά συζητούνται από συστατικά όπως ο SPF και η ρετινόλη, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια είναι αρκετά αποτελεσματικά όσον αφορά την αντιγήρανση. Μια μελέτη του 2019 που διεξήχθη σε μια ομάδα 22 γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή πεπτιδίων δημιούργησε "σημαντικές βελτιώσεις στις ρυτίδες του δέρματος" σε μόλις δύο εβδομάδες. Τα πεπτίδια θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συστατικά αντιγήρανσης για τα χείλη ειδικότερα και μπορούν να αποτρέψουν ανησυχίες όπως η ξηρότητα των χειλιών, η αραίωση και το ράγισμα.

7. Υαλουρονικό οξύ

Ιδιαίτερα για το ξηρό δέρμα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα διόγκωσης, καθώς και να βελτιώσει το δέρμα με την πάροδο του χρόνου. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά. Θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και είναι ευχάριστο για το ξηρό δέρμα και τις ρυτίδες.

8. Επιδερμικός αυξητικός παράγοντας

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι μεγάλες πρωτεΐνες που προέρχονται είτε από ανθρώπινα κύτταρα, είτε από ζωικά, είτε από φυτικά κύτταρα και προωθούν την αύξηση των δομικών πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση των ιστών μετά από τραυματισμό, γεγονός που τους καθιστά ιδανικό προϊόν μετά από επεμβάσεις «εντός του γραφείου», όπως το microneedling και τα λέιζερ.

f7a65558478107b64affc663ccce6b72.jpg

9. Πολυγλουταμινικό οξύ

Το πολυγλουταμινικό οξύ είναι ένας ισχυρός υγραντικός παράγοντας που προέρχεται από τη ζυμωμένη σόγια και μπορεί να διεισδύσει στα στρώματα του δέρματος για να προσφέρει απίστευτη υγρασία. Ενισχύει επίσης τη σύνθεση των φυσικών ενυδατικών παραγόντων στο δέρμα. Βοηθά να προσφέρει πιο ενυδατωμένο και πιο πλούσιο δέρμα, που δείχνει νεανικό.

10. Εξωσωμάτια 

Τα εξωσώματα είναι αυξητικοί παράγοντες βλαστικών κυττάρων που υποστηρίζουν την υγεία και την αναζωογόνηση του δέρματος, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης. Το συστατικό υψηλής τεχνολογίας εμφανίζεται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας από μάρκες όπως η Angela Caglia και η Dr. Barbara Sturm. Τα εξωσώματα προέρχονται από ανθρώπινα ομφαλικά μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Το προϊόν μειώνει την εμφάνιση της επίμονης μελάγχρωσης, της ερυθρότητας, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Περιέχει επίσης υαλουρονικό οξύ, 4 τύπους βιταμίνης C, νιασιναμίδη, κεραμίδια και πεπτίδια χαλκού.

11. Κεραμίδια

Τα κεραμίδια είναι ένα άλλο συστατικό που εμφανίζεται παντού στα προϊόντα αντιγηραντικής περιποίησης. Τι είναι ακριβώς; Τα ceramides είναι γνωστό ότι αποτελούν μέρος αυτής της πολύπλοκης οικογένειας λιπών ή λιπιδίων που ονομάζεται σφιγγολιπίδιο. Τα κεραμίδια βοηθούν να διατηρηθεί άθικτος ο φραγμός του δέρματος, γεγονός που συμβάλλει σε μια επιδερμίδα πιο σφριγηλή, πιο ενυδατωμένη και συνολικά πιο νεανική.